Τα φυτά της ρίγανης, πέθαναν πριν γεννηθούν τη φετινή Άνοιξη στη Λάρισα και τη Μαγνησία και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση! Η αδιανόητη ξηρασία του 2024 που έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ σκότωσε τα φυτά της ρίγανης!
Σύνταξη:ecozen.gr
Κάθε χρόνο, το 1ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, καθώς αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, τα φυτά της ρίγανης ξυπνούν από το λήθαργο. Όπως, εφέτος, οι καλλιεργητές- παραγωγοί ρίγανης διαπιστώνουν ότι σε καλλιέργειες που φυτεύτηκαν από το έτος 2021 έως το 2023 τα φυτά έχουν «νεκρώσει». Αντίθετα, καλλιέργειες που φυτεύτηκαν από τον Οκτώβριο του 2024 και μετά αναπτύσσονται φυσιολογικά και δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Το πρόβλημα στις καλλιέργειες που φυτεύτηκαν έως το 2023 οφείλεται αποκλειστικά στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (έντονη ξηρασία) που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, κυρίως στο διάστημα από Ιούνιο μέχρι Νοέμβριο. Οι παραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση καθώς είναι αντιμέτωποι με την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών για τη χρονιά που διανύουμε, την καταστροφή φυτικού κεφαλαίου, την απώλεια εισοδήματος των επόμενων ετών, ανάλογα με το έτος φύτευσης κάθε αγροτεμαχίου. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, όχι μόνο στους παραγωγούς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς των παραπάνω περιοχών, αλλά και στις τοπικές βιομηχανίες, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εμπορία του προϊόντος.
Ειδικότερα με επιστολή τους στο ΥΠΑΑΤ οι Συνεταιρισμοί Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, Κιλελέρ και Χάλκης “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” μιλούν για μεγάλη αναστάτωση των παραγωγών μελών τους καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών για τη χρονιά που διανύουμε.
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση: Στους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, τα τελευταία χρόνια, οι παραγωγοί επένδυσαν και στήριξαν την καλλιέργεια της ρίγανης, με τα συνολικά στρέμματα να ξεπερνάνε σήμερα τα 25.000. Πρόκειται για μια πολυετή, ξερική καλλιέργεια που δεν απαιτεί μεγάλες εισροές και παρουσιάζει μεγάλη εδαφική προσαρμοστικότητα. Η ρίγανη έχει κύκλο ζωής τουλάχιστον 6 έτη, αποτελεί προϊόν με μεγάλη προστιθέμενη αξία και έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.
Εξαιτίας όλων αυτών οι παραγωγοί ζητούν την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ ώστε όπως αναφέρουν στην επιστολή τους : α) να γίνουν αναγγελίες της ζημιάς από τους Δήμους, β) να προβεί ο ΕΛΓΑ σε αυτοψία για τη διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος και γ) να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν. Αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση σας στο αίτημά μας, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών η ζημιά αναμένεται να είναι μεγάλη.