Αρχική Ειδήσεις Βιολογικά καλλυντικά

Βιολογικά καλλυντικά

0
Διαφήμιση

Έκαναν την εμφάνισή τους πριν αρκετά χρόνια και παρότι ισχυροί εκπρόσωποι του κλάδου είναι… ελληνικής καταγωγής έπρεπε πρώτα να καταξιωθούν στην αγορά του εξωτερικού πριν κατακτήσουν τον μέσο Έλληνα και Ελληνίδα. Ο λόγος για τα βιολογικά καλλυντικά που όλοι γνωρίσαμε μέσα από εταιρείες όπως, ο Κορρές, η Lavera, BodyShop, Mastiha, FreshLine.

 Η νέα πρόταση που εισάγουν τα βιολογικά καλλυντικά είναι η διαφορά στις πρώτες ύλες. Βιολογικό καλλυντικό είναι το καλλυντικό εκείνο στο οποίο έχει διενεργηθεί ποιοτικός έλεγχος στις πρώτες ύλες κατά τη διάρκεια της παραγωγής του αλλά και στο τελικό προϊόν πριν και μετά τη συσκευασία του. Οι διεργασίες που ακολουθούνται για την παραγωγή του είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Όλα τα συστατικά των βιολογικών καλλυντικών είναι αναγνωρίσιμα και επιτρεπτά από τον οργανισμό μας, ο οποίος συνεργάζεται και οι ωφέλειες των προϊόντων είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Τα βιολογικά καλλυντικά βασίζονται σε φυτικά συστατικά που προέρχονται από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες (χωρίς εντομοκτόνα, χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα). Στα βιολογικά καλλυντικά δεν συναντάμε χημικά συντηρητικά (όπως παραβένες), γαλακτωματοποιητές (PEG), συνθετικά αρώματα & ζωικά συστατικά.

Σε όσους αναρωτιούνται εάν τα βιολογικά καλλυντικά μπορούν να έχουν τις ίδιες ευεργετικές συνέπειες με τα συμβατικά καλλυντικά, που πιθανώς έχουμε συνηθίσει, η απάντηση είναι ναι και παραπάνω. Τα βιολογικά καλλυντικά μπορούν όχι μόνο να έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα συμβατικά, στην επιδερμίδα, αλλά να βελτιώνουν τον οργανισμό χάρη των αντιοξειδωτικών και αιθέριων ελαίων που περιέχουν.

Το σημαντικότερο είναι ότι τα βιολογικά καλλυντικά δεν έχουν παρενέργειες. Το θετικό μάλιστα είναι ότι υπάρχουν βιολογικά καλλυντικά που καλύπτουν τις ανάγκες όλης της οικογένειας για την καθημερινή περιποίηση προσώπου – σώματος. Επίσης υπάρχουν και εξειδικευμένα προϊόντα για ιδιαίτερης σημασίας καταστάσεις του δέρματος.

Οι διαφορές με τα συμβατικά και τα φυτικά καλλυντικά

Τα βιολογικά καλλυντικά έχουν ολιστική προσέγγιση στην επιδερμίδα αλλά και στον οργανισμό γενικότερα με αποτελέσματα διαχρονικά και μόνιμα. Αντίθετα τα συμβατικά καλλυντικά έχουν πολλές φορές πρόσκαιρα αποτελέσματα και πολλά συστατικά τους είναι βλαβερά όχι μόνο για την επιδερμίδα αλλά και για την υγεία μας. Το να είναι ένα προϊόν 100% φυτικό, δυστυχώς δεν είναι αρκετό, γιατί τα φυτά συνήθως είναι επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα και βλαβερά πετροχημικά. Έτσι για να είναι κανείς βέβαιος ότι δεν υπάρχουν βλαβερές ουσίες μέσα στα καλλυντικά του, θα πρέπει όλα τα φυτά που αποτελούν τα συστατικά του προϊόντος να είναι βιολογικά καλλιεργημένα και μάλιστα να είναι πιστοποιημένα από κάποιο αξιόπιστο διεθνή οργανισμό.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στα βιολογικά καλλυντικά εφόσον έχουν αφενός εμπιστοσύνη στη φύση και αφετέρου στις πιστοποιήσεις που φέρουν τα προϊόντα από διεθνείς και έγκυρους οργανισμούς. Αυτό που πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα είναι το να υπάρχει πιστοποίηση ολόκληρου του προϊόντος κι όχι μόνο κάποιων συστατικών του και τα υπόλοιπα να είναι χημικά. Σε όλα τα βιολογικά καλλυντικά πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία τους υποχρεωτικά από ποιον οργανισμό έχουν πιστοποιηθεί, τα συστατικά που περιέχουν, καθώς επίσης και την ημερομηνία λήξεώς τους.

Η πιστοποίηση VEGAN γνωστή στους χορτοφάγους, πιστοποιεί ότι το προϊόν είναι απαλλαγμένο από ζωικά συστατικά. Ο έλεγχος OEKOTEST βαθμολογεί το προϊόν βάσει των συστατικών του. Και τέλος, ο διεθνής αναγνωρισμένος οργανισμός BDIH πιστοποιεί το τελικό προϊόν εφόσον αυτό ακολουθεί τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει. Φυσικά, φυτικά, οικολογικά, βιολογικά είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά επίθετα που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες καλλυντικών για να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα που παράγουν.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν πιστοποιημένα βιολογικά καλλυντικά τόσο ελληνικής παραγωγής όσο και από άλλες χώρες της Ε.Ε. Τα διάφορα πρότυπα έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, αλλά και αρκετά κοινά σημεία, όπως: Το ποσοστό των πιστοποιημένων φυτικών βιολογικών συστατικών να είναι τουλάχιστον σε ποσοστό 95%. Το υπόλοιπο 5% των συστατικών να προέρχεται από συγκεκριμένους καταλόγους επιτρεπόμενων ουσιών (χημικής προέλευσης) που όμως δεν είναι τοξικές ούτε αλλεργιογόνες. Δεν πρέπει να περιέχουν συστατικά που προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς. Για την παραγωγή των πιστοποιημένων καλλυντικών δεν πρέπει να έχουν γίνει πειράματα σε ζώα. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των συστατικών στην ετικέτα, καθώς και του ποσοστού συμμετοχής τους στη σύνθεση του προϊόντος. Τα βιολογικά συστατικά να επισημαίνονται με διάφορους τρόπους (π.χ. με αστερίσκο). Η χρήση ζωικών προϊόντων και υποπροϊόντων -όπου αυτό επιτρέπεται- πρέπει να προέρχεται από πιστοποιημένη βιολογική κτηνοτροφία και δεν επιτρέπεται η θανάτωση των ζώων για τη λήψη αυτών των συστατικών. Δεν επιτρέπεται η χρήση ακτινοβολίας για την απολύμανση των καλλυντικών.

«Πράσινο» προϊόν

Αναζητώντας ένα βιολογικό καλλυντικό στην αγορά, στα ράφια των φαρμακείων και στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων ο καταναλωτής θα βρει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις. Τι σημαίνει, λοιπόν, «πράσινο» προϊόν; Οι φορείς πιστοποίησης τονίζουν ότι τα συστατικά που δεν είναι βιολογικά, των οποίων η διάθεση επιτρέπεται στο εμπόριο, είναι απολύτως ελεγμένα. Είναι γεγονός ότι από το 2003 που η ΕΕ προχώρησε στην ψήφιση της οδηγίας για τα καλλυντικά (76/768) και απαγόρευσε χίλια εκατό συστατικά, οι πιο επικίνδυνες ουσίες στα καλλυντικά του εμπορίου έχουν αντικατασταθεί με άλλες ασφαλείς. Όμως τα βιολογικά καλλυντικά πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα. Οι φορείς πιστοποίησης απαγορεύουν τη χρήση γενετικά τροποποιημένων και συνθετικών ουσιών (π.χ. βαφές με αμμωνία), ουσίες όπως το ασετόν, συντηρητικά όπως το παραμπέν και παράγωγα πετρελαίου. Επιπλέον δεν επιτρέπουν τα πειράματα σε ζώα, ενώ επιβάλλουν οι ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά να έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι ένα βιολογικό προϊόν περιέχει 100% οργανικές ύλες που έχουν παραχθεί χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά συστατικά, τα οποία στη συμβατική γεωργία επιτρέπονται. Η αλήθεια είναι ότι στην αγορά σπάνια θα βρεις αμιγώς βιολογικά καλλυντικά, χωρίς ίχνος χημικών συντηρητικών.

Τα βιολογικά προϊόντα, όπως και τα συμβατικά, ενδέχεται να περιέχουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες που δεν χαρακτηρίζονται επιβλαβείς από την ΕΕ. Πώς όμως θα διατηρηθεί ένα προϊόν αναλλοίωτο και πώς θα αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων; Σύμφωνα με το βρετανικό φορέα πιστοποίησης Soil Association, τα βιολογικά καλλυντικά με βάση το νερό, όπως είναι οι κρέμες, οι λοσιόν και τα σαμπουάν, πρέπει να έχουν συντηρητικά ώστε να καθίστανται ασφαλή. Αυτά μπορεί να είναι είτε φυσικά είτε συνθετικά από εκείνα όμως που επιτρέπονται από την ΕΕ.

Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός φορέας, ο γαλλικός Ecocert, πιστοποιεί ως βιολογικό ένα καλλυντικό στο οποίο τουλάχιστον το 95% των φυτικών συστατικών και το 10% του περιεχομένου του έχουν παραχθεί οργανικά. Παρόλα αυτά στην ποσόστωση δεν περιλαμβάνεται ούτε το νερό, που μπορεί να φτάνει και το 50% του περιεχομένου, ούτε το αλάτι. Επομένως ένα καλλυντικό μπορεί να πωλείται ως βιολογικό χωρίς να είναι 100%, ενώ το υπόλοιπο 5%, 25% και 30% μπορεί να περιέχει συστατικά αυστηρά ελεγμένα από τους φορείς, τα οποία βρίσκονται στην εγκεκριμένη λίστα τους.

Βιολογικά vs φυσικά προϊόντα

Μπορεί τα βιολογικά καλλυντικά να πιστοποιούνται, αλλά με τα φυσικά και φυτικά τι συμβαίνει; Τα τελευταία μερικές φορές περιέχουν βιολογικά συστατικά (π.χ. τα φυσικά καλλυντικά Macrovita), αλλά συνήθως δεν είναι πιστοποιημένα είτε επειδή δεν έχουν υιοθετήσει πλήρως τη σύνθεση που υπαγορεύουν οι φορείς, είτε επειδή το υλικό της συσκευασίας δεν είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον. Εξάλλου ελάχιστοι φορείς πιστοποιούν φυσικά ή φυτικά καλλυντικά.

Φυσικό καλλυντικό δεν είναι απαραίτητα το φυτικό. Μπορεί τα συστατικά του να είναι φυσικής προέλευσης (π.χ. γάλα, ορυκτά). Παράλληλα τα φυτικά καλλυντικά βασίζονται σε βότανα και πρώτες ύλες που προέρχονται από το ζωικό βασίλειο. Οι αλλεργίες που ακούγεται ότι προκαλούν είναι ακόμα ένας μύθος, αφού αυτές μπορεί να προκληθούν και από συνθετικά καλλυντικά. Πάντως οι εταιρείες σε προτρέπουν να κάνεις πρώτα ένα τεστ.


Διαφήμιση