Αρχική Ειδήσεις Επιδότηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

Επιδότηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

0
Διαφήμιση

Οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της ύπαρξης των εκτάσεών τους σε περιοχές που ευδοκιμεί η αρκούδα, θα διευκολυνθούν στην είδηση της επιδότησης για αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων. Κι αυτό, σύμφωνα με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της ΚΥΑ επιδότησης της αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρας περίφραξης στο πλαίσιο της Δράσης 1.1 του Μέτρου 216 «Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013».


Το ύψος της ενίσχυσης δύναται να φτάσει το 80% ανά μελισσοκομική ή κτηνοτροφική μονάδα και θα δοθεί απολογιστικά, με μορφή επιδότησης κεφαλαίου. Υπολογίζεται, ότι το μέγιστο κόστος αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρου περίφραξης ανέρχεται σε 2.200 ευρώ, ανά μισό στρέμμα. Για μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις με λιγότερες από 100 κυψέλες η επιδότηση μειώνεται αναλογικά. Με αυτή την εφαρμογή αναμένεται να αμβλυνθεί σημαντικά το ζήτημα της συνύπαρξης μελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την αρκούδα στο ίδιο περιβάλλον. Ως φορείς υλοποίησης ορίζονται οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ως δικαιούχοι, βάση των επίσημων κριτηρίων ένταξης στη δράση, θεωρούνται όσοι αγρότες είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, οι εκμεταλλεύσεις τους (μελισσοσμήνη, αιγοπρόβατα και ποιμνιοστάσια) κατέχονται νόμιμα και είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και τα μελισσοσμήνη βρίσκονται ή μετακινούνται εντός των περιοχών παρέμβασης της δράσης.

Σε δεύτερη φάση, όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν βάσει των κριτηρίων επιλογής. Αυτά περιλαμβάνουν, την έδρα της εκμετάλλευσης εντός των οικοτόπων της αρκούδας, το βαθμό της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη, τον αριθμό κυψελών, τον αριθμό αιγοπροβάτων, το βαθμό του δικαιούχου γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης. Οι δικαιούχοι που θα συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία, θα επιλέγονται με σειρά προτεραιότητας.

Ωστόσο, στη Δράση, δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά ως δικαιούχοι και αγρότες που διατηρούν οπορωφόρα δέντρα και άλλες καλλιέργειες (π.χ. καλαμπόκι), που μπορεί να πάθουν και αυτοί ζημιές από αρκούδες. Παρά το γεγονός, ότι αναμένονταν να συμπεριληφθούν, όταν και κατά τη διάρκεια της άσκησης πιέσεων από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από πλειάδα περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, πέτυχαν έπειτα από παρεμβάσεις και προσπάθεια ετών, να θέσουν το συνολικό ζήτημα, σε συνάντηση του εκπροσώπου της Ε.Ε., κ. Φώτη Παπούλια, με τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, το Μάιο του 2012. Στη συνάντηση η οποία έγινε παρουσία εκπροσώπων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες δεσμεύσεις σχετικά με την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, όπου και τελικά έγιναν πράξη. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται εν αναμονή προκήρυξης της σχετικής πρόσκλησης. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, οι παραγωγοί που πληρούν τα κριτήρια θα ξεκινήσουν να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για επιδότηση μέσα στον Ιούνιο.

Να σημειωθεί ότι η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, προς την κατεύθυνση της προστασίας κατοίκων που αντιμετωπίζουν προβλήματα συνύπαρξης με την αρκούδα, όπως προσεγγίσεις σε κατοικημένες περιοχές, αυλές σπιτιών κτλ, έχει προτείνει τη χρηματοδότησή των ηλεκτροφόρων περιφράξεων για αυτήν την κατηγορία του πληθυσμού μέσω άλλου χρηματοδοτικού μέσου, που θα έχει κυρίως περιβαλλοντικούς στόχους (είτε μέσω του Πράσινου Ταμείου, είτε μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων – ΠΕΠ ή άλλων μέσων). Συγκεκριμένα, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ με αίτημα που έχει απευθύνει στο ΥΠΕΚΑ από το 2011, ζητά την επιχορήγηση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, για την προμήθεια και εγκατάσταση Ηλεκτροφόρων Περιφράξεων (Η/Π) σε κήπους και αυλές κατοικιών, αποθηκών ή κτιρίων άλλης χρήσης που βρίσκονται σε περιοχές παρουσίας της αρκούδας.

Μ.Α.

Διαφήμιση