Αρχική Ειδήσεις Το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΔΕΣΦΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΔΕΣΦΑ

0
Διαφήμιση

Βελτιωμένη προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ λέγεται πως υπέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ η αζέρικη εταιρεία Socar για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.

Στη σχετική χτεσινή συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε για τη βελτιωμένη πρόταση της “Socar” για τον ΔΕΣΦΑ και εξέφρασε την ικανοποίηση του. Στη συνέχεια δρομολόγησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο διαγωνισμός.

Το ελάχιστο τίμημα για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ είχε κοστολογηθεί από την εταιρεία η οποία διεξήγαγε την αποτίμηση του υπό εκποίηση φορέα, το ποσόν των 330 εκατ.ευρώ. Η εξέλιξη θεωρείται καταλυτική για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, γεγονός το οποίο θεωρείται πρόκριμα για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τη χώρα μας.

Η προσφορά της αζέρικης εταιρίας για τον ΔΕΣΦΑ εκτός από οικονομική έχει και ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία καθώς επίκειται η απόφαση για την επιλογή του αγωγού του λεγόμενου νοτίου διαδρόμου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν στην Ευρώπη. Τα εναλλακτικά σχέδια είναι ο αγωγός ΤΑΡ που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και ο Ναμπούκο που διέρχεται εκτός Ελλάδος. Η απόφαση για το σχέδιο που θα προωθηθεί αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν στην οποία συμμετέχει και η SOCAR.

Ο ΔΕΣΦΑ είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τον κεντρικό αγωγό από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως την Αττική, τους κλάδους υψηλής πίεσης καθώς και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο. Είναι 100 % θυγατρική της ΔΕΠΑ, η οποία ελέγχεται κατά 65 % από το Δημόσιο και 35 % από τα ΕΛΠΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ διαθετει προς πώληση το 66 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.

πηγή: http://www.koolnews.gr/business/epanilthan-oi-azeroi-nea-prosfora-gia-desfa-sta-400-ek-euro/

Διαφήμιση