Οι ακραίοι καύσωνες θα φέρουν παγκόσμια μείωση της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, προειδοποιούν οι επιστήμονες, ύστερα από μελέτη που διαπιστώνει ότι η ακραία ζέστη μείωσε την ικανότητα των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής κατά 10%.
Η μελέτη αξιολόγησε 130.000 αγελάδες σε διάστημα 12 ετών και κατέληξε στη διαπίστωση ότι έως το 2050 η μέση ημερήσια παραγωγή γάλακτος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 4% ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της θερμικής καταπόνησης των ζώων.
Μόλις μία ώρα με θερμοκρασία υγρού θερμομέτρου – ένα μέτρο που συνδυάζει τη θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία – άνω των 26C μπορεί να μειώσει την ημερήσια παραγωγή γάλακτος μιας αγελάδας κατά 0,5%.
Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες έχει επίσης παρατεταμένη επίδραση, με την παραγωγή γάλακτος να εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τα τυπικά επίπεδα έως και 10 ημέρες μετά την αρχική ζεστή ημέρα.
Χρησιμοποιώντας προβλέψεις θερμοκρασίας για το 2050, η έκθεση δείχνει ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα, η μέση ημερήσια παραγωγή γάλακτος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 4% ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της θερμικής καταπόνησης.
Η ζημιά στην τσέπη των παραγωγών
Η μελέτη χρησιμοποίησε ως έδρα των ερευνών το Ισραήλ, ενώ οι ερευνητές, από τα Πανεπιστήμια της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και του Σικάγο, δήλωσαν ότι η μείωση αυτή θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή από τα 150 εκατομμύρια νοικοκυριά που εξαρτώνται από την παραγωγή γάλακτος παγκοσμίως.
Οι επιζήμιες επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης στις γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές στη νότια Ασία, η οποία αναμένεται να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής γάλακτος κατά την επόμενη δεκαετία. Καθώς η καύση ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να επιταχύνεται, η περιοχή πρόκειται να γίνει όλο και πιο ευάλωτη σε εξουθενωτικούς καύσωνες, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις επιπτώσεις στις αποδόσεις γάλακτος.
Και η… «ευθύνη» των βοοειδών!
Τα βοοειδή είναι υπεύθυνα για το ένα τρίτο περίπου των εκπομπών μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο, το οποίο, όπως και το διοξείδιο του άνθρακα, επιταχύνει την παγκόσμια θέρμανση.
Οι αγρότες εφαρμόζουν ήδη στρατηγικές προσαρμογής, τουλάχιστον στο Ισραήλ, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, όπου σχεδόν όλες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιούν κάποια μορφή τεχνολογίας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης. Οι μέθοδοι προσαρμογής περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της πρόσβασης των αγελάδων σε σκιά, καθώς και την άμεση ψύξη των βοοειδών μέσω εξαερισμού ή καταιονισμού.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ημέρες που ξεπερνούσαν τους 24C, αυτές οι στρατηγικές ψύξης ήταν σε θέση να αναστείλουν μόνο το 40% των επιπτώσεων της ακραίας ζέστης στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η Claire Palandri, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να «εξετάσουν περισσότερες στρατηγικές όχι μόνο για την ψύξη των αγελάδων αλλά και για τη μείωση των στρεσογόνων παραγόντων, όπως ο περιορισμός και ο διαχωρισμός των μοσχαριών. Οι στρεσογόνοι παράγοντες κάνουν τις αγελάδες πιο ευαίσθητες στη ζέστη και λιγότερο ανθεκτικές».
(Πληροφορίες της έρευνας έχουν δημοσιοευθεί και τον guardian)