Αρχική Ειδήσεις Στο τραπέζι σήμερα Ελλάδα και Τουρκία – Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές των...

Στο τραπέζι σήμερα Ελλάδα και Τουρκία – Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών

0
ελληνο τουρκική σημαία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην Κωνσταντινούπολη ξεκινά σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 11:00 ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, μετά από σχεδόν 5 χρόνια.

Πέντε χρόνια μετά τη διακοπή των διερευνητικών επαφών, οι δύο πλευρές επιστρέφουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Ξεκινώντας από εκεί όπου το είχαν αφήσει το 2016 όταν η Τουρκία αποχώρησε από τον διάλογο.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα προσέρχεται με πνεύμα συνεργασίας, χωρίς όμως αυταπάτες. Και χωρίς ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ακραίες αξιώσεις από την Τουρκία. Και ξεκαθαρίζοντας ότι αποκλειστικό αντικείμενο της ατζέντας είναι η χάραξη θαλασσίων ζωνών.

Η θέση της χώρας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας.
Έχει καταστήσει σαφές πως διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Αλλαγή ώρας και τόπου της συνάντησης

Μία ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο, στο γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ, και όχι στο ξενοδοχείο όπου είχε ανακοινωθεί, η ελληνική αποστολή της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010, θα βρεθεί στο τραπέζι με τον Σεντάτ Ονάλ υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τον Τσαγατάι Ερτσιγές (διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής από το ξενοδοχείο Swisshotel στο γραφείο που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις, αποτελεί κίνηση που ερμηνεύεται ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας.

Η Άγκυρα επιχειρεί να “ανεβάσει το θέμα” και να δώσει μεγάλη προβολή διότι πίσω από την Ελλάδα είναι η Ε.Ε. Και η Τουρκία θέλει να δείξει την πρόθεσή της να διαπραγματευτεί σωστά. Δείχνοντας διάθεση συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

Ο 61ος γύρος διεξάγεται σε λιγότερο από δύο μήνες από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της 25ης-26ης Μαρτίου.
Τότε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ζοσέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Καθώς και σχετικά μέσα και επιλογές.

Πότε θα πάμε στη Χάγη

Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη γείτονα Τουρκία, τότε θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Ο Ν. Δένδιας στις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Θα συναντηθεί διαδοχικά με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον υψηλό εκπρόσωπο/αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.

Αύριο Τρίτη 26 Ιανουαρίου, θα συναντηθεί διαδοχικά με τη Βελγίδα υπουργό Εξωτερικών Σοφί Βιλμές και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Διαφήμιση