Αρχική Ειδήσεις Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την κατανομή των ζώων στον πλανήτη. Τότε και...

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την κατανομή των ζώων στον πλανήτη. Τότε και τώρα.

0
Διαφήμιση

Πριν 200 εκατομμύρια χρόνια τα θηλαστικά και τα ερπετά δε ζούσαν στο ίδιο περιβάλλον, αλλά σε ξεχωριστούς βιότοπους στην τεράστια ήπειρο, γνωστή ως Πανγαία. Κύρια αιτία φαίνεται να ήταν η κατανομή των βροχοπτώσεων. Έτσι, τουλάχιστον καταδεικνύουν τα πορίσματα της National Academy of Sciences του Ηνωμένου Βασιλείου και αποδεικνύονται σημαντικά για το μέλλον των ζώων σε αυτό τον πλανήτη. 

Με ορισμένα φυσικά σύνορα, όπως για παράδειγμα είναι τα βουνά, η Πανγαία αποτελούσε μια τεράστια έκταση γης που επέτρεπε στα ζώα να κινούνται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Brown, απέδειξαν πως τα πρώτα θηλαστικά περιορίζονταν σε μία συγκεκριμένη περιοχή της υπερ-ηπείρου, την ώρα που τα πρώτα ερπετά επιβίωναν σε άλλη.

Πιστεύεται ότι τα ζώα επιλέγουν την κατοικία τους, βασιζόμενα στις κλιματικές συνθήκες. Ο Dr Whiteside, βοηθός καθηγητής γεωλογικών επιστημών του Brown επισημαίνει «Απαντούμε σε μια ερώτηση που ανάγεται στην εποχή του Δαρβίνου. Τι ελέγχει το που ζουν οι οργανισμοί; Οι δύο βασικοί περιορισμοί είναι η γεωγραφία και το κλίμα».

Για τα περισσότερα, ήταν οι βροχοπτώσεις που επηρέαζαν την επιλογή κατοικίας. Τα θηλαστικά είδη επέλεξαν να κατοικήσουν σε μια τροπική ζώνη, όπου οι βροχές των μουσώνων έπεφταν τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, ενώ τα ερπετά επέλεξαν πιο εύκρατο κλίμα, όπου οι βροχοπτώσεις έπεφταν μία φορά το χρόνο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει απόλυτη σχέση με τη φυσιολογία των δύο ειδών. Ενώ τα θηλαστικά χρειάζεται να αντικαθιστούν το νερό που χάνεται μέσω εκκρίσεων, τα ερπετά, όπως και τα πουλιά έκκριναν ουρικό οξύ σε μια μορφή που περιείχε ελάχιστο νερό. Συνεπώς τα θηλαστικά, χρειάζονταν ένα τόπο με άφθονες πηγές νερού.

Μελετώντας τις κλιματικές αλλαγές μεταξύ 209 και 234 εκατομμυρίων ετών, από δείγματα που συνέλεξαν από λίμνες και ρήγματα λεκανών, ήταν σε θέση να αξιολογήσουν τις κλιματικές μεταβολές. Οι περιοχές κοντά στον ισημερινό ήταν πολύ θερμότερες με πολύ περισσότερες βροχοπτώσεις, απ’ ότι τα βόρεια και ψυχρά γεωγραφικά πλάτη.

Η έρευνα είναι υψηλής σημασίας, εφόσον οι προβλεπόμενες κλιματικές αλλαγές του άμεσου μέλλοντος, θα θέσουν πολλά είδη σε κίνδυνο, εξαιτίας των μεταβολών βροχοπτώσεων και συνεπώς της συγκέντρωσης υδάτων, σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Ο Daniel Grogan από το ίδιο ερευνητικό γκρουπ εξήγησε πως ήδη υπάρχουν αποδείξεις ότι η ραγδαία κλιματική αλλαγή των τελευταίων 100 ετών επηρέασε την κατανομή των ειδών. «Η έρευνά μας μπορεί να συνεισφέρει στην πρόβλεψη των αρνητικών αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής στα θηλαστικά».

Απόδοση: Μαρία Αλιβιζάτου
πηγή: Climate change affects animal distribution, earthtimes.org

Climate Change Affects Animal Distribution
Climate Change Affects Animal Distribution
Διαφήμιση