Αρχική Special Topics «Ώρα της Γης»: Έσβησαν τα φώτα για τον πλανήτη (Βίντεο)

«Ώρα της Γης»: Έσβησαν τα φώτα για τον πλανήτη (Βίντεο)

0
[376692] ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ώρα της Γης, Σάββατο 22 Μαρτίου 2025 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Έσβησαν τα φώτα σε κτίρια και μνημεία της Αθήνας όπως η Ακρόπολη και το δημαρχείο Αθηνών, για να τιμηθεί η «Ώρα της Γης». Η Ελλάδα, είναι μία από τις 180 χώρες σε όλο τον κόσμο που λαμβάνουν μέρος στην «Ώρα της Γης»!

Σύνταξη: ecozen.gr

Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μνημεία, επιχειρήσεις και άλλοι φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν στην 19η χρονιά της συγκεκριμένης εκστρατείας της, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την κλιματική κρίση, έσβησαν τα φώτα.

Σύνταξη: ecozen.gr

Στη δράση συμμετείχε και ο δήμος Αθηναίων σβήνοντας τα φώτα στο δημαρχιακό μέγαρο στην πλατεία Κοτζιά, το δημαρχείο της οδού Λιοσίων, το δημαρχείο της οδού Πατησίων, την Τεχνόπολη, τη δημοτική αγορά Κυψέλης, το μουσείο Μαρία Κάλλας και την εστία των Αθηνών του κέντρου υποδοχής και αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων. Πολλοί ήταν και οι Αθηναίοι, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν τη βόλτα τους στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και σε άλλα σημεία, ώστε να μπορέσουν να δουν από τις 8:30μμ έως τις 21:30μμ αυτή τη δράση, ενώ αρκετοί συμμετείχαν από τα σπίτια από τα σπίτια τους ως ιδιώτες.

Η φετινή «Ώρα της Γης» στην Ελλάδα  ήταν αφιερωμένη στη θάλασσα, καθώς αποτελεί το σπίτι μας, την Ιστορία μας, τα καλοκαίρια μας, ενώ είναι άμεσα συνυφασμένη με την ποιότητα της ζωής μας. Παράλληλα, είναι το σπίτι για μοναδικά είδη, όπως οι φάλαινες φυσητήρες, οι χελώνες Caretta caretta και οι μεσογειακές φώκιες που, αν και πολύτιμα για την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, δέχονται πολυάριθμες απειλές.

«Ώρα της Γης και κλείνουμε σήμερα, στις 20:30 τα φώτα σε δημοτικά κτίρια και συμβάλουμε και εμείς στην προσπάθεια να μειώσουμε τους ρύπους, για να κάνουμε περισσότερο πράσινο τον πλανήτη μας και να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, λίγη ώρα πριν τη συσκότιση.

 Αρκετοί νέοι, και όχι μόνο, είχαν συγκεντρωθεί στον λόφο Φιλοπάππου και στον Λυκαβηττό για να παρακολουθήσουν τη συσκότιση.

Το κίνημα «Ώρα της Γης» (Earth Hour) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Προστασίας της Φύσης (WWF) το 2007, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Γι’ αυτό και φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, καλούμε τους συμπολίτες μας να θυμηθούν την τεράστια αξία που έχουν για τη ζωή μας η θάλασσα και οι πολύτιμοι πόροι της, να ενημερωθούν για τις απειλές που δέχεται το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία των θαλασσών μας.

Αυτή η μία ώρα που θα αφιερώσεις στη φύση εσύ, αλλά και εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο σηματοδοτεί τη σημαντικότερη ώρα για τον πλανήτη, αλλά και τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, ενόψει της φετινής «Ώρας της Γης», μπορείς να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να:

Μάθεις για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές μας

Το κύριο εργαλείο για την προστασία της ζωής στη Μεσόγειο είναι οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ). Τα οφέλη που προκύπτουν από τη σωστή διαχείρισή τους, δεν περιορίζονται μόνο στο φυσικό περιβάλλον. Αντίθετα, αφορούν και επηρεάζουν την ανθρώπινη ευημερία με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μόνο το 1,3% της θαλάσσιας επιφάνειας που καλύπτεται από ΘΠΠ στην Ελλάδα διαθέτει σχέδιο διαχείρισης. Επιπλέον, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου έχουν θεσπιστεί νομικά μέτρα προστασίας, η εφαρμογή και η επιβολή τους είναι πολύ συχνά ανεπαρκής και ελλιπής.

Διάβασε περισσότερα για τις ΘΠΠ ΕΔΩ.

Προστατεύσεις  τα Μπλε Δάση της Μεσογείου

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας προσφέρουν ανεκτίμητα οφέλη στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε όλες τις αλλαγές και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι και σήμερα. Θα καταφέρουν όμως να αντέξουν τον σύγχρονο άνθρωπο; Οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι η θέρμανση των θαλασσών, η ρύπανση, η παράκτια ανάπτυξη και οι ανθρωπογενείς αλλαγές της ακτογραμμής. Ο πολύ αργός ρυθμός αύξησης και φυσικής αποκατάστασης της Ποσειδωνίας θέτει σε κίνδυνο τη φυσική δυνατότητα του λιβαδιού να ανακάμψει.

Διάβασε περισσότερα για τα λιβάδια Ποσειδωνίας ΕΔΩ.

Διαφήμιση