Αρχική Αφιερώματα Ογκο-υπερθερμία: Μια πρωτοποριακή μέθοδος κατά του καρκίνου

Ογκο-υπερθερμία: Μια πρωτοποριακή μέθοδος κατά του καρκίνου

0
καρκίνος
Διαφήμιση

Συνέντευξη του Χειρουργού και Διδάκτορας Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) Λάζαρου Δανιηλίδη,

στην Αγγελική Γυπάκη

“Δώσε μου την δύναμη να προκαλέσω πυρετό και θα θεραπεύσω όλες τις ασθένειες”

• Παρμενίδης 540 – 480 π.Χ.

Μετά από πολυετή εφαρμογή της όγκο-υπερθερμίας στο εξωτερικό, η διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος καταπολέμησης του καρκίνου ήρθε πλέον και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο που όμως έχει βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Εφαρμόζεται παράλληλα και συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους όπως είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία (τη δράση των οποίων ενισχύει) αλλά και η χειρουργική. Για τον λόγο αυτό, η όγκο-υπερθερμία χαρακτηρίζεται πλέον από πολλούς ως ο τέταρτος θεραπευτικός πυλώνας στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτό όμως που την καταξιώνει, είναι πρωτίστως το γεγονός ότι δεν επιβαρύνει τον ασθενή καθώς, ενώ καταστρέφει άμεσα τα καρκινικά κύτταρα του όγκου δεν βλάπτει τα πέριξ του καρκίνου υγιή κύτταρα.

Τις θεραπευτικές ιδιότητες της μεθόδου μας αναλύει παρακάτω ο χειρουργός κ. Λάζαρος Δανιηλίδης. Ο κ Δανιηλίδης πρωτοστατεί στην ίδρυση της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Υπερθερμικής Ογκολογίας η σύσταση της οποίας βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ,με συμμετοχή πολλών καθηγητών ιατρικής , Δ/ντών ΕΣΥ αλλά και διακεκριμένων ιδιωτιών ιατρών.

Κύριε Δανιηλίδη, τί είναι η όγκο-υπερθερμία και σε ποιες ασθένειες εφαρμόζεται;

μετάσταση του καρκίνου

Είναι μέθοδος για τη θεραπεία του καρκίνου η χρήση της οποίας έχει αναφερθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Αν και για την Ελλάδα θεωρείται νέα θεραπευτική μέθοδος – μόλις πέρσι αναγνωρίστηκε ως ιατρική πράξη από το Υπουργείο Υγείας – ωστόσο

στο εξωτερικό εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες με ολοένα και αυξανόμενα θετικά αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται στην πρόοδο της τεχνολογίας και στην δημιουργία νέας γενιάς μηχανημάτων ,που εξασφαλίζουν πλέον την εφαρμογή της χωρίς καμία παρενέργεια για τον ασθενή.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα από εικοσαετίας ο καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Ουζούνογλου ασχολήθηκε με την κατασκευή μηχανημάτων υπερθερμίας για ερευνητικούς σκοπούς κατέχοντας πλήρως την τεχνογνωσία.

Είναι ίσως η πρώτη θεραπεία της ανθρωπότητας στην ογκολογία . Ο Ιπποκράτης το 370 π.Χ είπε : ’ΟΚΟΣΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΥΚ ΙΗΤΑΙ ΣΙΔΗΡΟΣ ΙΗΤΑΙ ΟΚΟΣΑ ΣΙΔΗΡΟΣ ΟΥΚ ΙΗΤΑΙ ΠΥΡ ΙΗΤΑΙ ‘’ , δηλαδή «ό,τι δεν θεραπεύεται με τα φάρμακα το θεραπεύει η χειρουργική και ότι δεν θεραπεύεται με την χειρουργική το θεραπεύει η ‘’φωτιά’’.

Επιπλέον θεωρείται   ‘’πράσινη’’ θεραπευτική μέθοδος, καθώς δεν είναι ραδιενεργός .

Μπορείτε να μας περιγράψετε πως λειτουργεί η ιατρική αυτή μέθοδος;

Κλινικά η υπερθερμία ορίζεται ως η ανύψωση της θερμοκρασίας τοπικά – περιοχικά πέρα από το φυσιολογικό σε εύρος 42ºC ως 45ºC, ή συστηματικά σε όλο το σώμα σε εύρος 39ºC – 41.8ºC (ολοσωματική υπερθερμία) χωρίς να προκαλεί σοβαρά τοξικά φαινόμενα. Ως μέθοδος η περιοχική διαφέρει από το θερμοκαυτηριασμό και τη χειρουργική διαθερμία σε ότι αφορά τον τρόπο δράσης: οι δύο αυτές μέθοδοι χρησιμοποιούν θερμοκρασίες άνω των 45ºC και βασίζονται στην άμεση καταστροφή των κυττάρων, ενώ η υπερθερμία έχει βιολογικό τρόπο δράσης που βασίζεται στην αυτόλυση των κυττάρων και στην αδυναμία πολλαπλασιασμού τους. Στην περιοχική υπερθερμία αυξάνουμε την θερμοκρασία του όγκου μέσω μη ιονίζουσας ακτινοβολίας από ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εφαρμόζονται τοπικά στον όγκο ενώ στην ολοσωματική αυξάνουμε την θερμοκρασία όλου του σώματος μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας (προκαλούμε με άλλα λόγια τεχνητό πυρετό) .

Εφαρμόζεται σε ασθενείς με καρκίνο σε πρώιμο ή σε προχωρημένο στάδιο;

Στην ογκολογία, η υπερθερμία εφαρμόζεται κυρίως σε ασθενείς με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο και σε ασθενείς που έχουν «εξαντλήσει» τις καθιερωμένες θεραπείες. Για καλύτερα όμως αποτελέσματα ενδείκνυται να χρησιμοποιηθεί και σε αρχικά στάδια του καρκίνου, εφόσον χρησιμοποιείται ενισχυτικά και συμπληρωματικά στις κλασσικές θεραπείες (χειρουργική, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία) χωρίς δικές της παρενέργειες και χωρίς ανάγκη προσαρμογής των θεραπειών αυτών στην υπερθερμία.

Ογκο-υπερθερμία: Είναι συμπληρωματική ή κύρια θεραπεία;

Η υπερθερμία είναι και θα παραμείνει η κύρια συμπληρωματική θεραπεία στον καρκίνο. Κύριος ρόλος της είναι η ενίσχυση τόσο της άμυνας του οργανισμού (με την ολοσωματική), όσο και της δράσης και αποτελεσματικότητας τόσο της ακτινοθεραπείας όσο και της χημειοθεραπείας. (με την περιοχική). Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει και ρόλο στην ενίσχυση της χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου, (διεγχειρητική υπερθερμία).

Είναι θεραπεία επίπονη ή επώδυνη; Πως γίνεται η εφαρμογή της και πόσες επαναλήψεις συνήθως απαιτούνται;

Η μέθοδος είναι απολύτως ακίνδυνη και ανώδυνη τόσο για τον ιατρό-χρήστη όσο και για τον ασθενή, καθώς με τη νέα γενιά μηχανημάτων έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερθέρμανσης του δέρματος (εγκαυμάτων).

Υπάρχουν δύο είδη υπερθερμίας όπως ειπώθηκε: η Ολοσωματική και η Τοπική ή Περιοχική υπερθερμία. Η περιοχική είναι πολύ απλή στην εφαρμογή της και τελείως ακίνδυνη. Γίνεται κάθε 48 – 72 ώρες . Η πιο σύντομα χρονικά επανάληψη της ,αποφεύγεται για να ξεπεραστεί η θερμοαντοχή των καρκινικών κυττάρων που αναπτύσσεται αν εφαρμοστεί πιο γρήγορα .

Γίνονται αρχικά 12 συνεδρίες και ακολούθως εκτιμάται το αποτέλεσμα της θεραπείας με εργαστηριακές εξετάσεις .

Αν ο ασθενής κάνει ακτινοθεραπεία τότε η περιοχική γίνεται αμέσως μετά την ακτινοβόληση του όγκου , ενώ αν κάνει χημειοθεραπεία η περιοχική γίνεται εντός 12 ωρών από την χημειοθεραπεία για να εξασφαλιστεί και η συνεργική δράση της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας με την ογκοϋπερθερμία .

Η Ολοσωματική Υπερθερμία (Ο.Υ.) χρησιμεύει και σαν ενισχυτική της άμυνας του οργανισμού, καθώς προκαλεί ειδική ανοσοανταπόκριση εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Γίνεται μια φορά κάθε 30 ημέρες για τρεις συνεχόμενους μήνες τουλάχιστον . Η ολοσωματική υπερθερμία μπορεί να συνδυαστεί συγχρόνως και με χημειοθεραπεία για καλύτερη δράση της τελευταίας . Συνήθως γίνεται την επόμενη ημέρα της χημειοθεραπείας.

Πού εφαρμόζεται συνήθως;

Η υπερθερμία είτε περιοχική είτε ολοσωματική λόγω της απλής διαδικασίας και του ακίνδυνου για τον ασθενή και το προσωπικό μπορεί να εφαρμόζεται και σε κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης (πχ κέντρα υγείας ή ιδιωτικά ιατρεία) . Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί οι καρκινοπαθείς θα μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς να περιμένουν μακροχρόνια σε λίστες αναμονής νοσοκομείων και κλινικών . Εξαίρεση αποτελεί η εντατική ολοσωματική υπερθερμία (41Ο C) η οποία πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε τόπους δευτεροβάθμιας περίθαλψης (νοσοκομεία – κλινικές) γιατί λόγω του stress που προκαλείται στον ασθενή από την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας αυτός πρέπει να υποβάλλεται σε γενική αναισθησία για να το αντέξει. Αντίθετα η ηπιότερη ολοσωματική υπερθερμία (39Ο C) δεν απαιτεί γενική αναισθησία και θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη .

Ποια είναι τα αποτελέσματά της από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της;

Η εφαρμογή της υπερθερμίας έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα με περισσότερες υφέσεις της νόσου, μεγαλύτερη διάρκεια των υφέσεων, παράταση της ζωής και αύξηση της ποιότητας της. Το κυριότερο αποτέλεσμα της υπερθερμίας όμως είναι η μεγάλη βελτίωση του αποτελέσματος της κλασικής ιατρικής.

Από την εμπειρία του εξωτερικού έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα και ποιά είναι αυτά;

Υπάρχουν πληθώρα δημοσιευμένων μελετών στο εξωτερικό με πολύ καλά αποτελέσματα. Συγκριτικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν τελειώσει, επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της . Στο εξωτερικό εφαρμόζεται και σε Πανεπιστημιακές κλινικές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία κλπ. Στην Ολλανδία αποτελεί εξειδίκευση της ειδικότητας της ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας .

Οι ιατροί που ασχολούνται με την υπερθερμία είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπερθερμικής Ογκολογίας. Εφαρμόζεται επίσης στην Αμερική αλλά και στον Καναδά , στην Ιαπωνία κλπ..

INFO

• Πού εφαρμόζετε:

Η ολοσωματική μόνο στην Θεσσαλονίκη στην Κλινική Άγιος Λουκάς στο Πανόραμα και σε ιδιωτικό κέντρο.

Η περιοχική εφαρμόζεται στην Θεσσαλονίκη σε ιδιωτικά κέντρα για τους εν τω βάθει όγκους και την πλειοψηφία των επιπολής όγκων . Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έχει ζητήσει την αγορά μηχανήματος υπερθερμίας για να επανδρωθεί η Ακτινοθεραπευτική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ (Δ/ντρια η καθηγήτρια κ. Πιστεύου – Γομπάκη Κυριακή).

Στην Αθήνα λειτουργεί μηχάνημα περιοχικής υπερθερμίας μόνο για επιπολής όγκους στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο (Υπεύθυνος ο επίκουρος Καθηγητής ακτινοθεραπείας – ογκολογίας κ. Κουλουλίας Βασίλης).

• Πληροφορίες στο τηλ . 00302310250351 και στο site

www.onco-hyperthermia.gr

Διαφήμιση