Αρχική Ανακύκλωση Η εξάρτηση από το πλαστικό και συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε

Η εξάρτηση από το πλαστικό και συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε

0
plasstiko
Διαφήμιση

Πλαστικά ποτήρια, σακούλες παντοπωλείων, συσκευασίες, πλαστικά μπουκάλια νερού, πακέτα καρυκευμάτων -όλα αυτά τα προϊόντα είναι κατασκευασμένα έχοντας ως μοναδικό τελικό προορισμό τη χωματερή. Όπου και να κοιτάξετε γύρω σας, ή απλά μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας σας θα διαπιστώσετε ότι είμαστε περιτριγυρισμένοι από προϊόντα μίας χρήσης σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για να.

Προϊόντα όπως αυτά είναι τόσο ευρέως διαδεδομένα στην καθημερινότητά μας, που είναι εύκολο να ξεχάσουμε τη βλάβη που προκαλούν. Η υπερβολική εξάρτηση από το πλαστικό έχει δραστικές συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον.

Σημαντικό μέρος του πλαστικού που χρησιμοποιείται καθημερινά από δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο καταλήγει στα ποτάμια και στους ωκεανούς.

Ως αποτέλεσμα, ένα εκατομμύριο πουλιά και τουλάχιστον εκατό χιλιάδες χελώνες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο είτε γιατί καταπίνουν πλαστικές ύλες είτε γιατί παγιδεύονται σε αυτές. Στο κανάλι της Μάγχης ένα στα τρία ψάρια που αλιεύεται εμπεριέχει στον οργανισμό του πλαστικό.

Ακόμα και στην Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο του Ειρηνικού Ωκεανού αλλά και του πλανήτη, 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εντοπίστηκαν πλάσματα που είχαν καταπιεί θραύσματα πλαστικού.

Σύμφωνα με μελέτη, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια στους ωκεανούς μας.

Είμαστε τόσο εθισμένοι που τα στατιστικά είναι τρομακτικά:

Περίπου 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Στη Μεσόγειο συγκεκριμένα, πλαστικά υπολείμματα έχουν βρεθεί στο στομάχι ψαριών, πουλιών, χελωνών και φαλαινών.

Χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο πλαστικό απ’ ότι χρειαζόμαστε. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ.

Η ανακύκλωση δεν είναι επαρκής λύση. Παράγουμε όλο και περισσότερα πλαστικά μίας χρήσης και μόνο στις ελληνικές θάλασσες το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων φτάνει ακόμα και το 95%.

Πώς να αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες:

Ένα σημαντικό μέρος της λύσης είναι να αλλάξουμε κάποιες από τις καθημερινές συνήθειές μας και να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης. Υπάρχουν 3 εύκολοι τρόποι που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πρόβλημα:

  • Αντί για πλαστικές σακούλες, πάρε τη δική σου επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για ψώνια.
  • Ξεδίψασε αποφεύγοντας πλαστικά μπουκάλια και καλαμάκια
  • Την επόμενη φορά που θες να πάρεις καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα για έξω, πάρε μαζί σου ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων.

Εάν θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, είναι στο χέρι μας να απαιτήσουμε επαναχρησιμοποιήσιμα, ανακυκλώσιμα προϊόντα και να κάνουμε βήματα για να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικού στη ζωή μας -κάτι που οι υποστηρικτές μας σε όλον τον κόσμο γνωρίζουν πολύ καλά, γι’ αυτό τους ζητήσαμε να μας στείλουν συμβουλές για την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από την καθημερινότητά τους.

Διαβάστε ακόμα:

Πάνω από 9 δισ. τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί από το 1950

Μέχρι το 2050 το 99% των θαλάσσιων πουλιών θα έχει καταπιεί πλαστικό

Βιολογικά ναι, οικολογικά όχι

Τα πλαστικά σκουπίδια μολύνουν τώρα και τον Αρκτικό Ωκεανό

 

Διαφήμιση