Μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών σε επίπεδο ξηρασίας βιώνει η Βρετανία, με την Άνοιξη που διανύει να χαρακτηρίζεται ως η πιο ξηρή από το 1956!
Η Αγγλία βιώνει την πιο ξηρή άνοιξη εδώ και 69 χρόνια, δήλωσε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της βρετανικής κυβέρνησης, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ξηρασία τους επόμενους μήνες. Για το σύνολο της Αγγλίας, ο Απρίλιος ήταν “ο τρίτος συνεχόμενος μήνας με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου και η ξηρότερη περίοδος από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο από το 1956”, ανέφερε η υπηρεσία σε έκθεσή της την Τρίτη 13-5.
Μάλιστα, ένα από τα τεκμήρια ότι η Βρετανία βιώνει μία ξηρή Άνοιξη αποτελεί η κοίτη του ταμιευτήρα Woodhead, που αποκαλύπτεται λόγω της χαμηλής στάθμης νερού.
Οι βροχοπτώσεις τον Απρίλιο ήταν πολύ λιγότερες σε περισσότερο από τα 3/4 των περιοχών. Επιπλέον, τα αθροιστικά επίπεδα βροχής του τριμήνου ήταν χαμηλά ή εξαιρετικά χαμηλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα σε περιοχές όπως η βορειοανατολική και η βορειοδυτική Αγγλία, όπου οι πρώτοι τέσσερις μήνες του έτους καταγράφηκαν ως οι ξηρότεροι από το 1929.
Στις αρχές Μαΐου σημειώθηκαν ελάχιστες βροχοπτώσεις και οι συνθήκες αναμενόταν να παραμείνουν ξηρές καθ’ όλη τη διάρκεια των μέσων Μαΐου. Ο οργανισμός, ένας ρυθμιστικός φορέας που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, πραγματοποίησε συνεδρίαση της εθνικής ομάδας ξηρασίας την περασμένη εβδομάδα. Ο αναπληρωτής διευθυντής υδάτων Ρ΄τσαρντ Τόμσον δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι “θα δούμε περισσότερες καλοκαιρινές ξηρασίες τις επόμενες δεκαετίες”. “Τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε πολλές βροχοπτώσεις, αλλά οι ξηρότερες συνθήκες στην αρχή του τρέχοντος έτους σημαίνουν ότι η ξηρασία είναι πιθανή”, πρόσθεσε.
Η εξαιρετικά ξηρή έναρξη του έτους ανάγκασε τις εταιρείες ύδρευσης να μεταφέρουν νερό μεταξύ διαφορετικών περιοχών, προκειμένου να στηρίξουν τις πιο πληγείσες από την ξηρασία ζώνες, δήλωσε την Τετάρτη στο AFP εκπρόσωπος της Water UK, του φορέα που εκπροσωπεί τους προμηθευτές νερού.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Από τη δεκαετία του 1980, η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, καθιστώντας την την ήπειρο με την ταχύτερη θέρμανση στη Γη. Η Βρετανία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένων σφοδρών καταιγίδων, πλημμυρών και καύσωνα. Τον Ιούλιο του 2022, πολλές περιοχές κατέγραψαν θερμοκρασίες-ρεκόρ που άγγιξαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι παρατεταμένες ξηρασίες συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των πυρκαγιών, με περίπου 500 περιστατικά να καταγράφονται μέσα στο 2022.
Η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής, η οποία συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αλλαγές προς “ξηρότερα και θερμότερα καλοκαίρια θα αυξήσουν την ένταση των καλοκαιρινών καύσωνων και ξηρασιών, με αυξανόμενους κινδύνους πλημμυρών από επιφανειακά ύδατα”. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η τρέχουσα περίοδος είναι πιθανότατα η θερμότερη που έχει υπάρξει στη Γη τα τελευταία 125.000 χρόνια.