Αρχική Ειδήσεις Ωκεανοί χωρίς οξυγόνο;

Ωκεανοί χωρίς οξυγόνο;

0
Διαφήμιση

Η ποσότητα οξυγόνου στους ωκεανούς φαίνεται πως μεταβάλλεται συνεχώς κι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αμέτρητα θαλάσσια πλάσματα που δειπνούν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας τη νύχτα και έπειτα βουτούν για λόγους ασφαλείας στα βάθη του πυθμένα. Κι αυτό από μόνο του θα αποτελούσε απλώς έρευνα σχετικά με τους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή, εάν δε συνδεόταν εξαιτίας του ανθρώπου με την κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Princeton και πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική Nature Geoscience, όπου σύμφωνα με αυτή τα θαλάσσια είδη, από το πλαγκτόν μέχρι τα μικρά ψάρια καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου από αυτό που ονομάζουν οι επιστήμονες ζώνη ελάχιστου οξυγόνου στα βάθη των ωκεανών. Ο αριθμός των οργανισμών που αναζητούν καταφύγιο μεταξύ των 200 και 650 μέτρων βάθους, αναλογεί καθημερινά στην παγκόσμια κατανάλωση οξυγόνου μεταξύ 10% και 40% που διατίθεται σε αυτά τα βάθη.

Και τα παραπάνω στοιχεία κάνουν τη διαφορά, εφόσον μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν κυρίως υπεύθυνα για την κατανάλωση του οξυγόνου των ωκεανών σε αυτά τα βάθη, μικρόβια και βακτήρια, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν για τη μαζική ημερήσια μετανάστευση διαφόρων ψαριών.

Τα πορίσματα αποκαλύπτουν τον ουσιαστικό και υποτιμημένο ρόλο των ζωντανών στην χημεία των ωκεανών σε παγκόσμια κλίμακα. Η μετανάστευση ήταν γνωστή, αλλά κανένας υπολογισμός για το πώς επηρεάζει τη σύνθεση των ωκεανών.

Μεγάλο ποσοστό του οξυγόνου που καταναλώνουν αποκαθίσταται οριακά. Όταν τώρα επεμβαίνει ο άνθρωπος μέσω της κλιματικής αλλαγής, τα ποσοστά οξυγόνου στα βάθη των ωκεανών μπορεί να μειωθούν αισθητά. Αυτό θα σήμαινε ότι όλοι αυτοί οι οργανισμοί δε θα μπορούν να καταδύονται σε αυτά τα βάθη και θα βρίσκονται σε λιγότερο βαθειά σημεία και αυτομάτως στο έλεος των μεγάλων ψαριών κυνηγών, ενώ παράλληλα θα μειώνουν τα αποθέματα οξυγόνου αυτών των βαθών, επηρεάζοντας τη ζωή εκεί. Πρώτη και κύρια θα διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα.

Οι συγκεκριμένοι ερευνητές δημιούργησαν ένα παγκόσμιο μοντέλο για τις μεταναστεύσεις/καταδύσεις σε μεγάλα βάθη, μέσω υπέρηχων καταγραφών από σκάφη ερευνών, από το 1990 έως το 2011. Κατέγραψαν πάνω από 4.000 περιστατικά. Αποφάνθηκαν πως ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα χρησιμοποιεί αυτό το μοτίβο. Και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι αλλαγές στο μοτίβο καταδύσεων/αναδύσεων των οργανισμών δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Οι επιδράσεις  φαίνεται να είναι μεγαλύτερες απ’ότι θα φανταζόταν κανείς σε βάθος χρόνου.

Απόδοση: Μαρία Αλιβιζάτου

πηγή: http://esciencenews.com/articles/2013/06/24/migrating.animals.add.new.depth.how.ocean.breathes

Διαφήμιση