Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα: στο έλεος της φωτιάς. Καθηλωμένα πυροσβεστικά οχήματα. Στον αέρα πάνω από...

Ελλάδα: στο έλεος της φωτιάς. Καθηλωμένα πυροσβεστικά οχήματα. Στον αέρα πάνω από 1.700 προσλήψεις.

0
Διαφήμιση

Στο έλεος του Θεού θα βρεθεί η Ελλάδα εν όψει οποιασδήποτε πυρκαγιάς ξεσπάσει και φέτος. Η κρατική μηχανή φαίνεται να είναι απροετοίμαστη στον τομέα της δασοπροστασίας, ενώ παρουσιάζεται αδυναμία διαχείρησης του δημοσίου γραναζιού, με πάνω από 1.700 προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων στον αέρα.

Η καταγγελία “φωτιά”, ήρθε από τη WWF Ελλάς, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο πρώτος μήνας της αντιπυρικής περιόδου έφθασε ήδη στο τέλος και ο μηχανισμός δασοπροστασίας παρουσιάζεται ξεγυμνωμένος, την ώρα που η οικονομική κρίση δοκιμάζει τα όρια ενός ήδη προβληματικού συστήματος. Δυστυχώς, η εξίσωση που φαίνεται να αντιμετωπίζουμε, περιλαμβάνει καθηλωμένα πυροσβεστικά οχήματα λόγω έλλειψης καυσίμων, παλιά λάστιχα και ελλιπή συντήρηση, καθυστερήσεις στην πρόσληψη 1.500 εποχικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν πάγιες ανάγκες στον μηχανισμό δασοπροστασίας και θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους, αλλά και μη ολοκλήρωση προσλήψεων 251 ατόμων εποχικού προσωπικού 8μηνης διάρκειας, το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει αναλάβει εργασίες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Τα “μαθηματικά” συνεχίζονται με την απαρίθμηση πλειάδας προβλημάτων και προβληματισμών, αναφορικά με ελλείψεις υλικού εξοπλισμού, όπως τα λάστιχα των πυροσβεστικών οχημάτων που προαναφέρθηκαν, όσο και με το φλέγον ζήτημα του αξιόμαχου του επίγειου και εναέριου στόλου δασοπυρόσβεσης, λόγω παλαιότητάς και επιπρόσθετων βλαβών που μπορεί να προκύπτουν από τον τρόπο που συντηρείται. Συν τοις άλλοις, υπάρχουν αναφορές για καθηλωμένα οχήματα λόγω της μη έγκαιρης διάθεσης πόρων για την κάλυψη δαπανών μετακίνησης των δασικών υπηρεσιών. 

Παρά το γεγονός, ότι οι ΟΤΑ έλαβαν εγκαίρως τους κατά 20% μειωμένους πόρους, σε σχέση με την περσινή αντιπυρική περίοδο από τη ΓΓΠΠ για εργασίες αντιπυρικής προστασίας, η έλλειψη αξιολόγησης και διαφάνειας υποσκάπτει σοβαρά την αποτελεσματική χρήση τους για δασοπροστασία. Αναφορικά και με την κινητικότητα αξιοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για έργα αντιπυρικής προστασίας, σημαντικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών δυσχεραίνουν την υλοποίηση του. Επίσης, παρά τις εξαγγελίες για έγκαιρη διάθεση κονδυλίων για τις εργασίες πρόληψης από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου, οι υπηρεσίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις σχετικές πιστώσεις, καθότι εκκρεμεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. -Έτσι προκύπτουν και τα καθηλωμένα οχήματα- 

Ως φυσικό επακόλουθο της αναστολής πληρωμών, και οι Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αδυνατούν να συμμετέχουν στην ουσιαστική προφύλαξη των σημαντικών και ευαίσθητων σημείων. Τα παραπάνω συνεπάγονται πως η αντιπυρική πολιτική της χώρας μας, βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε επίπεδο καταστολής και όχι πρόληψης. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών και στην Ελλάδα, για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, όπως συμβαίνει σε τόσες άλλες χώρες. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη WWF υπάρχει ανάγκη θεσμοθέτησης της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φορέων, όπου σε κανένα νομοσχέδιο, ούτε στο πρόσφατο που κατατέθηκε το Φεβρουάριο για την «Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» δεν περιέχεται καμία πρόνοια για να αλλάξει η σημερινή νοοτροπία και πρακτική και διαιωνίζει τα μεγάλα προβλήματα συντονισμού.

Φυσικά, χωρίς πρόληψη, θα βρισκόμαστε μονίμως αντιμέτωποι με τις φλόγες, μάχη και την οποία κάποια στιγμή θα χάσουμε οριστικά, αν συνεχιστεί η άυξηση του αριθμού υλικών ελλείψεων και η αδυναμία στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

της Μαρίας Αλιβιζάτου

Διαφήμιση