«Τα έργα ανθεκτικότητας, πρόληψης, αλλά και ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός είναι επενδύσεις κρίσιμες για το μέλλον της χώρας» τόνισε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο «Green Deal Greece 2025», που διοργάνωσε το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το economix.gr, για 5η συνεχόμενη χρονιά, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Θέμα του συνεδρίου ο «Πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, υποδομές και βιώσιμη ανάπτυξη σε κρίσιμη καμπή: προκλήσεις και ευκαιρίες για επενδύσεις και ανθεκτικότητα».
Αναπτύσσοντας την ομιλία του ο Προέδρος του ΤΕΕ ο Γιώργος Στασινός τόνισε:
«Ολοκληρώνουμε τους επόμενους μήνες τα δεκάδες έργα και μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε, με μπροστάρηδες τους Έλληνες Μηχανικούς και το ΤΕΕ. Να προχωρήσει τώρα ένας νέος, απλοποιημένος Σύγχρονος Οικοδομικός Κανονισμός δέκα σελίδων για τα βασικά πολεοδομικά μεγέθη, με Προεδρικό Διάταγμα και εκ των προτέρων έλεγχο και ευθύνη των δικαστών του ΣτΕ. Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας να συνεχιστούν και να επεκταθούν στον στατικό έλεγχο και ενίσχυση κτιρίων, και χωρίς συγκέντρωση στα χέρια λίγων ισχυρών. Αναγκαία εντός του 2026 η μεταρρύθμιση για τις Πολεοδομίες, με μεταφορά σε ένα ΝΠΔΔ με ευελιξία, υπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με στελέχωση, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εγγυήσεις ενιαίας εφαρμογής κανόνων σε όλη τη χώρα. Η επένδυση στην Ανθεκτικότητα, στην πρόληψη και όχι στην επούλωση των πληγών των φυσικών καταστροφών, είναι επένδυση ωφέλιμη για όλους Νέο ενεργειακό πρότυπο με μικρές ΑΠΕ στις πόλεις και αυτοπαραγωγή ενέργειας στα νοικοκυριά, επενδύσεις στα δίκτυα και την αποθήκευση έρευνα και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως το υδρογόνο Οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την Άμυνα ευκαιρία για επενδύσεις σε πολλαπλής χρήσης υποδομές, τεχνολογίες και ανθεκτικές υποδομές, που παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες και είναι ανθεκτικές στις καταστροφές.
Όπως ανέφερε ο κ. Στασινός: «στο ΤΕΕ αναλάβαμε να κάνουμε πράξη όσα προτείναμε. Αναλάβαμε την ευθύνη για να γίνουν γρήγορα όσα η δημόσια διοίκηση πιθανόν θα χρειάζονταν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να γίνουν. Δουλέψαμε μαζί με την Κυβέρνηση και τη διοίκηση στον σχεδιασμό έργων μεγάλης σημασίας και για τη χρηματοδότησή τους μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όσα προτείνουμε και υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια έχουν κύρια αιχμή ή κύριο στόχο την ανθεκτικότητα. Ανθεκτικότητα στις κατασκευές, ανθεκτικότητα στην οικονομία, ανθεκτικότητα στην κοινωνία. Επενδύσεις, έργα και μελέτες που χρειαζόμασταν καιρό και είναι σχεδιασμένα να αντέξουν στο χρόνο. Ή που προσπαθούν να λύσουν προβλήματα δεκαετιών, με στόχο να αντέχουν στο χρόνο. Με κρίσιμο εργαλείο την τεχνολογία».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ: «πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός πάνε χέρι – χέρι. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο φιλική στο περιβάλλον, πρακτικά στην καθημερινότητα, όχι στη θεωρία και οι πολίτες χρειάζονται μια πιο ψηφιακή Ελλάδα. Με περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από το κράτος, με εργαλεία που τους λύνουν τα χέρια, μειώνουν το κόστος και τον χρόνο, τη γραφειοκρατία, διευκολύνουν και δίνουν νέες προοπτικές με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης πλέον».


















