Αρχική Ειδήσεις Από αύριο σε ισχύ οι νέοι δασμοί για την Κίνα

Από αύριο σε ισχύ οι νέοι δασμοί για την Κίνα

0
Διαφήμιση

Με δασμούς 11,8% θα επιβαρύνονται από αύριο, 6 Ιουνίου, και για 2 μήνες η εισαγωγή κινεζικών φωτοβολταϊκών (Φ/Β), σύμφωνα με τα προσωρινά μέτρα που αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το πρώτο βήμα της στρατηγικής αντιντάμπινγκ που αποφάσισε η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τους κινέζους κατασκευαστές να ανεβάσουν τις τιμές τους σε ρεαλιστικότερα πλαίσια. Εάν μέχρι την 6η Αυγούστου δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, ο δασμός θα ανέβει στο επίπεδο του 47,6%. Σύμφωνα με την απόφαση, το επίπεδο αυτό απαιτείται για να εξαλειφθεί η ζημιά που έχει προκαλέσει το κινεζικό ντάμπινγκ, δηλαδή η πώληση κάτω του κόστους, στον ευρωπαϊκό κλάδο παραγωγής. Εάν τελικά μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2013 το αργότερο δεν έχει υπάρξει κάποια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ευρώπη θα προχωρήσει σε οριστικούς δασμούς αντιτάμπινγκ και μάλιστα για ένα διάστημα που θα φτάνει μέχρι πέντε χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, κατά την 9μηνη έρευνα που έκανε η Κομισιόν από τον Σεπτέμβριο του 2012 διαπιστώθηκε ότι κινέζικες εταιρείες πωλούν ηλιακούς συλλέκτες στην Ευρώπη σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την κανονική αξία της αγοράς. «Η δίκαιη τιμή ενός κινέζικου ηλιακού συλλέκτη που πωλείται στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι κατά 88% υψηλότερη από την τιμή στην οποία πράγματι πωλείται. Οι κινέζικες εξαγωγές που υπόκεινται σε ντάμπινγκ ασκούσαν αδικαιολόγητη πίεση στις τιμές στην αγορά της ΕΕ, πράγμα το οποίο είχε σημαντική επίπτωση στην οικονομική και επιχειρησιακή απόδοση των ευρωπαίων παραγωγών» σημειώνει η Κομισιόν.

Τον Ιούλιο του 2012 η Επιτροπή έλαβε επίσημη και έγκυρη καταγγελία από την EU Pro Sun, την ένωση ευρωπαϊκών κατασκευαστών ηλιακών συλλεκτών. Η EU Pro Sun προσκόμισε στοιχεία που αποδεικνύουν το ντάμπινγκ ηλιακών συλλεκτών στην ΕΕ στο οποίο επιδίδονται παραγωγοί-εξαγωγείς από την Κίνα και το οποίο προκαλεί ζημία στον ενωσιακό κλάδο

Δικαιολογώντας την απόφαση, η Επιτροπή αναφέρεται στη ζημιά στον κλάδο των κατασκευαστών Φ/Β όπου όπως λέει «εξαιρετικά καινοτόμοι εταιρείες της ΕΕ σήμερα εκτίθενται σε άμεση απειλή πτώχευσης, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού εκ μέρους των κινέζων εξαγωγέων, οι οποίοι έχουν μερίδιο πάνω από το 80% της αγοράς της ΕΕ και η παραγωγική ικανότητά τους ανέρχεται σήμερα στο 150% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Το 2012, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας ήταν σχεδόν διπλάσια της συνολικής ζήτησης της ΕΕ. Από την αξιολόγηση της Επιτροπής προκύπτει ότι η επιβολή προσωρινών μέτρων όχι μόνον θα διασφαλίσει τις ήδη υπάρχουσες 25.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο παραγωγής ηλιακών συλλεκτών της ΕΕ, αλλά θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας στον εν λόγω τομέα».

Όσον αφορά τον αντίλογο που λέει ότι η επιβολή των δασμών θα αυξήσει τις τιμές των Φ/Β αποθαρρύνοντας τους καταναλωτές με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, η απόφαση αναφέρει : “Η σημερινή απόφαση θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για την βιομηχανία ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, η οποία είναι απαραίτητη για να επιτύχει η ΕΕ τους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το αθέμιτο εμπόριο ηλιακών συλλεκτών δεν βοηθά το περιβάλλον και δεν συμβιβάζεται με μια υγιή παγκόσμια βιομηχανία ηλιακών συλλεκτών. Η Επιτροπή πιστεύει ότι μια αγορά που πλήττεται από εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ θα ωθήσει τους τοπικούς παραγωγούς στην πτώχευση και αποθαρρύνει τους παραγωγούς της ΕΕ όσον αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”.

Διαφήμιση