Αρχική Ειδήσεις Επεκτείνεται ημερολογιακά ο καύσωνας στον πλανήτη

Επεκτείνεται ημερολογιακά ο καύσωνας στον πλανήτη

0
Διαφήμιση

Η ανάλυση δείχνει ότι όχι απλώς δεν υπάρχει παύση στην εξέλιξη των ημερήσιων θερμοκρασιακών ακροτήτων στην ξηρά, αλλά ότι αυτές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όπως προκύπτει από το αρχείο παρατηρήσεων», με άλλα λόγια, ο καύσωνας είναι συχνότερος, εντονότερος και πλήττει όλο και μεγαλύτερες περιοχές, γράφουν στην επιθεώρηση Nature Climate Change οι ερευνητές από πανεπιστήμια και οργανισμούς της Ελβετίας, της Αυστραλίας και του Καναδά.

Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας επισήμαινε ότι 56 χώρες κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών την περίοδο 2001-2010, ενώ μόνο 14 ανέφεραν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, τα 13 από τα 14 θερμότερα έτη στα χρονικά έχουν καταγραφεί από το 2000.

Χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα δεδομένα για την περίοδο 1997-2010 και συγκρίνοντάς τα με το μέσο όρο της περιόδου 1979-2012, οι επιστήμονες είδαν μεταξύ άλλων ότι η έκταση γης που επηρεάζεται από τον καύσωνα αυξάνεται σταθερά, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασιακές ακρότητες να πλήττουν πλέον κατά μέσο όρο υπερδιπλάσιες εκτάσεις σε σχέση με παρόμοια συμβάντα, πριν από 30 χρόνια.

Οι συντάκτες της δημοσίευσης υποστηρίζουν ότι, παρά τη σταθεροποίηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, άλλοι δείκτες κλιματικής αλλαγής ενισχύθηκαν, π.χ. η τήξη των πάγων της Αρκτικής ή ο αριθμός των ημερών με καύσωνα. «Τονίζουμε ότι ο όρος “παύση”, όπως χρησιμοποιείται για την πρόσφατη εξέλιξη των παγκόσμιων ετήσιων θερμοκρασιών είναι λανθασμένος, ακόμη και παραπλανητικός στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή», γράφουν.

Διαφήμιση