Αρχική Υγεία - Διατροφή Έρευνα: Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για τον εγκέφαλο

Έρευνα: Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για τον εγκέφαλο

0
Cocktails
Cocktails
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Φαίνεται πως δεν υπάρχει τελικά ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση επιδρά αρνητικά σχεδόν σε κάθε περιοχή του εγκεφάλου.

Η έρευνα διεξήχθη με τη συμμετοχή άνω των 25.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, και δημοσιεύτηκε προς έγκριση στο επιστημονικό medrxiv, από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Anya Topiwala.

Σύμφωνα με την ίδια, “Δεν υπάρχει κάποιο όριο για την κατανάλωση αλκοόλ χωρίς βλάβη – όσο και να είναι το αλκοόλ είναι χειρότερα. Λίγο πολύ όλος ο εγκέφαλος επηρεάζεται – και όχι συγκεκριμένες περιοχές, όπως πιστεύονταν μέχρι τώρα”.

Η φαιά ουσία συρρικνώνεται

Η έρευνα καταδεικνύει πως όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται, τόσο μικρότερος ο όγκος του εγκεφάλου. Διαπιστώθηκε μάλιστα, ότι η φαιά ουσία συρρικνώνεται έως και κατά 0.8% σε μία εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν ληφθεί υπόψη άλλοι βιολογικοί παράγοντες.

Το αλκοόλ φαίνεται να αποτελεί 4 φορές μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τον εγκέφαλο από ό,τι το κάπνισμα ή το ιδιαίτερα αυξημένο σωματικό βάρος.

Ενώ, αν κάποιος, εκτός του να πίνει συχνά αλκοόλ, είναι επίσης υπερτασικός και παχύσαρκος, τότε η αρνητική επίπτωση του αλκοόλ στον εγκέφαλο είναι ακόμη πιο αισθητή.

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, τα κάνει …χειρότερα

κρασι Παράλληλα, καταρρίπτει το μύθο πως το κρασί – και ειδικά το κόκκινο – ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία.

Ειδικότερα, δε διαπιστώνει κάποιο όφελος από τη μέτρια κατανάλωση κρασιού σε σχέση με άλλες μορφές αλκοόλ.

Σχετικά πάντως με ασθένειες όπως η άνοια ή η νόσος Αλτσχάιμερ, παραμένει ασαφές κατά πόσο επηρεάζονται από την κατανάλωση αλκοόλ.

Με πληροφορίες από The Guardian

 

 

Διαφήμιση