Αρχική Καταστροφές Έξι χρόνια μετά οι πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 περιμένουν...

Έξι χρόνια μετά οι πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 περιμένουν ακόμα- Σημαντικές καταγγελίες από την Επιτροπή της Βουλής

0
Διαφήμιση

Έξι χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο τα χρήματα του ειδικού «Ταμείου Μολυβιάτη», τα οποία λίγο έλλειψε να διατεθούν για το έλλειμμα… παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ μια σειρά από θλιβερά γεγονότα αποδεικνύουν ότι η πολιτεία δεν έχει πάρει το μάθημά της και δεν μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά τα φυσικά της οικοσυστήματα και τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, από την καταστροφή.

Την αναζήτηση ευθυνών για την κατάσταση που διαμορφώνεται αναμένεται να επιδιώξει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, η οποία και θα παραδώσει την έκθεσή της στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Τα χρήματα ιδιωτών δωρητών, που μάλιστα ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, συγκεντρώθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοση του στους δικαιούχους πολίτες και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρουσιάζονται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοση των χρημάτων σε δικαιούχους, σε σημείο που ηγέρθησαν ερωτήματα εάν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ακόμα σε πρόχειρα καταλύματα» αναφέρει στα συμπεράσματά της η επιτροπή.

Σύμφωνα με το κείμενο της εισήγησης το οποίο ανέγνωσε η κα Ραχήλ Μακρή, «πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν, πολλές εκ των οποίων και με κρατική χρηματοδότηση αλλά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν εφαρμόστηκαν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις τους.

Ενώ βραχυπρόθεσμα η Πολιτεία παρουσιάζει αντίδραση ως προς την αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών και αναλαμβάνονται άμεσες πρωτοβουλίες, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ο προγραμματισμός δεν υλοποιείται.

Η αδράνεια των πολιτικών ηγεσιών που προΐστανται της διοίκησης στην περίοδο από το 2007 μέχρι σήμερα καταδεικνύεται από την μη ένταξη των πυρόπληκτων περιοχών σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Ερημοποίησης για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε το 2010. Η εισαγωγή των χρημάτων του ταμείου στο ΠΔΕ καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την άντληση πόρων».

Στην εισήγηση αναφέρεται ακόμη ότι «το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ιδρύθηκε το 2007 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο μεταγενέστερα τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μπλοκαρίστηκαν καθώς είχαν θεωρηθεί ως έσοδα του Κράτους και η Τρόικα αποφάσισε ότι δεν μπορούν να δοθούν» και τελικά «η εισαγωγή των χρημάτων αυτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την άντληση πόρων». Θα επισημαίνεται ακόμη ότι «παρουσιάζονται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοση των χρημάτων σε δικαιούχους».

Χρήματα σε περιοχές που δεν επλήγησαν

Οι διαπιστώσεις της επιτροπής, όπως αυτές θα περιληφθούν στην έκθεση, θα αναφέρουν πολλές και σημαντικές καθυστερήσεις προκειμένου να δοθούν τα χρήματα στις πυρόπληκτες περιοχές για την ανασυγκρότησή τους, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 αλλά και χρηματοδότηση, από διάφορους πόρους, περιοχών που δεν είχαν πληγεί από τις φωτιές.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής από την ίδια την πρόεδρο της, βουλευτή της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ότι από την έρευνα που προηγήθηκε προέκυψε πως χρήματα «δόθηκαν σε έργα και σε περιοχές, οι οποίες δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές».

Επισημάνθηκε ειδικότερα ότι χρήματα κατευθύνθηκαν «στα διάφορα αθλητικά κέντρα και δρόμους που φτιάχτηκαν και τα οποία ποτέ δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές». Δήλωσε ακόμη ότι «πολλές φορές έγινε κακή τοποθέτηση αυτών των χρημάτων και σίγουρα ήταν αργή η αξιοποίηση τους».

Σήμερα, έξι χρόνια μετά, δεν υπάρχουν ώριμα έργα στις περιοχές που επλήγησαν για να απορροφήσουν τους πόρους, σύμφωνα με διαπιστώσεις της επιτροπής Η κ. Αυγερινοπούλου καταγγέλλει ότι «έξι χρόνια μετά οι ανάγκες συνεχίζουν να υπάρχουν. Η ανασυγκρότηση δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και η σημερινή συγκυρία θέτει το κράτος προ των ευθυνών του» καθώς «η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα δεν τηρήθηκαν ως τώρα στην κατανομή των κονδυλίων».

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση σε ότι αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές είναι ότι «η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα δεν τηρήθηκαν ως τώρα στην καταβολή των κονδυλίων. Δέον είναι να παρατηρηθεί ότι ειδικά ο πυρόπληκτος Δήμος Ζαχάρως-Φιγαλείας, που υπέστη και τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες, αλλά και υλικές ζημίες, καθώς και ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστα κονδύλια για την αποκατάσταση τους. Ειδικά, δε, ο Δήμος Ζαχάρως, στον οποίο βρίσκονται μεταξύ άλλων τα μαρτυρικά χωριά της Μάκιστος και της Αρτέμιδος, δεν έχει λάβει έως στιγμής καθόλου χρήματα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των υποδομών από το Ταμείο Μολυβιάτη και τα μόνα έργα, τα οποία έχουν γίνει είναι είτε από δωρεές ιδιωτών εκτός του Ταμείου Μολυβιάτη, είτε από άλλα δημόσια κονδύλια, τα οποία θα δίνονταν ούτως ή άλλως στο Δήμο, όπως δίνονται συνήθως για κάθε περιοχή, ανεξαρτήτως του αν είναι πυρόπληκτη ή όχι.

Μεγάλη έλλειψη προστασίας

Μάλιστα, η πρόεδρος της επιτροπής, κα Αυγερινοπούλου, διαπίστωσε ότι «μια μεγάλη έλλειψη του κράτους ως σήμερα είναι η κοινή προστασία, η οποία πρέπει να γίνει τόσο στα φυσικά οικοσυστήματα όσο και στους αρχαιολογικούς και ιστορικής σημασίας χώρους. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα έργο το οποίο είτε να αποκαταστήσει είτε να προλάβει τις πυρκαγιές σε χώρους ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Έτσι λοιπόν, ο σημαντικότερος πόρος που έχει η χώρα μας ο φυσικός και πολιτιστικός θησαυρός βρίσκονται ως και σήμερα απροφύλακτοι».

Κατά τη συζήτηση της έκθεσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευσταθία Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ζήτησε να διερευνηθεί που χάθηκε το ποσό του 1.200.000 ευρώ που είχε δοθεί με επιταγή από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. «Το ποσό αυτό ισοδυναμούσε με το ένα τρίτο της εκλογικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν αναφέρεται πουθενά και από κανέναν φορέα και είναι χρέος μας να το ψάξουμε» δήλωσε η βουλευτής. Επισήμανε ακόμη ότι «όταν έκλεισε το Ταμείο Μολυβιάτη είχε 120 εκατομμύρια και ξαφνικά βρέθηκε να υπάρχει υπόλοιπο 92 εκατομμύρια» χωρίς να έχει δοθεί σαφής εξήγηση για το που πήγαν τα 27 εκατομμύρια ευρώ.

Έρη Δρίβα

 

Διαφήμιση