Αρχική Καταστροφές Καμπανάκι επιστημόνων για οικολογικό Αρμαγεδδώνα

Καμπανάκι επιστημόνων για οικολογικό Αρμαγεδδώνα

0
Διαφήμιση

Σημαντική μείωση κατά 75% έχουν καταγράψει τα τελευταία 25χρόνια τα ιπτάμενα έντομα και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τρομακτική μείωση και «οικολογικό αρμαγεδώνα» καθώς τα έντομα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ζωής τόσο των φυτών όσο και των ζώων με συνέπειες και για τον άνθρωπο.

Ενώ είναι ήδη γνωστό ότι ο αριθμός των μελισσών και των πεταλούδων έχει μειωθεί, οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από τη μεγάλη πτώση στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Ιndependent, οι πιο πιθανοί παράγοντες για αυτή τη μείωση είναι οι καλλιέργειες άγριων εκτάσεων αλλά και η χρήση φυτοφαρμάκων, ενώ και η κλιματική αλλαγή παίζει κάποιο ρόλο.

Ο καθηγητής βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Sussex Ντέιβ Γκούλσον, που συμμετείχε στη συγγραφή της μελέτης τόνισε ότι «αν χάσουμε τα έντομα τότε όλα θα καταρρεύσουν».

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται στη δουλειά δεκάδων ερασιτεχνών εντομολόγων σε ολόκληρη τη Γερμανία, χρησιμοποιώντας ειδικές «παγίδες». Τα δείγματα που συγκεντρώθηκαν συγκρίθηκαν με τα δείγματα που ελήφθησαν το 1989, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 76%. Η πτώση ήταν πιο έντονη το καλοκαίρι, εποχή που οι αριθμοί των εντόμων είναι υψηλότεροι, με πτώση της τάξης του 82%.

«Το γεγονός ότι ο αριθμός των ιπτάμενων εντόμων μειώνεται με τόσο υψηλό ρυθμό σε μια τόσο μεγάλη περιοχή είναι μια ανησυχητική ανακάλυψη», σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, Χανς ντε Κρον οικολόγος στο Πανεπιστήμιο Radboud.

Ο Γκούλσον αναφέρει ότι οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το ποια είναι η αιτία του θανάτου των εντόμων. Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι η έλλειψη τροφής, η έκθεση σε φυτοφάρμακα ή ο συνδυασμός και των δύο.

Διαφήμιση