Αρχική Ειδήσεις Reuters: Προβάδισμα TAP έναντι Nabucco

Reuters: Προβάδισμα TAP έναντι Nabucco

0
Διαφήμιση

Προβάδισμα σε βάρος του ανταγωνιστικού σχεδίου Nabucco West αποκτά ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος θα διέρχεται και από την Ελλάδα, για την μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, η στροφή προς τον TAP πηγάζει από μία σύνθετη εξίσωση που βασίζεται στην πολιτική όσο και στα οικονομικά, και σχετίζεται με την επένδυση 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ρωσία στον αγωγό South Stream.

«Υπάρχει μια δραματική στροφή», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του ΤΑΡ. Η εκπρόσωπος του Nabucco ωστόσο δήλωσε πως το project διατηρεί ισχυρή πολιτική στήριξη.

Η απόφαση μεταξύ TAP και Nabucco αναμένεται να ληφθεί τον Ιούνιο από την BP και την αζέρικη κρατική εταιρεία ενέργειας Socar, οι οποίες θα αξιοποιήσουν το αζέρικο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στην νότια Κασπία Θάλασσα.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει άμεσο λόγο στην επιλογή, αλλά η πρόσφατη αλλαγή της στην «ουδετερότητα του project» από την αρχική στήριξή της στον Nabucco, θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά. Οι Βρυξέλλες σημειώνουν τώρα πως θα είναι ευτυχείς με οποιονδήποτε αγωγό είτε και με τους δύο.

Ο Nabucco εκτιμάται ότι κοστίζει λιγότερο από 8 δισ. δολάρια, ενώ ένας Αζέρος ειδικός επισημαίνει ότι ναι μεν ο ΤΑΡ είναι φθηνότερος κατά 500 εκατ. δολάρια, αλλά ο Nabucco δίνει πρόσβαση σε περισσότερες αγορές.

Διαφήμιση