Αρχική Υγεία - Διατροφή Βιταμίνη D: Πώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο...

Βιταμίνη D: Πώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο – Οι έρευνες

  <strong>Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται στενά με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.</strong>
0
vitaminD
Διαφήμιση

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς – ειδικά μεταξύ των νεότερων ενηλίκων. Ενώ αυτός ο καρκίνος εξακολουθεί να θεωρείται ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να τονώσουν ή να επιταχύνουν την εξέλιξη.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 50% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου 1 μπορεί να προληφθεί μέσω τροποποιήσεων του τρόπου ζωής.

Ένας βασικός τομέας στον οποίο πρέπει να εστιάσετε είναι η κατάστασή σας σε βιταμίνη D. Δεκαετίες δεδομένων δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι προστατευτική έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αποτελούν παράγοντα κινδύνου.

Προκειμένου να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα αυτής της περίπλοκης σχέσης, οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα δεδομένα από 50 μελέτες και πάνω από 1,3 εκατομμύρια συμμετέχοντες για να αποκαλύψουν το ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Τα σημαντικά ευρήματα των μελετών

vitaminiΗ Molly Knudsen, MS, RDN είναι Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος Διατροφολόγος με πτυχίο στη διατροφή από το Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τέξας και μεταπτυχιακό στις διατροφικές παρεμβάσεις, την επικοινωνία και την αλλαγή συμπεριφοράς από το Πανεπιστήμιο Tufts, σημειώνει σχετικά τα αξιωσημείωτα ευρήματα από 50 μελέτες:

Μεταξύ των 50 μελετών που εξετάστηκαν διεξοδικά οι ερευνητές, αυτά είναι τα γενικά ευρήματα από τις πιο αξιοσημείωτες:

  •  Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D (μετρούμενα μέσω εξέτασης αίματος) είχαν 39% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα. Και όταν τα επίπεδα βιταμίνης D παρακολουθήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου .
  • Μια μελέτη ορόσημο 4 που δημοσιεύθηκε το 1996 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D είχαν 58% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου από εκείνες με τη χαμηλότερη πρόσληψη.
  • Στη μελέτη «Δίαιτα, Καρκίνος και Υγεία» στη Δανία 5 , η βιταμίνη D φάνηκε να έχει ενισχυμένα προστατευτικά αποτελέσματα έναντι του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου για τα άτομα με γενετικό κίνδυνο.
  • Στη Μελέτη Γυναικείας Υγείας της Αϊόβα, οι γυναίκες που έλαβαν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D 6 είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσες δεν έπαιρναν συμπληρώματα.
    Σε αυτή τη μελέτη , η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D μείωσε τον κίνδυνο αδενωμάτων (ένας πολύποδας που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο).
  • Σε μια καναδική μελέτη 7 , τα συμπληρώματα βιταμίνης D μείωσαν τον κίνδυνο πολυπόδων κατά 33% και υψηλού κινδύνου κατά 43% .

Πώς προστατεύει η βιταμίνη D από τον καρκίνο

Ενώ πολλές μελέτες που επισημάνθηκαν σε αυτήν την ανασκόπηση έδειξαν προστατευτικά οφέλη της βιταμίνης D, οι περισσότερες δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν τους ακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίων προέκυψαν αυτά τα οφέλη.

Ωστόσο, εργαστηριακές μελέτες, μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους δείχνουν ότι η ενεργή μορφή της βιταμίνης D στο σώμα σας (καλσιτριόλη) μπορεί να στοχεύει στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου με διάφορους τρόπους:

-Επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων

-Προκαλώντας κυτταρικό θάνατο

-Υποστηρίζει ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου

-Διατήρηση υγιών κυττάρων του εντέρου

-Μείωση της φλεγμονής του εντέρου

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

vitamini dΗ βιταμίνη D μπορεί να είναι προστατευτική έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου εκτός από το να βοηθά τα πάντα, από το ανοσοποιητικό μέχρι τη διάθεση και την κυτταρική γήρανση .

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης. Μια μελέτη του 2025 που εξέτασε τον αντίκτυπο των επιπέδων βιταμίνης D και της μυϊκής μάζας σε περισσότερους από 5.600 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι:

Το 42% είχε έλλειψη βιταμίνης D (επίπεδα στο αίμα μικρότερα από 20 ng/mL)
Το 37,6% είχε ανεπάρκεια βιταμίνης D (επίπεδα αίματος μεταξύ 20 και 30 ng/mL)
~20% είχαν επαρκή κατάσταση βιταμίνης D (επίπεδα στο αίμα 30 ng/mL ή υψηλότερα)
Αυτό είναι σωστό: Σχεδόν το 80% των ανθρώπων είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Οι ερευνητές αυτής της ανασκόπησης τόνισαν τη σημασία να έχετε τα επίπεδα βιταμίνης D σας στα 30-40 ng/mL και πολλοί άνθρωποι θα ωφελούνταν από την κατάσταση της βιταμίνης D στα 50 ng/mL. 

Διαφήμιση