Αρχική Ειδήσεις Βρείτε τα επιβλαβή συστατικά στα καλλυντικά σας

Βρείτε τα επιβλαβή συστατικά στα καλλυντικά σας

0
Διαφήμιση

Τα περισσότερα καλλυντικά αποτελούνται από συνθετικές ουσίες ή πετροχημικά παράγωγα. Αποδεδειγμένα πολλές από αυτές είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Γιατί να μην πειραματιστούμε παρασκευάζοντας τα δικά μας φυσικά καλλυντικά εύκολα, οικονομικά και πάνω απ’ όλα ασφαλή!

Πόσο προσεκτικοί είμαστε με τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε για το σώμα και το πρόσωπό μας; Πόσο ενημερωμένοι είμαστε με τα συστατικά που αποτελούν τα καλλυντικά μας; Διαβάζουμε τις ετικέτες που είναι κολλημένες επάνω στις συσκευασίες; Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, μετά από πολύχρονη έρευνα στο internet και συζητώντας με ειδικούς επί του θέματος.

Το δέρμα που μας περιβάλλει αποτελεί ένα ζωντανό ιστό που έχει τη δυνατότητα να απορροφά έως και το 60% των όποιων καλλυντικών προϊόντων χρησιμοποιούμε καθημερινά. Αυτό και μόνο είναι ένας καλός λόγος –αν δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα- ν’ αρχίσουμε να προσέχουμε τις ετικέτες τους και ν’ αναζητάμε την προέλευση και τη σύστασή τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα γράμματα σε κάθε ετικέτα δεν είναι εύκολο να διαβαστούν, επειδή το μέγεθός τους είναι πάρα πολύ μικρό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να συναντήσουμε κεφαλαία γράμματα, που και πάλι αντί να διευκολύνουν στην ανάγνωση, ζαλίζουν. Άλλες πάλι φορές, βλαβερές ουσίες που εμπεριέχει μια συσκευασία εμφανίζεται όχι με ολόκληρη την ονομασία τους αλλά με κάποια αρχικά. Αν δηλαδή κάποιος δεν είναι βιολόγος ή χημικός δύσκολα μπορεί να καταλάβει το συμβολισμό τους.

Τα περισσότερο καλλυντικά που κυκλοφορούν αποδεδειγμένα αποτελούνται από συνθετικές ουσίες ή πετροχημικά παράγωγα που τις περισσότερες φορές προκαλούν ερεθισμούς και έχουν βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό μας. Με την καθημερινή τους χρήση –άθελά μας- αντί να προκαλέσουμε καλό στον οργανισμό μας μπορεί να τον βλάψουμε.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το κόστος του προϊόντος δεν έχει να κάνει με την επικινδυνότητα των συστατικών του. Σύμφωνα με έρευνες τα περισσότερα καλλυντικά από το πιο φθηνό έως το πιο ακριβό αποτελούνται από τα ίδια βασικά συστατικά.

Βλαβερές ουσίες

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις αμφιλεγόμενες ή και επικίνδυνες ουσίες που καλό θα ήταν ν’ αποφεύγουμε.

Αluminum: Το συναντάμε σε όλα αποσμητικά-αφιδρωτικά. Μπλοκάρει τον ιδρώτα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απελευθερωθούν οι τοξίνες και να διοχετεύονται στο στήθος. Ενοχοποιείται για την ασθένεια Alzheimer.

Benzoates: βενζοϊκά οξύ, βενζοϊκό νάτριο ή παραϋδροξυβενζοϊκό. Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό στα καλλυντικά και τα ανθρακούχα ποτά. Προκαλεί ερεθισμό του στομάχου, μούδιασμα στο στόμα και επιδεινώνει το άσθμα.

Parabens: Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Propyl Paraben. Προκαλεί ερεθισμούς του. Μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην πτώση των σπερματοζωαρίων και την αύξηση των ποσοστών καρκίνου του μαστού. Χρησιμοποιούνται στο 99% του συνόλου των καλλυντικών και σε πολλές αναφέρονται ως φυσικά προϊόντα.

DEA, MEA, TEA: Προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθίζουν τα μάτια και στεγνώνουν τα μαλλιά και το δέρμα.

SLS & SLES: Συνθετικός αφριστικός παράγοντας που βρίσκουμε σε απορρυπαντικά, καθαριστικά πατωμάτων, οδοντόκρεμες, σαμπουάν. Eχει ενοχοποιηθεί για σοβαρούς δερματικούς ερεθισμούς και προβλήματα, ενώ καταστρέφει την φυσική ασπίδα του δέρματος.

Dimethicone, Dimethicone copolyol, Cyclomethicone: Σιλικόνη και παράγωγα της σιλικόνης: Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά προσώπου και μαλλιών και τους δίνει μια βελούδινη υφή. Στην ουσία όμως η μακροχρόνια χρήση της δεν αφήνει το δέρμα ή την τρίχα ν’ αναπνεύσουν με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι και να συσσωρεύονται στο συκώτι και τους λεμφαδένες.

Fluoride – Φθόριο: Είναι δηλητήριο. Καταστρέφει την ακετυλοχολίνη (μια ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση του νευρικού συστήματος) με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το αίσθημα του πόνου από τα δόντια στον εγκέφαλο. Η νόσος Alzheimer οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ακετυλοχολίνης. Aπό τη δεκαετία του ‘90 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες.

«Σπιτικά» καλλυντικά

Λοιπόν, τι λέτε; Αξίζει τον κόπο να πειραματιστούμε φτιάχνοντας τα δικά μας καλλυντικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρουμε τα σωστά μέτρα υγιεινής για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους. Εύκολα, οικονομικά και πάνω απ’ όλα αποφεύγονται βλαβερά συστατικά φτιάξτε τα δικά σας σπιτικά προϊόντα, ξεκινώντας από ένα απλό αποσμητικό που είναι και απαραίτητο για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αποσμητικό

Το βασικό συστατικό στα αποσμητικά είναι το Aluminum –φράζει τους πόρους του δέρματος εμποδίζοντας τον ιδρώτα να βγει-. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βγάνει ο ιδρώτας άοσμος και να είμαστε σίγουρη για την υγεία του οργανισμού μας.

Αποσμητικό σε σπρέι

1) 1 κάψουλα βιταμίνης Ε

2) 1 κουταλάκι σούπας μαγειρική σόδα

3) 100 ml αποσταγμένο νερό

4) προαιρετικά 1-2 κ. γ. Άρωμα

Ανακατεύουμε τα υλικά και τα τοποθετούμε σε μπουκαλάκι με σπρέι, αφού πρώτα το έχουμε αποστειρώσει. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το σπρέι το ανακινούμαι καλά.

Αποσμητικό σε βαζάκι

1) 2 κουταλάκια της σούπας corn flour

2) 3 κ.σ. μαγειρική σόδα

3) 2 κ.σ. βούτυρο κακάο

4) 3 κ.σ. λάδι (ηλιέλαιο ή καστορέλαιο)

5) προαιρετικά λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο για άρωμα.

Βάζουμε και λιώνουμε πρώτα σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας. Αφού λιώσουν και ενοποιηθούν τα υλικά τ’ αφήνουμε να κρυώσουν. Τέλος τα τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος.

Βίκυ Ανδρή

Διαφήμιση