Αρχική Ειδήσεις Και ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΕΠΑ η… Gazprom (;)

Και ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΕΠΑ η… Gazprom (;)

0
Διαφήμιση

Ραγδαίες είναι η εξελίξεις στην υπόθεση πώλησης της ΔΕΠΑ μετά και τις τελευταίες πληροφορίες που φέρουν την Gazprom να υποβάλει σύντομα δεσμευτική προσφορά για τη Δημόσια Εταιρεία Αερίου, ενώ με ανακοίνωσή της η άλλη ρωσική εταιρεία, Sintez, γνωστοποίησε ότι θα συμμετάσχει μόνο στην ιδιωτικοποίηση της θυγατρική της ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ, που ελέγχει τους αγωγούς μεταφοράς αερίου και τη Ρεβυθούσα με τους αποθηκευτικούς χώρους. Ουσιαστικά αποσύρει το ενδιαφέρον της από τη ΔΕΠΑ.

Η νέα παράταση έως τις 10 Ιουνίου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών εξαγοράς της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ που το ΤΑΙΠΕΔ αποτέλεσε το «κομβικό σημείο» που επέτρεψε το ελληνικό δημόσιο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom και να αποδεχτεί τους βασικούς όρους που έθεσε η τελευταία για να καταθέσει προσφορά.

Συγκεκριμένα, εξασφάλισε ότι μπορεί να υποβάλει δεσμευτική προσφορά χωρίς να χάσει χρήματα, αν επέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, να τεθεί όρος που διασφαλίζει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το 2015, μετά και την τακτοποίηση μέρους των οφειλών ιδιωτών παραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, να μειωθεί το ύψος της εγγυητικής επιστολής (σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της εγγυητικής μειώθηκε στο 10% επί του τιμήματος από 20%) και να γίνει αποδεκτή η ρήτρα νομίσματος, βάσει της οποίας αν τυχόν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ η συμφωνία αγοράς της ΔΕΠΑ ακυρώνεται.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση της ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύτηκε ότι θα αποζημιώσει τον αγοραστή εάν η ΔΕΠΑ δεν καταφέρει να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές που οφείλουν οι πελάτες της, μέχρι του ποσού των 180 εκατ. ευρώ και αν δεν έχουν καταβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου του 2015. Μέρος του ποσού, κατά το μερίδιο που αναλογεί, θα καλυφθεί από τον έτερο μέτοχο της ΔΕΠΑ, τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, τα οποία κατέχουν το 35% των μετοχών της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ είναι γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

H Gazprom θα προσέλθει τελικά στον διαγωνισμό έχοντας ως μοναδικό αντίπαλο την ελληνική εταιρεία Μ+Μ (Όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου), η οποία προσέρχεται στη τελική φάση του διαγωνισμού χωρίς αξιώσεις. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο, η Gazprom είχε προσφέρει ενδεικτικό τίμημα για τη ΔΕΠΑ γύρω στα 900 εκατ. ευρώ. Η Μ&Μ φέρεται να προσέφερε γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Sintez, που ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ, για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ πρόσφερε περί το 1,9 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα εισάγει περίπου το 90 % του φυσικού αερίου, που καταναλώνει από τη Ρωσία και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι με την αγορά της ΔΕΠΑ η Ρωσία θα ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά όλης της περιοχής και θα είναι σε θέση να αυξάνει τις τιμές.

Η έριδα για τη ΔΕΣΦΑ

Στην περίπτωση του ρωσικού ομίλου, ο Sintez με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι «Μια τελική απόφαση για το εάν θα υποβάλουμε μια δεσμευτική πρόταση θα γίνει στο προσεχές μέλλον ύστερα από την εξέταση της τελικής εκδοχής των συμφωνιών των μετόχων και του συμβολαίου πώλησης». Να σημειωθεί ότι διεκδικητής του ΔΕΣΦΑ είναι και η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar. Και η περίπτωση του έχει ευρύτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, καθώς ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει αζερικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί τη διαμόρφωση… «ισορροπίας» στην ενεργειακή αγορά, η οποία και μεταφράζεται με την πώληση της  

ΔΕΠΑ στην Gazprom και τον ΔΕΣΦΑ στην Socar, ώστε η παρουσία των Αζέρων να εξισορροπήσει τις όποιες αντιδράσεις. Επίσης, η Socar διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην επιλογή του νέου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, καθώς ένα από τα δυο έργα προς επιλογή είναι ο αγωγός TAP που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος, ενώ το άλλο έργο είναι ο αγωγός Nabucco West, που παρακάμπτει πλήρως την Ελλάδα και διέρχεται από τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα.

Διαφήμιση