Αρχική Ειδήσεις Για να μην πουν το νερό… νεράκι στο Αιγαίο

Για να μην πουν το νερό… νεράκι στο Αιγαίο

0
Διαφήμιση

Η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης κατά προτεραιότητα των 18 νησιών του Αιγαίου, τα οποία προς το παρόν εξυπηρετούνται με μεταφορά νερού προς αυτά ή εξαρτώνται από μονάδες παραγωγής νερού που έχουν προβλήματα λειτουργίας ή διαχείρισης, ήταν ο στόχος ευρείας σύσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη και τον συντονισμό του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Σπιλάνη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ολοκλήρωση των ημιτελών έργων που αφορούν αφαλατώσεις, επισκευών και συντήρησης του συνόλου του συστήματος υδροδότησης (μονάδες αφαλάτωσης-δίκτυα) ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με την οικονομικότερη, ορθολογικότερη και πλέον βιώσιμη λύση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των άνυδρων νησιών σε νερό κυρίως στις περιόδους αιχμής.

Ταυτόχρονα αποφασίσθηκε και ο προγραμματισμός των προτεραιοτήτων για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων αφαλάτωσης ή και άλλων έργων, ώστε να λειτουργούν από το 2014 με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τις χρηματοβόρες διαδικασίες μεταφοράς νερού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης ζήτησε να σχεδιαστούν βραχυπρόθεσμα – μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πολιτικές και προγράμματα τα οποία θα καταδείξουν ανάγκες και έργα και θα χρηματοδοτηθούν με προτεραιότητες ανεξαρτήτου χρηματοδοτικής πηγής (ΕΣΠΑ κλπ) με τη συμβολή και της ΕΥΔΑΠ, με την οποία το ΥΝΑ έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την πλήρη αποτύπωση αναγκών και δεδομένων σε υποδομές και εξοπλισμό στα νησιά.

Επίσης ο ΥΝΑ εξέφρασε την βούλησή του να υπάρξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις εκεί όπου απαιτούνται, προκειμένου οι υποδομές υδροδότησης των νησιών να είναι νόμιμες, αλλά και να εξασφαλίζονται οι αδειοδοτήσεις μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια, θέμα το οποίο υπογράμμισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι ως σημαντικότερο πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς θα υποβάλουν σχετικές προτάσεις ώστε να ενταχθούν για νομοθέτηση το συντομότερο δυνατόν.

Στη σύσκεψη οι δήμαρχοι παρουσίασαν τις ανάγκες των νησιών τους σε νερό, τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν καθώς τις υπάρχουσες πιεστικές ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Επίσης αναφέρθηκαν στο πώς δρομολογούν τα αναγκαία έργα που θα κατασκευαστούν μέσα στο 2013 με χρηματοδότηση της ΓΓΑΙΝΠ και με τη χρηματοδοτική συνδρομή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΥΔΑΠ θα λειτουργήσει ως τεχνικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να εντοπίσει και να κοστολογήσει άμεσα τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα συγκεκριμένα νησιά πρώτης προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού συζητήθηκε επίσης η ενεργοποίηση των Δήμων αλλά και της Περιφέρειας ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου αυτή απαιτείται, ώστε να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα και να λειτουργήσουν αποδοτικά οι αφαλατώσεις, ώστε να ενταχθούν σε τρέχοντα προγράμματα ή να ενταχθούν στο σχέδιο διαχείρισης που ετοιμάζει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

Τέλος ζητήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών να επεξεργαστεί ένα σύστημα δίκαιης κατανομής πόρων στους δήμους για να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος παραγωγής νερού από αφαλατώσεις.

Στη συνάντηση εργασίας μετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων ΥΠΕΚΑ κ.Τριάντης, η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Μακρυωνίτης, εκπρόσωπος του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του ΥΑΑΥΜΔ, εκπρόσωπος του Γ.Γ. Εσωτερικών.

Επίσης μετείχαν ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Μ.Μαργαρίτης, ο Δήμαρχος Κιμώλου Θ. Μαγκανιώτης, ο Δήμος Κιμώλου με τον Ν. Μαραντίδη, ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου Ελ. Βενιός, ο Δήμαρχος Πάτμου Γρ. Στόικος, ο Δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλιας, ο Δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, Δήμαρχος Σύμης Ελευθ. Παπακαλοδούκας, από τον Δήμο Σύμης ο Σάββας Αλεξόπουλος, ο Δήμαρχος Χάλκης Μιχ. Πατρός, ο Δήμαρχος Σικίνου Γιάννης Συρίγος, ο Δήμαρχος Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος. Μετείχαν επίσης ο Γεν. Δ/ντης Δικτύων & Εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ Στέφανος Γεωργιάδης, ο Σύμβουλος Γεν. Δ/ντη Δικτύων & Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ Λεωνίδας Καϊρης καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Διαφήμιση