Αρχική Ενέργεια COP27: Εκατοντάδες οι λομπίστες ορυκτών καυσίμων στις ομιλίες

COP27: Εκατοντάδες οι λομπίστες ορυκτών καυσίμων στις ομιλίες

0
COP27 - λομπίστες ορυκτών - Κίνα
Εικόνα: Twitter/The Rockefeller Foundation
Διαφήμιση

Συνεχίζονται οι εργασίες της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP27) στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που μαστίζει τον πλανήτη και την ενεργειακή μετάβαση.

Την απαισιοδοξία των ειδικών για το αποτέλεσμα αυτής της Συνόδου και κατά πόσο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έρχεται να ενισχύσει η αύξηση που παρατηρείται στην παρουσία εκπροσώπων της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στις ομιλίες, καθώς περισσότεροι από 600 έχουν εγγραφεί για να τις παρακολουθήσουν.

Σύμφωνα με έρευνα του globalwitness.org, 636 λομπίστες ορυκτών καυσίμων έχουν εγγραφεί στις ομιλίες της COP27, οι οποίοι συνδέονται με μερικούς από τους μεγαλύτερους ρυπογόνους κολοσσούς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον κόσμο.

Αυτό αποτελεί αύξηση της τάξεως άνω του 25% από την COP26 στη Γλασκώβη, καταδεικνύοντας έτσι την αύξηση της επιρροής της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στις συνομιλίες για το κλίμα που είναι ήδη γεμάτες από κατηγορίες για λογοκρισία και εταιρική επιρροή.

Η ανάλυση της λίστας συμμετεχόντων του ΟΗΕ από την Corporate Accountability, το Corporate Europe Observatory (CEO) και την Global Witness (GW), αποκαλύπτεται την κλίμακα της πρόσβασης που απολαμβάνουν οι εταιρικοί φορείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων, σε αυτές τις κρίσιμες συνομιλίες.

Οι ερευνητές καταμέτρησαν τα εγγεγραμμένα άτομα,τα οποία είτε είναι άμεσα συνδεδεμένα με εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως η Shell, η Chevron και η BP, είτε συμμετέχουν ως μέλη αντιπροσωπειών που ενεργούν για λογαριασμό της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Η επιρροή των κολοσσών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις Διασκέψεις για το κλίμα αυξάνεται

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει η ανάλυση:

  • 636 λομπίστες ορυκτών καυσίμων εγγράφηκαν στο COP27, αύξηση άνω του 25% από την COP26 που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Γλασκώβη.
  • Έχουν καταγραφεί περισσότεροι λομπίστες ορυκτών καυσίμων από οποιαδήποτε μεμονωμένη εθνική αντιπροσωπεία, με εξαίρεση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν εγγράψει 1.070 αντιπροσώπους σε σύγκριση με τους 176 πέρυσι. Μόνο οι 70 από την αντιπροσωπεία τους φέτος χαρακτηρίζονται ως λομπίστες ορυκτών καυσίμων.
  • Παρά το γεγονός ότι είναι η «COP της Αφρικής», υπάρχουν περισσότεροι εγγεγραμμένοι λομπίστες ορυκτών καυσίμων από οποιαδήποτε εθνική αντιπροσωπεία από την αφρικανική ήπειρο.
  • 29 χώρες συνολικά έχουν λομπίστες ορυκτών καυσίμων στις εθνικές τους αντιπροσωπείες. Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία έρχεται δεύτερη με 33.
  • Υπάρχουν περισσότεροι εγγεγραμμένοι λομπίστες ορυκτών καυσίμων από εκπροσώπους των δέκα χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το GermanWatch (Πουέρτο Ρίκο, Μιανμάρ, Αϊτή, Φιλιππίνες, Μοζαμβίκη, Μπαχάμες, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Νεπάλ).

«Καθώς ο χρόνος τελειώνει για την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής, μεγάλες συνομιλίες, όπως η COP27 πρέπει οπωσδήποτε να προωθήσουν συγκεκριμένη δράση για να σταματήσουν τις τοξικές πρακτικές της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, οι οποία προκαλεί την μεγαλύτερη ζημιά στο κλίμα από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία. Η εξαιρετική παρουσία από λομπίστες αυτής της βιομηχανίας σε αυτές τις συνομιλίες είναι επομένως ένα φαιδρό αστείο σε βάρος τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη» αναφέρει ένας εκπρόσωπος των ακτιβιστικών οργανώσεων.

«Αυτό έρχεται σε μια εποχή που άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από οικονομικές πιέσεις των υψηλών τιμών ενέργειας, ενώ εκατομμύρια ακόμη ταλαιπωρούνται από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αντί να είναι η αρχή της πραγματικής δράσης για το κλίμα που απαιτείται, το COP27 φαίνεται ότι θα είναι ένα φεστιβάλ ορυκτών καυσίμων και των ρυπογόνων φίλων τους, ενισχυμένο από τα πρόσφατα μεγάλα κέρδη», συνεχίζει ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε σχετικά: COP27: Αποζημιώσεις ζητούν τα κράτη που πλήττονται από την κλιματική κρίση

«Οι λομπίστες της καπνοβιομηχανίας δεν θα ήταν ευπρόσδεκτοι σε συνέδρια για την υγεία, οι έμποροι όπλων δεν μπορούν να προωθήσουν το εμπόριο τους σε ειρηνευτικές συμβάσεις. Εκείνοι που διαιωνίζουν τον εθισμό των ορυκτών καυσίμων στον κόσμο δεν πρέπει να περνούν τις πόρτες μιας διάσκεψης για το κλίμα», καταλήγει.

Διαφήμιση