Αρχική Ειδήσεις Κίνδυνος από την άνοδο της θερμοκρασίας

Κίνδυνος από την άνοδο της θερμοκρασίας

0
Διαφήμιση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας για τις συνέπειες από την μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλεί η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η προβλεπόμενη αύξηση θα ξεπεράσει έως τα τέλη του αιώνα κατά δυο φορές τον στόχο των 2 βαθμών.

Η Υπηρεσία καλεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την υιοθέτηση τεσσάρων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ η σημερινή δραστηριότητα θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,6 έως 5,3 βαθμούς Κελσίου την ώρα που η διεθνής κοινότητα στη σύνοδο του Ντέρμπαν το 2010 είχε αναλάβει τον μη δεσμευτικό στόχο να διατηρήσει την αύξηση στους 2 βαθμούς.

Η έκθεση της υπηρεσίας με τίτλο RedrawingtheEnergyClimateMap, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπιστώνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη βιομηχανία ενέργειας, οι οποίες αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του συνόλου, αυξήθηκαν πέρυσι κατά 1,4% σε νέο ιστορικό υψηλό.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποια θα είναι η αύξηση μέχρι το 2100, ωστόσο πολλές προβολές και υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και της στάθμης των θαλασσών θα είναι μεγάλη και καταστροφική.

Η ΙΕΑ προτείνει τέσσερις πολιτικές που θα μείωναν τις εκπομπές κατά 8% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία θα βρίσκονταν χωρίς την ανάληψη αυτών των μέτρων:

  • – Το μισό αυτής της μείωσης θα μπορούσε να επιτευχθεί από βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, της βιομηχανίας και των μεταφορών. Μάλιστα το κόστος της επένδυσης θα υπερκαλύπτονταν από τη μείωση στην κατανάλωση καυσίμων.
  • – Περιορισμό της κατασκευής σταθμών λιθάνθρακα που βασίζονται σε παλαιότερες τεχνολογίες
  • – Μείωση των εκπομπών μεθανίου από την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
  • – Μείωση της επιδότησης καυσίμων.
Διαφήμιση