Αρχική Πολιτισμός Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Σήμερα και αύριο οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (Βίντεο)

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Σήμερα και αύριο οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (Βίντεο)

0
ELEUSIS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού ζωντανεύουν σήμερα και αύριο (25, 25 Ιουνίου) μέσα από μία πολυπληθή ομάδα κατοίκων της Ελευσίνας,. Στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στον χώρο του πάρκινγκ.

Μαζί με πέντε επαγγελματίες ηθοποιούς (Μυρτώ Γκόνη, Δημήτρη Δρόσο, Γιάννη Μαστρογιάννη, Θεοδοσία Σαββάκη, Γιάννη Βαρβαρέσο), την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Σοφίας Καμαγιάννη και τους μουσικούς. Δημιουργούν ένα ετερόκλητο αλλά ταυτόχρονα ενιαίο σύνολο 70 ατόμων «σύγχρονων πολιορκημένων» υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα της Ελένης Ευθυμίου.

Εθελοντικό “παρών”

Εξήντα οι εθελοντές ερασιτέχνες της Ελευσίνας, διαφόρων ηλικιών, που συμμετέχουν στη δράση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στη μετά-λοκντάουν δράση της Ελευσίνας 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. «Οι κάτοικοι είναι πολύ ανοιχτοί σε ένα εγχείρημα που δεν ακολουθεί το ”τυπικό” σκηνικό αφηγηματικό, αναπαραστατικό κομμάτι του θεάτρου αλλά μια site specific παράσταση» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η έμπειρη σε μεγάλες ομάδες, σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου. «Η ανταπόκρισή τους στην ανοιχτή πρόσκληση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ήταν θερμή και συνεπής. Είναι γεγονός ότι η πανδημία πολύ λίγο μας επέτρεψε πρόβες, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους. Οπότε ναι, είναι ένα εγχείρημα που έγινε τον τελευταίο μήνα συστηματικά παραστασιακό, μετά την άρση του λοκντάουν. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις σε μικρές και μεγαλύτερες ομάδες».

Διονύσιος Σολωμός (1798 – 1857)
Εικόνα: Ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός

Αφιερωμένο στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου

Η ποιητική σύνθεση «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» είναι εμπνευσμένη από την πολιορκία της πόλης του Μεσολογγίου και την ιστορική Έξοδο, τον Απρίλιο του 1826. Εκεί όπου έχασε τη ζωή του για την ελευθερία των Ελλήνων και ο Λόρδων Βύρων. Είναι η ανώτερη ιδέα του εθνικού μας ποιητή για την ελευθερία. Τον αγώνα του ανθρώπου να κρατήσει το πνεύμα του ελεύθερο ακόμα και στους πιο ζοφερούς καιρούς. Υπέρβαση ιδιαίτερα δύσκολη να αποδοθεί θεατρικά.« Για εμάς είναι ένας διάλογος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος» λέει η Ελένη Ευθυμίου. «Εμείς οι ίδιοι είμαστε σύγχρονοι πολιορκημένοι, απροσποίητα. Ζούμε μια σημερινή επανάσταση. Ούτως ή άλλως βρισκόμαστε σε καιρούς ταραγμένους. Οι άνθρωποι οφείλουν να ξανασκεφτούν το σύνολο και να αντιδράσουν συλλογικά ενάντια στην τυραννία. Να συγκρουστούν με τον πολιορκητή, την εξουσία, να ανακτήσουν την ελευθερία με κάθε κόστος. Υπάρχει ένας δεσμός, μια νοητή γραμμή που ενώνει το παρελθόν με το τώρα. Και επίσης η ίδια η πραγματικότητα της Ελευσίνας, ένας τόπος που πολιορκείται».

Ελεύθερη είσοδος

Η παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» έχει διάρκεια 70’. Ώρα προσέλευσης: 20.00 | Ώρα Έναρξης: 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτίο εισόδου και απαραίτητη τηλεφωνική προκράτηση στο 210 – 5560126. Προβλέπεται ταυτόχρονη καταγραφή ονοματεπώνυμου και στοιχείων επικοινωνίας, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται η σχετική ιχνηλάτηση.

Διαφήμιση