Διαφήμιση
Ο μελλοντικός ρόλος που η κβαντική υπολογιστική, μπορεί να διαδραματίσει, δημιουργεί νέες προοπτικές αλλά και σύνθετες προκλήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Η κβαντική υπολογιστική αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις και την κυβερνοασφάλεια στο μέλλον, καθώς η τεχνολογία αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε δεδομένα και εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των πληροφοριών.
Στον τομέα των επιχειρήσεων:
- Βελτιστοποίηση: Οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να λύσουν προβλήματα βελτιστοποίησης πολύ πιο γρήγορα από τους κλασικούς υπολογιστές, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες τους, όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές, και η διαχείριση αποθεμάτων.
- Ανάλυση δεδομένων: Με την ικανότητα να επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων, οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάλυση δεδομένων, τη βελτίωση των αποφάσεων και την πρόβλεψη τάσεων και συμπεριφορών στην αγορά.
- Νέα προϊόντα και υπηρεσίες: Η κβαντική υπολογιστική μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη νέων υλικών και φαρμάκων μέσω του κβαντικού μοντέλου προσομοιώσεων, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για καινοτομία.
Στην κυβερνοασφάλεια:
- Απειλές στην κρυπτογραφία: Η ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών θέτει σοβαρές προκλήσεις στην κρυπτογραφία, καθώς οι κλασικοί αλγόριθμοι κρυπτογράφησης (όπως το RSA) μπορεί να παραβιαστούν από κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι μπορούν να επιλύσουν προβλήματα παραγοντοποίησης με απίστευτη ταχύτητα.
- Κβαντική κρυπτογραφία: Από την άλλη πλευρά, η κβαντική υπολογιστική ανοίγει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη ισχυρότερων μεθόδων ασφάλειας, όπως η κβαντική κρυπτογραφία, η οποία βασίζεται στις αρχές της κβαντικής φυσικής για να δημιουργήσει αδιάβλητες ασφαλείς επικοινωνίες.
- Αναγνώριση και ανίχνευση επιθέσεων: Οι κβαντικοί αλγόριθμοι και τα κβαντικά μοντέλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση και ανίχνευση πιο προηγμένων κυβερνοεπιθέσεων, προσφέροντας έναν νέο τρόπο προστασίας δεδομένων.
Πάντως σημειώνεται ότι η κβαντική υπολογιστική δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη της εφαρμογή, αλλά η πρόοδος που σημειώνεται αναμένεται να έχει βαθύ αντίκτυπο σε επιχειρηματικούς τομείς και την κυβερνοασφάλεια στο μέλλον.
Η “κυβερνο-υγιεινή” είναι πλέον απαραίτητη
Σε πρόσφατη εκδήλωση με τίτλο «Cyber Shield: Kyndryl & Partners Discuss Cyber Resilience» που διοργάνωσε στην Αθήνα η Kyndryl, εταιρεία παροχής υπηρεσιών υποδομών πληροφορικής παγκοσμίως, οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η πρόληψη δεν αρκεί και πως η ενίσχυση της ανθεκτικότητας προϋποθέτει έναν συνδυασμό προνοητικού σχεδιασμού, προηγμένων τεχνολογικών λύσεων και συντονισμένης διαχείρισης κρίσεων.
Ο Δρ. Γιάννης Παυλόσογλου, επιχειρησιακός υποδιοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ), ανέφερε: «Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα εξαρτάται όλο και περισσότερο από το διαδίκτυο, η τήρηση των βασικών κανόνων “κυβερνο-υγιεινής” είναι πλέον απαραίτητη. Καθώς οι κυβερνοαπειλές αυξάνονται διαρκώς, οι επιχειρήσεις οφείλουν να υιοθετήσουν ισχυρές πρακτικές κυβερνοασφάλειας, προκειμένου να προστατεύουν τα δεδομένα τους και να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις προκλήσεις του ψηφιακού μέλλοντος».

Ο Απόστολος Λεωνιδόπουλος, managing director της Kyndryl Ελλάδας και Κύπρου, παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης Ετοιμότητας της Kyndryl για το 2024, ανέδειξε ένα ενδιαφέρον παράδοξο: ενώ 9 στα 10 στελέχη εμπιστεύονται την IT υποδομή τους, λιγότεροι από τους μισούς τη θεωρούν έτοιμη για το μέλλον. Όπως εξήγησε, «…τα στελέχη ιεραρχούν τους κινδύνους, προτεραιοποιούν τις επενδύσεις και εξισορροπούν την τεχνολογία και το ανθρώπινο ταλέντο. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη εστίαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς πάνω από το 40% των ηγετικών στελεχών εντοπίζουν ένα σημαντικό κενό δεξιοτήτων στην τεχνολογία».
Ο Cónal Hickey, security and resiliency leader Strategic Markets & Vice President της Kyndryl, υπογράμμισε ότι: «στην εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, οι νέες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η κβαντική τεχνολογία, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Ωστόσο, πολλοί οργανισμοί δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο επιθέσεων. Αυτό το κενό, σε συνδυασμό με τις πρωτόγνωρες προκλήσεις που εγκυμονούν οι ολοένα εξελισσόμενοι παράγοντες απειλής, απαιτούν την άμεση προσαρμογή και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των προκλήσεων διασφαλίζει την ικανότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών και την προστασία από τις αναδυόμενες απειλές».
Ο Δημήτριος Πάτσος, ειδικός ασφαλείας της Microsoft, είπε: «Στην Ελλάδα, τόσο οι υπηρεσίες του δημοσίου όσοι και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενσωματώνουν με ταχύτατους ρυθμούς υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που τις φέρνει μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν σημαντικά οφέλη για κάθε workload, αλλά συνοδεύονται από αναδυόμενες και πρωτοεμφανιζόμενες απειλές, για τις οποίες οι οργανισμοί πρέπει να είναι προκαταβολικά προετοιμασμένοι».
Η Ντίνα Συντίλα, Cyber Security Sales Specialist Leader στη Cisco, υπογράμμισε «…η υιοθέτηση αρχιτεκτονικών όπως SASE, Zero Trust και ολιστικές λύσεις ανίχνευσης απειλών όπως το XDR, επιτυγχάνουν υψηλότερα επίπεδα κυβερνοανθεκτικότητας».
Ακολούθησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ της καςΣυντίλα και του Δημήτρη Καλπαξή, Director of Information Technology στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, κατά την οποία τα δύο στελέχη έδωσαν έμφαση στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός στρατηγικού πλαισίου για την προστασία κρίσιμων υποδομών, με σαφώς καθορισμένα σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών και διαδικασίες ταχείας αποκατάστασης των λειτουργιών.
Με την έναρξη του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε ο Βασίλης Κατωπόδης, Senior Lead και Consult Partner στην Kyndryl, ο οποίος παρουσίασε τις υπηρεσίες κβαντικής τεχνολογίας και τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να φέρουν ριζικές αλλαγές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Όπως ανέφερε: «Η ενσωμάτωση της κβαντικής τεχνολογίας στις επιχειρησιακές διαδικασίες δεν αποτελεί ένα μακρινό ενδεχόμενο — είναι μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται τώρα. Οι κβαντικοί υπολογιστές αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς και, ενώ έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές λειτουργίες, μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν από κακόβουλους παράγοντες, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη υπολογιστική ισχύ και τα πλεονεκτήματα ταχύτητας που προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες. Γι’ αυτό, οι επιχειρήσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα το “quantum journey” τους, προκειμένου να προετοιμαστούν και να προστατευτούν από τις προκλήσεις αυτής της νέας εποχής».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε οΛεωνίδας Δρακόπουλος, Solutions Architecture Leader για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα στην AWS, ο οποίος ανέδειξε τις προκλήσεις ασφάλειας που προκύπτουν από την ενσωμάτωση της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) στις επιχειρησιακές διαδικασίες. Όπως σημείωσε: «Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί νέους κινδύνους, αλλά παράλληλα φέρνει στο προσκήνιο νέα εργαλεία που μπορούν να δώσουν στις επιχειρήσεις προβάδισμα στην αντιμετώπιση των ψηφιακών απειλών».

Ο Sok Mouy Cheng, Security & Resiliency Consult Leader της Kyndryl, παρουσίασε την έννοια του Minimum Viable Enterprise (MVE) – ένα στρατηγικό πλαίσιο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διατηρούν την επιχειρησιακή τους συνέχεια και ανθεκτικότητα, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους σε περιόδους κρίσης ή διακοπής λειτουργιών. Όπως ανέφερε, «το MVE συμβάλλει στον προσδιορισμό των ελάχιστων κρίσιμων επιχειρησιακών λειτουργιών που πρέπει να παραμείνουν ενεργές, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών πόρων πληροφορικής, των διαδικασιών και της οργανωτικής δομής, ώστε να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία της επιχείρησης».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γιάννης Γκίκας, Country Manager για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Palo Alto Networks. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το επιχειρηματικό μοντέλο της κυβερνοασφάλειας εξελίσσεται, με την ΤΝ να αναδεικνύεται σε ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ασφάλειας. Βρισκόμαστε στην αυγή ενός ευρύτερου μετασχηματισμού, όπου η κυβερνοασφάλεια προσαρμόζεται δυναμικά στην εποχή της ΤΝ».
Ακολούθησε συζήτηση πάνελ με τη συμμετοχή του Ιωάννη Αλιγιζάκη, Chief Security Officer στη Generali Hellas, και του Παναγιώτη Καλαντζή, Group Chief Information Security Officer στην TITAN Cement Group που ανέλυσαν το πώς οι πάροχοι υπηρεσιών υποδομής τεχνολογίας πληροφορικής (IT) μπορούν να ενισχύσουν την προληπτική αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών.
Τέλος ο Γιάννης Ψύχας, Senior IT Architect/Consultant στην Dell αναφέροντας ότι «το ζητούμενο δεν είναι μόνο η άμυνα, αλλά η ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας, ώστε το αποτύπωμα μιας επίθεσης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο και η αποκατάσταση να γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά».
Διαφήμιση