Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ιδρύθηκε Ομοσπονδία Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Φωτοβολταϊκών

Ιδρύθηκε Ομοσπονδία Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Φωτοβολταϊκών

0
Διαφήμιση

Την ιδρυτική της γενική συνέλευση πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά. Παρόντες στη συνέλευση, που έγινε με πρωτοβουλία των συλλόγων Πιερίας- Ημαθίας και Σερρών, ήταν εκπρόσωποι συλλόγων από όλη την Ελλάδα, ενεργών αλλά και υπό σύσταση φορέων του χώρου των Φ/Β. Ακόμη, παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των συλλόγων αγροτικών Φ/Β οι οποίοι δήλωσαν την επιθυμία τους να ενταχθούν και αυτοί στην Ομοσπονδία.

Παρών στην ιδρυτική συνέλευση της Ομοσπονδίας ήταν και ο πρόεδρος του πρώτου συλλόγου στην Ελλάδα, του ΠΑΣΥΦ, Νίκος Καλογεράκης, ο οποίος χαιρέτησε την προσπάθεια και έκανε μια σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση στην αγορά των Φ/Β σήμερα.

Κοινή διαπίστωση ήταν, ότι αυτό που ενώνει τους παραγωγούς είναι η ανάγκη για επιβίωση των έργων τους, αφού με την έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί και επιπλέον, με την φορολόγησή της, τα έσοδα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ένας μεγάλος αριθμός μικροεπενδυτών, να χάσει όχι μόνο τα πάρκα, αλλά και τα σπίτια τους.

Η κατάσταση χειροτερεύει ακόμη περισσότερο, με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από την πλευρά του ΛΑΓΗΕ, όπως και με τις φημολογούμενες επικείμενες αλλαγές στις υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Η γενική συνέλευση επικύρωσε το καταστατικό της Ομοσπονδίας, όρισε προσωρινό επταμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο αποτελεί από τους: Αστέριο Τόκα, Γιάννη Παναγή, Άρη Νίκα, Ζήση Ποιμενίδη, Δημήτρη Γλαράκη, Νίκο Νούλα, Μίλτο Μαυρίδη. Η Ομοσπονδία ιδρύθηκε από συλλόγους που έχουν τις παρακάτω κοινές θέσεις:

-Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Φ/Β δεν είναι ακριβή αν συνυπολογίσει κανείς το αποφευγόμενο κόστος που προκύπτει από την διείσδυση τους στο σύστημα.

-Να γίνει προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης με σκοπό να καταρριφθεί ο μύθος ότι τα Φ/Β παράγουν ακριβή ηλεκτρική ενέργεια, και ότι αυτά είναι υπεύθυνα για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

-Ο στρεβλός τρόπος χρήσης της οριακής τιμής συστήματος στον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, είναι αυτός που ευθύνεται για την δημιουργία πλασματικού ελλείμματος. Αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί υπέρ των εταιριών εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας αφού το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού αποτελεί επιπλέον έσοδο στις εταιρείες αυτές.

-Οποιαδήποτε αναδρομική παρέμβαση στις υπογεγραμμένες συμβάσεις, είτε άμεση είτε έμμεση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, για λόγους πρωτίστως ηθικούς από πλευράς πολιτείας, η οποία πρέπει να σέβεται τον πολίτη τηρώντας τις συμβάσεις που υπογράφει.

Οι σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας, αποφάσισαν, εάν χρειαστεί να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ενώ καλούν τους υπολοίπους συλλόγους της Ελλάδας, υφιστάμενους ή υπό ίδρυση, να ενισχύσουν τη δύναμη της Ομοσπονδίας.

Διαφήμιση