Στο πλευρό των Τούρκων εκδοτών, δημοσιογράφων και πνευματικών ανθρώπων δηλώνουν οι Έλληνες εκδότες ύστερα από αναφορές για συλλήψεις που στρέφονται ευθέως κατά της ελευθερίας της έκφρασης με αφορμή τις κινητοποιήσεις στην Τουρκία για την υπόθεση Ιμάμογλου.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν:
«Οι Έλληνες εκδότες συνυπογράφουν την ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκδοτών (ΙΡΑ) και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους εκδότες στην Τουρκία, μετά από αναφορές για συλλήψεις που στρέφονται ευθέως κατά της ελευθερίας της έκφρασης.
Παράλληλα, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης που προσπαθούν να προασπίσουν το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση αντιμετωπίζουν επίσης συλλήψεις και τιμωρητικές ενέργειες.
Κάθε κράτος που ισχυρίζεται ότι είναι δημοκρατικό κράτος δικαίου οφείλει να σέβεται και να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης. Οι Έλληνες εκδότες, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, στεκόμαστε στο πλευρό των Τούρκων εκδοτών, δημοσιογράφων και πνευματικών ανθρώπων και τους εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξη και συμπαράστασή μας.»
Συλλήψεις δημοσιογράφων και… φίμωση ενημερωτικών ΜΜΕ
Υπενθυμίζεται ότι καθόλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν καταγγελίες και αναφορές ακόμη και από διεθνή μέσα ενημέρωσης, για συλήψεις ακόμη και απελάσεις δημοσιογράφων με αφορμή την κάλυψη των κινητοποιήσεων υπέρ του Ιμάμογλου.
Στην Τουρκία οι αρχές επέβαλαν δεκαήμερη αναστολή μετάδοσης στον τηλεοπτικό σταθμό Sözcü TV, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την αντιπολίτευση.
Η απόφαση βασίστηκε στην κατηγορία της «υποκίνησης δημόσιου μίσους και εχθρότητας» και ελήφθη εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται εδώ και ημέρες μετά την προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (RTÜK), το οποίο έχει επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις στα μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι αν το Sözcü TV επαναλάβει παραβιάσεις, θα του αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας.
Παράλληλα, πρόστιμα και αναστολές επιβλήθηκαν και σε άλλους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του Halk TV, του οποίου πέντε δημοσιογράφοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της «απόπειρας επιρροής της δικαιοσύνης».
Οι καταγγελίες και οι συλλήψεις
Συνολικά, 11 δημοσιογράφοι, μεταξύ αυτών και ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, συνελήφθησαν στην Τουρκία από την έναρξη των διαδηλώσεων. Αν και έξι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, δύο παραμένουν υπό κράτηση στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την τουρκική ένωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (MLSA).
Το BBC κατήγγειλε ότι ο ανταποκριτής του, Μαρκ Λάουεν, απελάθηκε από την Τουρκία, καθώς οι αρχές τον χαρακτήρισαν «απειλή για τη δημόσια τάξη». Παρόμοιες περιπτώσεις δημοσιογράφων που συνελήφθησαν ή παρεμποδίστηκαν στην άσκηση του επαγγέλματός τους έχουν αναφερθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπου οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση στην Τουρκία, ζητώντας από την Άγκυρα να σεβαστεί το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. «Είναι ζωτικής σημασίας οι δημοσιογράφοι να μπορούν να επιτελούν το έργο τους χωρίς τον φόβο της βίας ή του εκφοβισμού», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.