Αρχική Ειδήσεις Ο Ομπάμα στον αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Ο Ομπάμα στον αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής

0
Διαφήμιση

Η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί πλέον προτεραιότητα για της Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ξεκαθάρισε στο πλαίσιο ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έδωσε την αίσθηση του επείγοντος σε μια σειρά μέτρων που θα επιχειρήσει να προωθήσει κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

«Η απειλή της Κλιματικής Αλλαγής δεν θα αντιμετωπιστεί από μόνη της, πρέπει να δράσουμε τώρα για το καλό των παιδιών και των εγγονιών μας», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε σχέδιο για τον περιορισμό των εκπομπών και την υιοθέτηση νέων αυστηρών ορίων, χωρίς ωστόσο, να είναι σαφές ποια θα είναι αυτά τα όρια.

Σε ότι αφορά τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Ομπάμα προβλέπει την έγκριση ενός μνημονίου για τον περιορισμό των εκπομπών, αρκεί να σημειωθεί ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί εκπέμπουν το ένα τρίτο των αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με την ομιλία Ομπάμα, δεν θα στηρίζουν την κατασκευή νέων εργοστασίων που θα καίνε λιθάνθρακα, με εξαίρεση τις πιο φτωχές χώρες, αν σε αυτές χρησιμοποιείται η πιο καθαρή περιβαλλοντικά λύση.
Επιπλέον, ο Ομπάμα έκανε ακόμη λόγο για επέκταση των σχεδίων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως επέκταση εγκαταστάσεων για ηλιακή και αιολική ενέργεια σε δημόσιες γαίες. Στόχος είναι ως το 2020 η παραγωγή αρκετής ενέργειας για έξι εκατομμύρια κατοικίες.
Συνολικά θα διατεθούν οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια με την αιγίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών.

Επίσης θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την προστασία πόλεων και πολιτειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ως τίμημα της κλιματικής αλλαγής που πληρώνουν ήδη οι Αμερικανοί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε την δέσμευσή του να μειώσουν οι ΗΠΑ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% από τα επίπεδα του 2005 ως το τέλος της δεκαετίας. Πρόκειται, κατά τους επικριτές της πολιτικής των ΗΠΑ, μία μάλλον ανεπαρκής μείωση, σε σχέση με αυτό που χρειάζεται και σε σχέση με τις μειώσεις στην ΕΕ.
Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τις επόμενες γενιές να ζουν σε ένα πλανήτη «που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί», υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα και υποσχέθηκε να ηγηθεί του πλανήτη «σε μια συντονισμένη επίθεση κατά της κλιματικής αλλαγής».
Πάντως, στο δρόμος για την υλοποίηση των σχεδίων του ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να βρει ισχυρούς αντιπάλους, επιχειρηματικά λόμπυ αλλά και τους ρεπουμπλικάνους.
 

Διαφήμιση