Αρχική Ειδήσεις Νέος νόμος για τα αυθαίρετα και η «Τράπεζα γης»

Νέος νόμος για τα αυθαίρετα και η «Τράπεζα γης»

0
Διαφήμιση

Λήγει σήμερα η προθεσμία υπαγωγής στο νόμο 4014/2011 για τα αυθαίρετα και όλες τις διαδικασίες του νόμου 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους χώρους, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ. Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από τον Ιανουάριο, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας θα μπορέσει το Κράτος να αποκτήσει πλήρη εικόνα του δομημένου χώρου, ώστε να προχωρά αποτελεσματικά ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και να διασφαλίζεται ο πλήρης και διαρκής έλεγχος της ασφάλειας και νομιμότητας των κατασκευών.

Εξάλλου, τον Ιούνιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, στον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και όσοι πολίτες έκαναν χρήση των διατάξεων των προηγούμενων νόμων, τόσο του 4014 για τα αυθαίρετα, όσο και του 3843 για τους ημιυπαίθριους, χωρίς επιπλέον παράβολα και συνυπολογισμό των ποσών που έχουν καταβάλει, είτε είναι σε καθεστώς δόσεων, είτε έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώνει την επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στην δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και θα το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Καλαφάτης, μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών (ΣΠΜ), επεσήμανε ότι με την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο, καθίσταται σαφές ότι οι μικροαυθαιρεσίες και οι υπερβάσεις στη δόμηση σε κτίρια με άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας πρόβλημα από ότι η παντελώς αυθαίρετη δόμηση. Γι’ αυτό αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά διαφορετικά και μάλιστα με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, όπως είπε. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας των προηγούμενων νομοσχεδίων, ενώ αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής του.

«Με το νομοσχέδιο που προωθούμε αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν επισημανθεί σ’ ό,τι αφορά προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του τον νόμο 4014/2011 που προέβλεπε την τακτοποίηση αυθαιρέτων «νέας γενιάς» με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια.

«Τράπεζα γης» – Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί

Όσον αφορά το θεσμό της τράπεζας Γης, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι να γίνει ένα σύνθετο αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλά ένας τρόπος μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ένα εργαλείο με περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς στόχους. Μέσω της τράπεζας Γης θα μπορούν να αποζημιώνονται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί αλλά και οι ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν.

Θα μπορούν για παράδειγμα χωρίς κόστος για το δημόσιο να αποκαθίστανται τα διατηρητέα κτίρια που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, ώστε να καταφέρουν οι πολίτες να αποκαταστήσουν τις όψεις αυτών των αρχιτεκτονικών θησαυρών, όπως είπε ο υπουργός. Τέλος, με την τράπεζα γης, σε περιοχές με περιβαλλοντική επιβάρυνση δίνεται η δυνατότητα μέσω της Τράπεζας Γης να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αστικών αναπλάσεων, ακόμα και απόσυρσης κτιρίων.

Ουσιαστικά θα λειτουργεί ως μία «Αγορά Δικαιωμάτων Γης», μέσω της οποίας θα μπορεί ένας οικοδομικός συνεταιρισμός ή ένας φορέας ιδιωτικής πολεοδόμησης να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει «να δώσουμε τη δυνατότητα στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν εταιρείες Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή επενδυτών, ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και την κατασκευή κοινόχρηστων χώρων». Στόχος, υπογράμμισε, είναι να “ξεμπλοκάρουν” όσο το δυνατό περισσότεροι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Να υπάρξει προσέλκυση κεφαλαίων στην ιδιωτική πολεοδόμηση. Να υπάρξει ώθηση στον κλάδο της οικοδομής και τόνωση της απασχόλησης.

Για τη διευκόλυνση των διαδικασιών, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ θα λειτουργήσει ως «one stop shop» για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση με μέγιστη προθεσμία έγκρισης τους 6 μήνες. Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων ακόμη και για όσους συνεταιρισμούς βρίσκονται σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις αλλά και εκείνους που είχαν προβλήματα χωροθέτησης.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here