Αρχική Ειδήσεις Απάγκιο στην Κέρκυρα βρίσκουν σπάνιες πεταλούδες

Απάγκιο στην Κέρκυρα βρίσκουν σπάνιες πεταλούδες

0
Διαφήμιση

Η Κέρκυρα αποτελεί καταφύγιο πεταλούδων του γένους των Λεπιδοπτέρων το οποίο δεν βρίσκεται σε τόσο ευνοϊκή θέση, μια και οι άστατες κλιματικές αλλαγές, το οξυμμένο περιβαλλοντικό πρόβλημα παγκοσμίως, η τσιμεντοποίηση και η «ανθρώπινη» εισβολή στη φύση, έχουν αγγίξει και το είδος της πεταλούδας που έχει χτίσει ένα σημαντικό απάγκιο στο νησί.

 

Με μια ενδελεχή έρευνα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, που κράτησε 10 μήνες με συχνές εξορμήσεις στην κερκυραϊκή φύση, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν 51 διαφορετικά είδη Κερκυραϊκών Πεταλούδων. Ανιχνεύθηκαν σε περισσότερα από 9 διαφορετικά μέρη του νησιού, όπως στις χαρακτηριζόμενες περιοχές natura, Λιμνοθάλασσες Κορισσίων και Αντινιώτης καθώς και στις Αλυκές Λευκίμης. Επιπλέον, στην Αρκουδίλα Λευκίμης, στον εγκαταλειμμένο οικισμό Παλιά Περίθεια Θιναλίων, στον ποταμό Κυπριανάδων, στον βουνό του Αγίου Ματθαίου κ.ά

Η πλειοψηφία από τις παραπάνω πεταλούδες που εντοπίστηκαν δραστηριοποιούνται κατά την διάρκεια της ημέρας (πεταλούδες ημέρας) ενώ υπάρχουν και κάποιες που δραστηριοποιούνται τη νύχτα (νυχτοπεταλούδες). Ορισμένα από τα 51 είδη ανήκουν σε γένη διαφορετικά από τα Λεπιδόπτερα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι πεταλούδες, πολλές φορές όμως χρησιμοποιείται η ίδια ονομασία και για αυτά. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μικρές και συχνά περίεργες «πεταλουδίτσες», οι οποίες παρατηρούνται να πετούν σε πολύ μικρή απόσταση και για λίγο χρονικό διάστημα, κάθε φορά που ενοχλούνται όταν αισθάνονται ανθρώπινη παρουσία να τις πλησιάζει.

Όμως πρέπει να επισημανθεί αυτό που αναφέραμε πρωτύτερα : οι Κερκυραϊκές Πεταλούδες, όπως κι όλα τα μέλη του γένους των Λεπιδοπτέρων που είναι ευαίσθητα πλάσματα, μειώνονται τις τελευταίες δεκαετίες συνεχώς εξαιτίας της ολοένα κι αυξανόμενης ανθρώπινης επέμβασης στη φύση : τα τοξικά φάρμακα (μέσω των ψεκασμών από αέρος αλλά και σ’ όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις), τα κάθε λογής εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα, η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, τα λιμνάζοντα και μολυσμένα νερά, το ποτισμένο από χημικές ουσίες έδαφος αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας, όλα τα παραπάνω θανατώνουν κι εξαφανίζουν κάθε είδος ζώου, όπως κι εκείνο της πεταλούδας.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η ολοσχερής και συνειδητή, για να είμαστε ειλικρινείς, καταστροφή μεγάλων εκτάσεων φυσικού τοπίου προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανθρώπινες οικιστικές και τουριστικές ανάγκες στερώντας μ’ αυτό τον τρόπο τον ζωτικό αλλά και φυσικό χώρο από τις πεταλούδες, που τους είναι απαραίτηος για να επιβιώσουν. Επιπλέον, οι πυρκαγιές κάθε μεγέθους κι έκτασης «εξολοθρεύουν» πραγματικά κάθε καλοκαίρι έναν μεγάλο αριθμό πεταλούδων. Ενώ μην ξεχνάμε ότι η ηχορύπανση και η φωτορύπανση, είναι δυο τύποι ρυπάνσεων της σύγχρονης ζωής που επηρεάζουν άμεσα της βιωσιμότητα όχι μόνο των Κερκυραϊκών Πεταλούδων αλλά και κάθε είδους ζώου ή πτηνού στο νησί.

Διαφήμιση