Αρχική Ειδήσεις Ανακαλύφθηκε νέο είδος παράξενου δεινόσαυρου

Ανακαλύφθηκε νέο είδος παράξενου δεινόσαυρου

0
Διαφήμιση

Ένα νέο, ασυνήθιστο είδος δεινοσαύρου, που βρέθηκε στις ερήμους της Γιούτα, περιέγραψαν οι επιστήμονες. Έχει μήκος 5 μέτρα και είναι μέλος της οικογένειας των Τρικέρατων αλλά η τεράστια μύτη και τα εξαιρετικά μακριά κέρατα, οδηγούν τους παλαιοντολόγους στο συμπέρασμα ότι δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουν δει μέχρι τώρα.

Πήρε το όνομα Nasutoceratops titusi, λατινική απόδοση των χαρακτηριστικών του.(Μεγάλη μύτη-κερασοφόρο πρόσωπο). H Έρευνα δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της RoyalSocietyBritain, ενώ ο Dr Mark Loewen, μέλος του Πανεπιστημίου της Γιούτα καθώς και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, δήλωσε στο BBC News: «Αυτός ο δεινόσαυρος μας ανέτρεψε τελείως τα δεδομένα. Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι μπορεί να μοιάζει με αυτό που αποκαλύφθηκε. Είναι εντελώς έξω από τους κανόνες που διέπουν το είδος αυτών των δεινοσαύρων».

Τρομακτικός αλλά χορτοφάγος

Ο «νέος δεινόσαυρος», ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2006, στην περιοχή GrandStaircaseEscalanteMonument της Πολιτείας της Γιούτα στις ΗΠΑ. Ωστόσο πήρε αρκετά χρόνια για να προετοιμαστούν κατάλληλα τα ευρήματα και να μελετηθεί λεπτομερώς το απολίθωμα.

Οι βράχοι που βρέθηκε, έχουν ηλικία 75 εκατομμυρίων ετών περίπου, οπότε το θηρίο θα πρέπει περιπλανιόταν στη Γη κατά τη διάρκεια της Ύστερης Κρητιδικής περιόδου.

Όπως εξήγησε ο Dr Mark Loewen, τα κέρατα του είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από οποιοδήποτε μέλος της Δεινοσαυρικής Οικογενείας των Τρικεράτων – με καμπύλη προς τα πλάγια και προς τα εμπρός.

Επιπλέον, έχει τη μεγαλύτερη μύτη του είδους και ένα οδοντωτό διακοσμητικό στοιχείο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Ο Nasutoceratops είναι, επίσης, βαρύς, περίπου 2,5 τόνους, και με την ασυνήθιστη εμφάνισή του θα πρέπει να διέθετε μια τρομακτική μορφή.

Ωστόσο το είδος αυτό, όπως και όλα τα μέλη της οικογένειας Triceratops είναι φυτοφάγα. Θα πρέπει να διασκέδαζε περισσότερο με τα φυτά σε τροπικές ελώδεις εκτάσεις, από το να … τρομοκρατεί άλλους δεινόσαυρους.

Θησαυρός απολιθωμάτων η περιοχή

Ο Nasutoceratops περιλαμβάνεται σε μια σειρά από είδη που έχουν ανακαλυφθεί σε αυτόν τον τομέα της Βόρειας Αμερικής.

Η έρημος όπου διαπιστώθηκε θα πρέπει να αποτελούσε κάποτε μέρος μιας Ηπείρου που ονομάστηκε Laramidia, και η οποία θεωρείται ως ένας θησαυρός απολιθωμάτων.

Άλλα φυτοφάγα είδη, μεταξύ των οποίων και δύο άλλα είδη κέρατο- δεινοσαύρων και duckbilledhadrosaurs έχουν αποκαλυφθεί κοντά στον Nasutoceratops titusi, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα πλάσματα αυτά είχαν τη δυνατότητα να συνυπάρχουν.

Ο Δρ Loewen, λέει επ αυτού: «Όλα αυτά τα ζώα είναι πάνω από τρεις τόνους … Φανταστείτε ένα περιβάλλον όπου έχουμε όλα αυτά τα μεγάλα φυτοφάγα ζώα να ανταγωνίζονται για τροφή. Δεν είμαστε πραγματικά σίγουροι για τον τρόπο που μπορούσε αυτό το περιβάλλον να υποστηρίξει όλα αυτά τα ζώα, αλλά από την άλλη πως είναι δυνατόν να τα βρίσκει κανείς όλα στον ίδιο βράχο ταυτόχρονα».

Για να καταλήξει: «Φαίνεται, πως κάποιες άλλες, αδιευκρίνιστες και ασυνήθιστες συνθήκες θα πρέπει να επικρατούσαν στην περιοχή.»

Πηγή: http://www.bbc.co.uk/

Διαφήμιση