Αρχική Ειδήσεις Τσίπρας: Κυρώσεις για όποιον παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου –...

Τσίπρας: Κυρώσεις για όποιον παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου – Τηλεφωνική επικοινωνία με Αναστασιάδη

0
Μέγαρο Μαξίμου
Διαφήμιση

«Όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, θα έχει συνέπειες» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες» είπε ο πρωθυπουργός ενώ, αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.


Η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε λίγο πριν τις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενόψει και της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

To έκτακτο κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας εξέτασε το σύνολο της κατάστασης ως έχει σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο έχοντας ως στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης ώστε να προβεί στο σχετικό συντονισμό των ενεργειών.

Εισηγήσεις για το ζήτημα έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη και Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στο ΚΥΣΕΑ συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεώτρηση

fatih πορθητής
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ecozen, επιβεβαιώνονται οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι  η Τουρκία έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι οποίες ήρθαν σαν απάντηση στην κοινή διακήρυξη των επτά ευρωπαϊκών χωρών του νότου Med7, με την οποία καταδίκασαν απόλυτα και απερίφραστα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην περιοχή.

Διάψευση δημοσιευμάτων από το ΥΠΕΘΑ

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προέβη σε διάψευση δημοσιευμάτων ιστοσελίδων, στα οποία αναφέρεται ότι ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης».

«Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης “ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019” η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαφήμιση