Αρχική Διάστημα Ο άνθρωπος θα “πατήσει” τον Άρη το 2037 και αστεροειδή έως το...

Ο άνθρωπος θα “πατήσει” τον Άρη το 2037 και αστεροειδή έως το 2073

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κόσμοι του ηλιακού μας συστήματος, που σε όλη την ανθρώπινη ιστορία αποτελούσαν απλώς σημεία φωτός στον νυχτερινό ουρανό, σύντομα θα είναι στα χέρια μας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
mars zhurong - Άρης
Άρης - Zhurong
Διαφήμιση

Οι άνθρωποι που ζουν σήμερα θα μπορούσαν να γίνουν μάρτυρες της επίσκεψης αστροναυτών στη ζώνη των αστεροειδών μέσα σε 50 χρόνια.
Η πρώτη ανθρώπινη διαστημική αποστολή στη ζώνη των αστεροειδών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα σε 50 χρόνια, λένε οι μηχανικοί πυραύλων, υπό την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι θα φτάσουν στον Άρη μέχρι το 2037.

Η πρόβλεψή τους βασίζεται σε μια οικονομική ανάλυση του ρυθμού με τον οποίο αυξάνονται οι διαστημικοί προϋπολογισμοί με την πάροδο του χρόνου και του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν αυξήσει τη σφαίρα δράσης τους από την αυγή της διαστημικής εποχής.

Ο στόχος του Jonathan Jiang στο εργαστήριο Jet Propulsion στην Pasadena και των συνεργατών του ήταν να υπολογίσουν ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επανδρωμένες αποστολές στη ζώνη αστεροειδών, στον Δία και ακόμη και στον Κρόνο.

Ξεκίνησαν μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο αυξήθηκε ο προϋπολογισμός της NASA από τότε που ιδρύθηκε το 1958. Υπήρξαν αρκετές κορυφές στην καμπύλη αυτή, που αντιστοιχούν σε σημαντικές αυξήσεις των δαπανών.

Αυτές αντιστοιχούν στο 1966, όταν το πρόγραμμα Απόλλων, κατά το οποίο ο προϋπολογισμός της NASA αντιστοιχούσε περίπου στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος των ΗΠΑ, στο 1991, όταν η υπηρεσία αποφάσισε να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη ενός διαστημικού λεωφορείου που θα αντικαταστήσει το διαστημικό λεωφορείο, και στο 2018, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα Άρτεμις για την επιστροφή ανθρώπων στη Σελήνη και στη συνέχεια την αποστολή τους στον Άρη.
Τεχνολογική πρόοδος.

NASA moon
Απεικόνιση μόνιμης σεληνιακής βάσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (Εικόνα: ESA/Foster + Partners)

Η γενική τάση, ωστόσο, είναι η σταθερή γραμμική ανάπτυξη, λένε ο Jiang και οι συνεργάτες του.

Η ομάδα προσπαθεί επίσης να μετρήσει τις βελτιώσεις στην τεχνολογία, καθώς οι αποστολές στο βαθύ διάστημα βασίζονται στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία πολύπλοκου υλικού και συστημάτων υποστήριξης της ζωής. Αυτό το κάνουν απλά μετρώντας τον αριθμό των επιστημονικών εργασιών που δημοσιεύονται ετησίως στις ΗΠΑ για την εξερεύνηση του διαστήματος. “[Αυτό] μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πληρεξούσιος δείκτης για τη μέτρηση του συνολικού τεχνολογικού επιπέδου των εξελίξεων αιχμής σε αυτό το πολύπλοκο πεδίο, λένε οι ερευνητές.

Ο τελευταίος παράγοντας που χρησιμοποιεί η ομάδα είναι η πραγματική ακτίνα της ανθρώπινης δραστηριότητας πέρα από τη Γη.

ΆρηςΑυτό αυξήθηκε ραγδαία στην αυγή της διαστημικής εποχής από τη χαμηλή γήινη τροχιά μέχρι την πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση στο φεγγάρι σε απόσταση 0,0026 Αστρονομικών Μονάδων.

Άνθρωποι στον Άρη το 2037

Το πρόγραμμα Artemis θα στείλει ανθρώπους στον Άρη περίπου το 2037, όταν η ακτίνα της ανθρώπινης δραστηριότητας θα αυξηθεί σε 0,3763 AU. Αν υποθέσουμε ότι αυτή η αποστολή είναι επιτυχής, παρέχει άλλο ένα σημείο δεδομένων που η ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να κάνει προβλέψεις για το μέλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις τάσεις, η ομάδα μπορεί να δημιουργήσει ένα μοντέλο που προβλέπει πότε θα πραγματοποιηθούν ανθρώπινες αποστολές σε μακρινά μέρη του ηλιακού συστήματος. Αυτό το μοντέλο προβλέπει το 2073 για μια επανδρωμένη αποστολή στη ζώνη αστεροειδών, το 2103 για την επίσκεψη ανθρώπων στον Δία και τους δορυφόρους του, καθώς και το 2132 για μια αποστολή στον Κρόνο.

Κρόνος

Επίσκεψη στον Κρόνο

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κόσμοι του ηλιακού μας συστήματος, που σε όλη την ανθρώπινη ιστορία αποτελούσαν απλώς σημεία φωτός στον νυχτερινό ουρανό, σύντομα θα είναι στα χέρια μας, λέει η ομάδα.

Φυσικά, οι προβλέψεις αυτού του είδους είναι γεμάτες αβεβαιότητα. Ορισμένοι παράγοντες, όπως η ξαφνική αλλαγή του κλίματος, θα μπορούσαν να κάνουν την αποστολή στο βαθύ διάστημα πιο επείγουσα, ενώ άλλοι, όπως ασθένειες όπως το Covid-19, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν δραματικά την πρόοδο. Τελικά, οι οικονομικές συνθήκες και οι εθνικές προτεραιότητες θα καθορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης.

Αλλά το βασικό μήνυμα από τον Jiang και τους συνεργάτες του είναι ότι αυτές οι αποστολές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Και καταλήγουν: “Το μοντέλο μας υποδηλώνει ότι στις ανθρώπινες προσεδαφίσεις σε κόσμους πέρα από τη Σελήνη και τον Άρη μπορεί κάλλιστα να γίνουν μάρτυρες πολλοί από τους ανθρώπους που ζουν σήμερα“.

ΠΗΓΗ: astronomy.com

Διαφήμιση