Ο αστεροειδής, που ονομάζεται 2014 TN17, και χαρακτηρίζεται «δυνητικά επικίνδυνος» θα βρεθεί κοντά στη Γη όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά αύριο Τετάρτη, 26 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η NASA.
Θα σηματοδοτήσει το πιο κοντινό που έχει φτάσει ο αστεροειδής στον πλανήτη μας σε περισσότερα από 100 χρόνια.
Ο αστεροειδής 2014 TN17 εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου 164,5μ, η οποία είναι μεγαλύτερη από το ύψος της Πυραμίδας της Γκίζας στην Αίγυπτο (136,8μ).
Καθώς το 2014 TN17 πετάει πάνω από τη Γη αύριο, θα ταξιδεύει με ταχύτητα λίγο πάνω από 48.000 μίλια την ώρα.
Αυτό είναι περίπου 60 φορές η ταχύτητα του ήχου!
Ένας αστεροειδής ορίζεται ως «δυνητικά επικίνδυνος» εάν έρχεται σε απόσταση 0,05 αστρονομικών μονάδων (4,65 εκατομμύρια μίλια) από τη Γη και είναι μεγαλύτερος από 140 μέτρα σε διάμετρο.
Ο αστεροειδής 2014 TN17 πληροί και τις δύο αυτές προδιαγραφές που έχει θέσει η NASA, η οποία παρακολουθεί συνεχώς διαστημικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας τα ισχυρά επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια της.
Ωστόσο, ο διαστημικός βράχος δεν έχει καμία πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη αύριο.
Σε απόσταση 3,1 εκατομμυρίων μιλίων, θα είναι περίπου 13 φορές πιο μακριά από το φεγγάρι σε εμάς – το οποίο είναι πολύ μακριά με κιάλια ή τηλεσκόπιο.
Ανακαλύφθηκε πριν από 11 χρόνια και έχει μια εξαιρετικά «ελλειπτική» τροχιά γύρω από τον ήλιο μία φορά κάθε 1.240 ημέρες (3,39 χρόνια).
Ακριβώς όπως οι πλανήτες, οι κομήτες και άλλα αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα, οι αστεροειδείς περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο λόγω της τεράστιας βαρυτικής έλξης του άστρου μας.
Λόγω της σχετικής εγγύτητάς του με τη Γη, ο αστεροειδής ταξινομείται ως αντικείμενο κοντά στη Γη (NEO) – ένας όρος που μπορεί να αναφέρεται είτε σε κομήτες είτε σε αστεροειδείς.
Σύμφωνα με τη NASA, υπάρχουν περίπου 11.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη μεγαλύτεροι από 140 μέτρα σε διάμετρο και 870 μεγαλύτεροι από 1 χλμ. σε διάμετρο.
Κατά μέσο όρο, η Γη πλήττεται από έναν βράχο μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου κάθε 5.000 χρόνια και έναν αστεροειδή που τελειώνει τον πολιτισμό κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αντικειμένων κοντά στη Γη.