Αρχική Καταστροφές Μεγάλη η οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στη Ρόδο

Μεγάλη η οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στη Ρόδο

0
Διαφήμιση

Χιλιάδες στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή «Ασώματος» της Απολακκιάς της Ρόδου από την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο από σπινθήρα γεωργικού μηχανήματος.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική της Ρόδου, η Απολακκιά, αλλά και το χωριό Ίστριος εκκενώθηκαν προληπτικά.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά, καθώς είχαν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ξανά οι προσπάθειές τους καθώς υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αγαπητό Πάλλα, αλλά και τον Προέδρο της ΔΚ Απολακκιάς Στάθη Διαμαντή, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε στο ανακριτικό της ΠΥ ο γεωργός που θέριζε το χωράφι του, όπως αναφέρει η Δημοκρατική.

Το πρωί του Σαββάτου, σε δηλώσεις του στο Mega, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου διαβεβαίωσε ότι θα μεταβούν άμεσα στη Ρόδο κλιμάκια, για την καταγραφή των ζημιών.

Πολλά ζώα έχασαν τη ζωή τους, αφού δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν από τις φλόγες.

Η εικόνα ενός ελαφιού, που αναζητά καταφύγιο κοντά στους ανθρώπους, την οποία ανέβασε στο Facebook ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης, Νίκος Θεοδωρίδης, είναι ενδεικτική της καταστροφής. Οι πυροσβέστες κάνουν λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ συχνά βρίσκουν κουφάρια ζώων, μικρών και μεγάλων, που κάηκαν ζωντανά.

Στο νησί της Ρόδου θα μεταβούν κλιμάκια για την καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα, καθώς και οικολογικές οργανώσεις, προκειμένου να αναπληρωθεί, κατά το δυνατό, η άγρια ζωή στα δάση που κάηκαν.

Διαφήμιση