Μία εντυπωσιακή εικόνα κατάφερε να απαθανατίσει ο φακός του διαστημικού τηλεσκόπιου James Webb, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για το Σύμπαν που χρήζουν απαντήσεων!
Η εντυπωσιακή και απόκοσμη εικόνα αποκαλύπτει «κόκκινα τέρατα»-τεράστιους, πλούσιους σε αστέρια γαλαξίες που αμφισβητούν τις προσδοκίες των αστρονόμων. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πρώτοι γαλαξίες σχημάτισαν αστέρια πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σηματοδοτώντας την αυγή μιας νέας εποχής στην κοσμική εξερεύνηση.
Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, φέρνει στο φως ακόμα πιο ανατρεπτικά στοιχεία. Ανάμεσα σε 36 γιγαντιαίους γαλαξίες που εξετάστηκαν στο πρόγραμμα FRESCO του James Webb, τρεις ξεχώρισαν.
Αυτά τα «κόκκινα τέρατα» προκάλεσαν σεισμό στην αστρονομική κοινότητα, καθώς μετατρέπουν τη διαθέσιμη ύλη σε αστέρια με ρυθμό 500 φορές ταχύτερο από τον δικό μας Γαλαξία!
Ο αστροφυσικός David Elbaz από το CEA προτείνει ότι μπορεί να βρίσκονται σε υπερπυκνές περιοχές του Σύμπαντος, λειτουργώντας ως οι πρώτοι σπόροι για μελλοντικά σμήνη γαλαξιών.
Μία από τις πιθανές εξηγήσεις είναι η ύπαρξη κοσμικών νημάτων – τεράστιων δομών ύλης που συνδέουν γαλαξίες και πιθανόν να διοχέτευαν με ιλιγγιώδη ρυθμό αέρια προς αυτά τα «τέρατα», ενισχύοντας τη γένεση άστρων.
Μια άλλη θεωρία επικεντρώνεται στον ρόλο των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών. Οι γιγαντιαίες μαύρες τρύπες, που ήταν ήδη παρούσες από τις πρώτες ημέρες του Σύμπαντος, ίσως συμπίεζαν την ύλη, επιταχύνοντας τον σχηματισμό των άστρων.
Παρά τις θεωρίες, οι επιστήμονες εξακολουθούν να αγωνίζονται να κατανοήσουν πλήρως το φαινόμενο.
«Δεν μπορούμε ακόμα να αναπαράγουμε ένα σύμπαν που ήταν τόσο δομημένο τόσο νωρίς», παραδέχεται ο Elbaz.