Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 56 χιλιόμετρα Βόρεια Βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου και είχε εστιακό βάθος 60,3 χλμ. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα, όπως επίσης σε Ρέθυμνο και Χανιά. Ο σεισμός οδήγησε πολλούς κατοίκους στο να βρεθούν έξω από τα σπίτια τους στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου.
“Eίναι σεισμός που έγινε πάνω στο τόξο, στην βυθιζόμενη πλάκα σε βάθος 60 χιλιομέτρων. Είναι ένας κλασσικός σεισμός του ελληνικού τόξου σε ενδιάμεσο βάθος. Δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις περαιτέρω σε κατασκευές ή να προκαλέσει τσουνάμι, όπως επίσης δεν θα επηρεάσει την Σαντορίνη” εκτίμησε ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς. “Έχει μεγάλο βάθος και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι” πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης σημείωσε ότι το βάθος του σεισμού μείωσε εντελώς την αισθητικότητα και τις πιθανές ζημιές στις περιοχές. “Εξάλλου είναι και 55 χιλιόμετρα μακριά από την εγγύτερη κατοικημένη ζώνη αυτή της Κρήτης. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Είναι ένας τυπικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους. Δεν περιμένουμε μια πλούσια ακολουθία. Από εκεί και πέρα περιμένουμε και την εξέλιξη του φαινομένου“.
“Όλοι οι σεισμοί βάθους έχουν να κάνουν με τον μηχανισμό της υποβοήθησης της αφρικανικής πλάκας κάτω από το Αιγαίο. Είναι και αυτός ο λόγος ο οποίος δεν μας ανησυχεί. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιους σεισμούς. Δεν προκαλούν, όπως είπαμε, μετασεισμικές ακολουθίες σημαντικές και δεν προκαλούν βλάβες. Ούτε καν υπάρχει περίπτωση για τσουνάμι ή οτιδήποτε” πρόσθεσε.
Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής βρίσκονται οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης. Οχήματα της πυροσβεστικής βρίσκονται ήδη σε περιπολίες για τον έλεγχο της κατάστασης μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το πρωί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί ως συνέπειες του σεισμού, μικρής έκτασης κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και επί της οδού 25ης Αυγούστου στο Ηράκλειο σημειώθηκε μικρή πτώση τμημάτων ενός κτηρίου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Τσαπάκος Γεώργιος, τόνισε ότι οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιείται σύσκεψη για το εάν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στο νομό Λασιθίου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Συριγωνάκης Νικόλαος, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε ότι έχει επικοινωνήσει με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας για να συζητηθεί το θέμα των σχολείων με τους φορείς. “Αν και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε άλλη σεισμική ακολουθία, θα το δούμε. Όμως το θέμα αυτό είναι υπό εξέταση” πρόσθεσε.
Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία του δήμου Αγίου Νικολάου την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025, με απόφαση του δημάρχου Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη.
Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίς το πρωί, βόρεια της Νεάπολης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, τους ειδικούς σεισμολόγους που παρακολούθησαν το φαινόμενο, αλλά και με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων. Σε όλα τα σχολικά κτίρια του δήμου διενεργούνται έλεγχοι για τυχόν ζημιές και εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.
Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι τα σχολεία του δήμου Ηρακλείου θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός εάν στην πορεία των ελέγχων, που συνεχίζονται, εμφανιστούν ζημιές. Κανονικά θα λειτουργήσουν, όπως ανακοινώθηκε, τα σχολεία σε δήμο Μαλεβιζίου, ενώ σε όλους τους δήμους σε Ηράκλειο και Λασίθι γίνονται έλεγχοι, με προτεραιότητα στα παλαιότερα σχολικά κτίρια. Ανοιχτά θα είναι τα σχολεία και στα Χανιά.
Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός. Το κλείσιμο αφορά σε προληπτικούς λόγους που απορρέουν του σεισμού.
Μικρές ζημιές και κατολισθήσεις από τα 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη: Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία – Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού
Μικρές ζημιές σε δρόμους και παλιά κτήρια προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε το πρωί την Κρήτη.
Τμήμα κτηρίου έπεσε στο Ηράκλειο στον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου. Άμεσα στο σημείο βρέθηκαν υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας που απέκλεισαν τον χώρο ενώ εξετάζονται και άλλες περιοχές.
Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού:
Από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν, χρειάστηκε να κλείσει προσωρινά ο δρόμος Τέρτσα – Μύρτος στον δήμο Βιάννου, μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση.

Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής βρίσκονται οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης. Οχήματα της πυροσβεστικής βρίσκονται ήδη σε περιπολίες για τον έλεγχο της κατάστασης. Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι υπηρεσίες τόσο της περιφέρειας Κρήτης όσο και των δήμων.
Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία του δήμου Αγίου Νικολάου την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025, με απόφαση του δημάρχου Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη. Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι τα σχολεία του δήμου Ηρακλείου θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός εάν στην πορεία των ελέγχων, που συνεχίζονται, εμφανιστούν ζημιές.
Κανονικά θα λειτουργήσουν, όπως ανακοινώθηκε, τα σχολεία σε δήμο Μαλεβιζίου, ενώ σε όλους τους δήμους σε Ηράκλειο και Λασίθι γίνονται έλεγχοι, με προτεραιότητα στα παλαιότερα σχολικά κτίρια. Ανοιχτά θα είναι τα σχολεία και στα Χανιά.
Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά, για προληπτικούς λόγους.