Ποιος θα περίμενε ότι στον «κόκκινο» πλανήτη, ήτοι τον πλανήτη Άρη θα υπήρχαν και άλλα χρώματα; Η NASA και το ρόβερ Curiosity προχώρησε σε μία σπουδαία ανακάλυψη στον πλανήτη Άρη, εντοπίζοντας κίτρινους κρυστάλλους στοιχειακού θείου, σε μια περιοχή όπου κανείς δεν περίμενε να βρει καθαρό θείο.
Μάλιστα η NASA τον χαρακτηρίζει κίτρινο θησαυρό, επισημαίνοντας ότι η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλές πτυχές της γεωλογίας του Άρη που παραμένουν άγνωστες.
Το ρόβερ Curiosity του NASA εντόπισε τους κίτρινους κρυστάλλους σε μια τοποθεσία που είναι γεμάτη από πέτρες που μοιάζουν με τον βράχο που έσπασε, υποδεικνύοντας πως το στοιχειακό θείο μπορεί να είναι πιο διαδεδομένο στον Άρη από όσο φανταζόμασταν.
Ο Ashwin Vasavada, επιστήμονας του προγράμματος Curiosity της NASA, χαρακτήρισε αυτήν την ανακάλυψη ως «όαση στην έρημο», καθώς κάτι τέτοιο δεν αναμένονταν στην περιοχή και ενισχύει την αναγκαιότητα περαιτέρω έρευνας για να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνθήκες στον πλανήτη.
Τα θειικά άλατα σχηματίζονται όταν το θείο αντιδρά με άλλα ορυκτά στο νερό και δημιουργούνται σε περιοχές όπου το νερό εξατμίζεται. Τα θειικά άλατα αποτελούν χρήσιμα στοιχεία για την κατανόηση της γεωλογίας του Άρη, προσφέροντας ενδείξεις για την παρουσία και την πορεία του νερού στην ιστορία του πλανήτη.
Ωστόσο, το καθαρό θείο σχηματίζεται υπό πολύ εξειδικευμένες συνθήκες και δεν είναι γνωστό αν αυτές οι συνθήκες επικρατούσαν στην περιοχή όπου το Curiosity έκανε την ανακάλυψή του.
Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλές πτυχές της γεωλογίας του Άρη που παραμένουν άγνωστες και περιμένουν να αποκαλυφθούν.
Το θείο είναι βασικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς αποτελεί συστατικό των αμινοξέων που χρειάζονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί για να δημιουργήσουν πρωτεΐνες. Παρά το γεγονός ότι η παρουσία θειικών αλάτων στον Άρη είναι γνωστή εδώ και χρόνια, η ανακάλυψη καθαρού θείου δημιουργεί νέες ερωτήσεις και προσφέρει ενδείξεις για την ύπαρξη συνθηκών που ίσως να είχαν ευνοήσει τη ζωή.
Το Curiosity συνεχίζει να διερευνά τον Άρη και να συλλέγει δεδομένα από την περιοχή του Gediz Vallis, η οποία κάποτε φιλοξενούσε αρχαίους ποταμούς.
Με τη βοήθεια των οργάνων του, το ρόβερ έχει ήδη πραγματοποιήσει αναλύσεις για να κατανοήσει καλύτερα την προέλευση των θειούχων πετρωμάτων που βρέθηκαν και να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη του πλανήτη.