Μέσα από ένα σύνολο συντονισμένων δράσεων το ευρωπαϊκό έργο STELLA, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη, προχωρά με στόχο να μεταμορφώσει τη διαδικασία παρακολούθησης επιβλαβών οργανισμών και την επιτήρηση της υγείας των φυτών στην Ευρώπη και τη Νέα Ζηλανδία.
Ψηφιακές Τεχνολογίες Παρακολούθησης Επιβλαβών Οργανισμών
Στο παρόν στάδιο υλοποίησης, το STELLA έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο έξυπνων παγίδων για έντομα και έχει ξεκινήσει τη συστηματική λήψη δορυφορικών εικόνων σε πιλοτικές γεωργικές και δασικές εκτάσεις. Αυτά τα εργαλεία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Συστήματος Παρακολούθησης Επιβλαβών Οργανισμών STELLA (STELLA Pest Surveillance System ή STELLA PSS) – μιας ψηφιακής πλατφόρμας που ανιχνεύει φυτοπαθογόνους οργανισμούς, προβλέπει πιθανές επιδημίες και υποστηρίζει έγκαιρες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για την προστασία των καλλιεργειών.
Παράλληλα, η συλλογή δεδομένων έχει ήδη ξεκινήσει. Drones συλλέγουν υψηλής ευκρίνειας εικόνες, παρέχοντας λεπτομερή δεδομένα που συμπληρώνουν τις δορυφορικές παρατηρήσεις. Το Viewer της EdenCore, μια συσκευή εξοπλισμένη με κάμερες και ενσωματωμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικής όρασης, χρησιμοποιείται ήδη σε επιτόπιες αυτοψίες, προσφέροντας τη δυνατότητα ανίχνευσης παθογόνων σε πραγματικό χρόνο.
Έναρξη Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων (Workshops)
Το STELLA ανακοινώνει την έναρξη μιας σειράς εργαστηρίων ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity-building workshops), με στόχο την ανταλλαγή γνώσης και τη διευκόλυνση της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών για τη διαχείριση της υγείας των φυτών. Τα workshops απευθύνονται σε αγρότες, γεωπόνους, ερευνητές, καθώς και επαγγελματίες του αγροδιατροφικού και αγροτεχνολογικού κλάδου, ενισχύοντας τη μετάβαση σε πιο έξυπνες και τεκμηριωμένες πρακτικές φυτοπροστασίας.
Το πρώτο workshop θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 4 Ιουνίου 2025, στις 10:00 π.μ. (CEST), και θα εστιάσει σε εργαλεία ανίχνευσης επιβλαβών οργανισμών, με ειδική αναφορά στην πιλοτική περίπτωση της Λιθουανίας και στη διαχείριση του ιού Καρουλιάσματος των Φύλλων της Πατάτας (Potato Leafroll Virus – PLRV), δεδομένου ότι αποτελεί σοβαρή απειλή για τις αροτραίες καλλιέργειες στην Ευρώπη.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις τεχνολογίες του STELLA PSS, όπως η παρακολούθηση μέσω δορυφόρων, τα drones, οι δυνατότητες ανίχνευσης με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και τις δυνατότητες των κινητών συσκευών για συλλογή και προβολή δεδομένων από το πεδίο. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί το εργαλείο QuantiFarm, που περιλαμβάνει μια συλλογή ψηφιακών τεχνολογικών λύσεων για τη γεωργία (Digital Agricultural Technologies ή DATs). Το QuantiFarm υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων σε θέματα καλλιεργητικής διαχείρισης, φυτοπροστασίας, χρήσης εισροών (όπως νερό και λιπάσματα) και χρονοπρογραμματισμού εργασιών, ενισχύοντας συνολικά την αποδοτικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Έρευνα για την Ανάπτυξη της Ψηφιακής Πλατφόρμας
Ταυτόχρονα, το ευρωπαϊκό έργο STELLA διεξάγει έρευνα με στόχο την καταγραφή των αναγκών, πρακτικών και προσδοκιών της αγροτικής κοινότητας. Η έρευνα απευθύνεται σε αγρότες, δασολόγους, ερευνητές, αρμόδιους φορείς και οργανισμούς δημόσιας διοίκησης, ειδικούς στην αγροδιατροφή και αγροτεχνολογία και ενεργούς πολίτες, και έχει ως σκοπό να διασφαλίσει την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας πραγματικά προσαρμοσμένης στις ανάγκες των τελικών χρηστών.
Η έρευνα παραμένει ανοιχτή και η συμμετοχή όλων είναι ευπρόσδεκτη. Σε όλα τα επικοινωνιακά μέσα, το μήνυμα είναι σαφές: «Η εμπειρία σας κάνει τη διαφορά!» Κάθε απάντηση συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού, συμμετοχικού και βιώσιμου μέλλοντος για την υγεία των φυτών.