Αρχική Ειδήσεις Ο Νέος Επενδυτικός Νόμος για μια Νέα Γενιά Επενδύσεων

Ο Νέος Επενδυτικός Νόμος για μια Νέα Γενιά Επενδύσεων

0
Διαφήμιση

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο Ν. 4146/2013 με τον οποίο τροποποιούνται βασικές διατάξεις του Ν. 3908/2011. Ειδικότερα, βασικές τροποποιήσεις αφορούν στη δυνατότητα λήψης προκαταβολής έως και 100% της επιχορήγησης με την καταβολή εγγυητικής επιστολής προσαυξημένης κατά 10%, στην παροχή μόνον φορολογικών κινήτρων στα επενδυτικά σχέδια για ΑΠΕ, στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ως προς τις υπαγόμενες επενδύσεις κ.α.

Σημειώνεται ότι ο Νόμος 3908/2011 με τις τροποποιήσεις του προβλέπει κίνητρα για την ίδρυση, επέκταση η εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Πρωτογενή (γεωργία, μεταλλεύματα), δευτερογενή (μεταποίηση) και τριτογενή (τουρισμό/ υπηρεσίες/ νέες τεχνολογίες) τομέα της οικονομίας. Τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να λάβουν τα εξής κίνητρα: α) φορολογική απαλλαγή, β) επιχορήγηση για την κάλυψη τμήματος της επένδυσης, γ) επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

• Τα επενδυτικά έργα που προβλέπονται από το Νόμο, μπορούν να λάβουν τα εξής κίνητρα:

– Φορολογική απαλλαγή (απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών). Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση και συνιστά ισόποσο αφορολόγητο αποθεματικό.

– Επιχορήγηση για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.

– Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης για την κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (διάρκειας έως και 7 έτη) με σκοπό την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις.

• Ο επενδυτικός νόμος προβλέπει κίνητρα για την ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον:

       Πρωτογενής τομέας (γεωργία, μεταλλεύματα)

       Δευτερογενής τομέας – Μεταποίηση

       Τριτογενής τομέας (Τουρισμός/ Υπηρεσίες)

• ΔΕΝ υπάγονται στο Νόμο:

       Οι τομείς χάλυβα, συνθετικών ινών, άνθρακα, ναυπήγησης,

       Σχέδια δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών & επιχειρήσεων με τη μορφή κοινωνίας,

       Φωτοβολταϊκά & Κλάδος κατασκευών και εμπορίου (χονδρικό, λιανικό)

       Υπηρεσίες (λ.χ. εστίασης, διαφήμισης). ΚΑΔ 60, 64-66, 68-71, 73, 75, 77-81, 84-86, 88, 90, 92-94, 96-99.

       Τουρισμός: Ίδρυση – επέκταση μονάδων κατηγορίας μικρότερης των 3, εκσυγχρονισμός πριν παρέλθει 6ετία από την έναρξη λειτουργίας ή έκδοση απόφασης ολοκλήρωσης επένδυσης, μονάδες που κατατάσσονται με το σύστημα των κλειδιών (λ.χ. ενοικιαζόμενα δωμάτια)

Γενικά επενδυτικά σχέδια – Καθεστώς ενισχύσεων

Γενικής Επιχειρηματικότητας: Αφορά σχέδια που δεν εντάσσονται σε άλλη κατηγορία του Νόμου.

– Καθεστώς Ενισχύσεων: Φορολογική απαλλαγή βάσει των ορίων που καθορίζονται βάσει Ζώνης και Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων

Β. Τεχνολογικής Ανάπτυξης: Περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων με τη χρησιμοποίηση τεχνολογικών και οργανωτικών καινοτομιών, όπως συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποίηση, τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, έργα και προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και αξιοποίηση εξειδικευμένου επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού.

– Καθεστώς Ενισχύσεων: Επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις σε ποσοστό 80% και για τις νέες επιχειρήσεις σε ποσοστό 90% των ορίων που καθορίζονται βάσει Ζώνης και Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Γ. Περιφερειακής Συνοχής: Περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια σε παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες και περιφερειακά προβλήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές, εισάγουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και συμβάλλουν στη φιλική προς το περιβάλλον ανασυγκρότηση, ανάπλαση και ανάπτυξη περιοχών οικονομικής δραστηριότητας.

– Καθεστώς ενισχύσεων: Επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις σε ποσοστό 70% και για τις νέες επιχειρήσεις σε ποσοστό 80% των ορίων που καθορίζονται βάσει Ζώνης και Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Σημείωση: Κάθε έτος καθορίζονται τα είδη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που εντάσσονται στις κατηγορίες Β & Γ, καθώς και η κατανομή των ενισχύσεων.

Προϋπολογισμός Έργων – Δαπάνες & Επιλεξιμότητα δαπανών

• Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτηριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. 60% και μέχρι 70% του προϋπολογισμού για τις ΜΜΕ.

• Η αγορά πάγιων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με μία παραγωγική μονάδα, εφόσον: η μονάδα αυτή έχει παύσει τη λειτουργία της, αποκτάται από ανεξάρτητο επενδυτή, η σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς, αφαιρούνται ενισχύσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί πριν την αγορά.

• Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.

• Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση

• Άυλα περιουσιακά στοιχεία: Δαπάνες συστημάτων διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού και συστήματος οργάνωσης της επιχείρησης, δαπάνες για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, μελέτες – αμοιβές συμβούλων.

Κατηγορίες Επενδύσεων

1. Γενική Επιχειρηματικότητα

Αφορά: κάθε επιχειρηματία

Προβλέπει: Φοροαπαλλαγές κλιμακούμενες έως και 10 χρόνια, μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης

2. Περιφερειακή Συνοχή

Αφορά: επενδυτές με σχέδια που καλύπτουν τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Προβλέπει: όλα τα είδη των ενισχύσεων. Το ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης leasing μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης. Για τις νέες επιχειρήσεις, το παραπάνω ποσοστό προσαυξάνεται κατά 10%.

3. Τεχνολογική Ανάπτυξη

Αφορά: επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην καινοτομία και να εκσυγχρονίσουν τεχνολογικά την επιχείρηση τους.

Προβλέπει: όλα τα είδη των ενισχύσεων. Το ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης leasing μπορεί να φτάσει μέχρι και το 80% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης.

4. Νεανική Επιχειρηματικότητα

Αφορά: επιχειρήσεις νέων, 20 μέχρι 40 ετών.

Προβλέπει: ενίσχυση για το σύνολο σχεδόν των δαπανών (και των λειτουργικών) για 5 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας. Η συνολική ενίσχυση μπορεί να φτάσει μέχρι 1.000.000 ευρώ.

5. Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια

Αφορά: επενδυτές με σχέδια ύψους τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ.

Προβλέπει: όλα τα είδη των ενισχύσεων μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Το ύψος της ενίσχυσης μειώνεται όσο αυξάνει το ύψος της επένδυσης. Η επιχορήγηση-επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% της συνολικής ενίσχυσης.

6. Ολοκληρωμένα Πολυετή Επενδυτικά Σχέδια

Αφορά: επιχειρηματίες με σχέδια υλοποίησης ολοκληρωμένων πολυετών (2-5 έτη) σχεδίων επιχειρήσεων, για τις οποίες έχει παρέλθει τουλάχιστον πενταετία από τη σύστασή τους, άνω των 2.000.000 ευρώ. Στόχος είναι ο τεχνολογικός, διοικητικός, οργανωτικός, και επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός.

Προβλέπει: φοροαπαλλαγές μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης.

7. Σχέδια Συνέργειας και Δικτύωσης (Clustering)

Αφορά: επιχειρηματικά σχήματα συνέργειας και δικτύωσης 10 τουλάχιστον επιχειρήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πέντε στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπό μορφή κοινοπραξίας. Προβλέπει τη δυνατότητα παροχής κάθε είδους ενίσχυσης.

Είδη ενισχύσεων

α. Φορολογική απαλλαγή. Απαλλαγή από 8 έως 10 χρόνια από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής συνιστά ισόποσο αφορολόγητο αποθεματικό.

β. Επιχορήγηση. Δωρεάν παροχή χρηματικού ποσού από το Δημόσιο για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση νέου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού

δ. Ευνοϊκά δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ. Χρηματοδότηση του ποσού που προβλέπεται να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό με δάνεια χαμηλού κόστους, από τις τράπεζες που συνεργάζονται με το ΕΤΕΑΝ.

Όλες οι ενισχύσεις συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του συνολικού ποσοστού ενίσχυσης που χορηγείται στο επενδυτικό σχέδιο. Το όφελος από την παραπάνω χρηματοδότηση συνυπολογίζεται στο συνολικό ποσοστό ενίσχυσης, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Υποβολή

Ο υποψήφιος επενδυτής εγγράφεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων μέσω των σχετικών ιστοσελίδων (www.mindev.gov.gr, www.ependyseis.gr, www.investingreece.gov.gr) και λαμβάνει προσωπικό κωδικό.

Υποβάλλει ηλεκτρονικά όλα τα τεχνοοικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου και των απαιτούμενα δικαιολογητικά. Εκτυπώνει την αίτηση.

Υποβάλλει σε έντυπη μορφή τον επενδυτικό φάκελο (συμπεριλαμβανομένων και των πρωτότυπων εγγράφων) στο αρμόδιο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών (ώρες λειτουργίας: 09.00-15.00 κατά τις εργάσιμες ημέρες). Κάθε δικαιολογητικό έγγραφο ή στοιχείο που υποβάλλεται σε έντυπη μορφή, πρέπει να έχει υποβληθεί και ηλεκτρονικά.

Προέλεγχος

Οι υπάλληλοι του Γραφείου ελέγχουν την πληρότητα του φακέλου της αίτησης και εφόσον είναι πλήρης, δίνουν απόδειξη. Αν λείπουν απαραίτητα δικαιολογητικά ή στοιχεία, προσκομίζονται μέσα σε 10 ημέρες.

Αξιολόγηση

Κάθε φάκελος ελέγχεται και αξιολογείται σε 40 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσής του από τυχαίους επιλεγμένους αξιολογητές. Κατά το διάστημα αυτό, ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησής του.

Τα Κριτήρια Αξιολόγησης του Επενδυτικού Φορέα

       Χαρακτηριστικά του φορέα (Νομική μορφή – αριθμός απασχολούμενων).

       Εμπειρία των μετόχων και της διοίκησης (Συμμετοχή των μετόχων και των στελεχών σε φορέα επιχειρηματικής δραστηριότητας).

       Εμπειρία της εταιρίας (Χρόνος ενεργού λειτουργίας στην αγορά).

       Επαγγελματική εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.

       Ιδία συμμετοχή ( %) στο συνολικό ή στο ενισχυόμενο κόστος του επενδυτικού σχεδίου.

• Κριτήρια Βιωσιμότητας και Αποδοτικότητας του επενδυτικού σχεδίου/ φορέα

       Χρηματοοικονομική ανάλυση της επένδυσης (εισροές – εκροές, ίΚΚ).

       Χρηματοοικονομική ανάλυση του φορέα (π.χ. δείκτης ικανότητας αποπληρωμής δανείων).

       Προοπτικές κλάδου (ανερχόμενος, στάσιμος, φθίνων).

• Κριτήρια Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών.

       Εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας και καινοτομία.

       Ανάπτυξη νέων προϊόντων και νέων δραστηριοτήτων.

       Εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών και διαχείριση αποβλήτων.

       Ύψος της προστιθέμενης αξίας.

• Κριτήρια συμβολής της επένδυσης στην οικονομία και στην περιφερειακή ανάπτυξη

       Αύξηση της απασχόλησης και ιδίως η δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εξαρτημένης εργασίας μετά την υλοποίηση της επένδυσης.

       Περιοχή εγκατάστασης της επένδυσης.

       Συμβολή της επένδυσης στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.

       Ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο και ειδικότερα η εξαγωγική επίδοση της επιχείρησης.

       Ύψος του επενδυτικού σχεδίου και προέλευση ιδίων κεφαλαίων.

       Δημιουργία συνεργασιών – δικτύωσης

Αποτελέσματα

Δημοσιεύεται στο διαδίκτυο προσωρινός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων με τη βαθμολογία τους. Ο υποψήφιος επενδυτής έχει δικαίωμα ένστασης μέσα σε 10 ημέρες. Η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων ολοκληρώνεται εντός 15 ημερών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης. Αναρτάται ο τελικός πίνακας αποτελεσμάτων.

Δείτε όλο τον επενδυτικό νόμο: http://www.mindev.gov.gr/wp-content/uploads/2011/03/document.pdf

Δείτε περισσότερα για το ειδικό καθεστώς Νεανικής Επιχειρηματικότητας: http://www.startupgreece.gov.gr/el/node/650

Διαφήμιση