Η Δυτική Ελλάδα θωρακίζεται με μια σειρά μέτρων που θα επιτρέψουν την αντοχή των περιοχών της στην κλιματική αλλαγή και σε φυσικούς κινδύνους.
Σύνταξη: ecozen.gr
Ακραία φαινόμενα όπως πλημμύρες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, πυρκαγιές, διάβρωση των ακτών, τσουνάμι, κατολισθήσεις, περιλαμβάνονται στη λίστα της θωράκισης που επιδιώκει η Δυτική Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζει σειρά μέτρων μέσω της συμμετοχής της σε διασυνοριακό έργο. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της περιφερειακής επιτροπής, την οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Δυτική Ελλάδα, μέσω της Περιφέρειας θα συμμετάσχει ως εταίρος στο έργο, «οικοδόμηση διασυνοριακής ανθεκτικότητας και πρόληψης έναντι των φυσικών και περιβαλλοντικών κινδύνων», με χρηματικό ποσό ύψους 1.700.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου, η Περιφέρεια έχει ως στρατηγικό στόχο, την αύξηση της αντοχής στην κλιματική αλλαγή των παράκτιων περιοχών των πόλεων, του πρωτεύοντος εθνικού οδικού δικτύου, των σημείων ιδιαίτερου φυσικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος και την παράλληλη θωράκισή τους.
Στη δράση περιλαμβάνεται η βελτίωση της ανθεκτικότητας περιοχών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα:
*Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
*Το Δέλτα του Αχελώου ποταμού
*Οι εκβολές του Εύηνου ποταμού
*Το πρωτεύον εθνικό οδικό δίκτυο

Συγκεκριμένα, οι κύριες παρεμβάσεις για τη Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνουν:
*Την ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση και την πρόληψη των παράκτιων περιοχών, των υποδομών και του παράκτιου πρωτογενούς οδικού δικτύου από φυσικούς κινδύνους και κλιματική αλλαγή (δια λειτουργική με την Εθνική Βάση Δεδομένων).
*Τον εξοπλισμό συστημάτων πρόληψης, αντιμετώπισης, διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικούς κινδύνους σε επιλεγμένα σημεία, όπως αισθητήρες, κάμερες, ασύρματο δίκτυο, drones και συστήματα πυρανίχνευσης
*Πιλοτικές παρεμβάσεις για προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα έργα συγκράτησής φερτών υλικών, αντιπλημμυρικά έργα κ.α.
*Προμήθεια μηχανημάτων για την άμεση παρέμβαση και ανάσχεση καταστροφών από φυσικούς κινδύνους,
*Εκπαίδευση του προσωπικού της πολιτικής προστασίας
*Δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού (καμπάνιες ενημέρωσης επισκεπτών παράκτιων περιοχών)
*Πρόγραμμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ της Ελλάδας- Ιταλίας.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην απόφαση, «το έργο προβλέπει την προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της πρόληψης του κινδύνου καταστροφών, καθώς και την ανθεκτικότητα, λαμβάνοντας υπόψη προσεγγίσεις που βασίζονται στο οικοσύστημα».
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «μέρος της μετάβασης σε μια πιο πράσινη Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, η εδαφική ανάλυση έχει εντοπίσει αρκετές προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνων σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων ζωνών».
Επίσης, σημειώνεται ότι «η κλιματική αλλαγή παραμένει σημαντικό ζήτημα, με ορισμένες περιοχές να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, λόγω αυξημένων κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα» και προστίθεται:
«Στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού στόχου, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των συνεργειών για την προσαρμογή των μέτρων για την κλιματική αλλαγή και την πρόληψη και διαχείριση σχετικών κινδύνων. Αυτό θα συνεπάγεται την ενίσχυση των συστημάτων επιτήρησης και δίκτυα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση τόσο των φυσικών όσο και των θαλάσσιων κινδύνων. Οι ενέργειες που λαμβάνονται πρέπει να επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση της εδαφικής ανάλυσης σε ολόκληρη την περιοχή του προγράμματος, ενσωματώνοντας τη θαλάσσια διάσταση και τη γαλάζια οικονομία. Επιπλέον, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με σχέδια δράσης από μακροπεριφερειακές στρατηγικές, ιδίως το σχέδιο δράσης EUSAIR και τις εμβληματικές του. Όπου είναι εφικτό, οι δράσεις θα πρέπει να βασίζονται στα αποτελέσματα των έργων που χρηματοδοτούνται, τόσο στην προηγούμενη, όσο και στην τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού».
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 13.350.000 ευρώ, μετέχουν μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, καθώς και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ από την Ιταλία μετέχουν οι Περιφέρειες Basilicata, Calabria και Puglia.
Επαφές του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την ομογένεια στη Νέα Υόρκη
Την ίδια στιγμή, επαφές με στελέχη και παράγοντες της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ έχει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, που από την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ως επίσημος προσκεκλημένος των εορτασμών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Ο Περιφερειάρχης, που συνοδεύεται από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Χρήστο Παϊσιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Θανάση Μαυρομμάτη, υπό το ειδικό βάρος του επικεφαλής μίας αποστολής που εκπροσωπεί τόπους κομβικής σημασίας για την εκκίνηση και την εξέλιξη της εθνικής παλιγγενεσίας, έχει σειρά επαφών με τα μέλη συλλόγων ομογενών από τη Δυτική Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με επιχειρηματικούς και πολιτειακούς παράγοντες της Νέας Υόρκης τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασιών σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο που υπάρχουν μεταξύ των δύο περιοχών.
Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του, ο κ. Φαρμάκης παραχώρησε συνέντευξη στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό Hellas FM και στη συνέχεια συναντήθηκε με την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Ν. Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρος της Enterprise Greece, Δημήτριος Σκάλκος, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ζήτημα της εξωστρέφειας και της προώθησης των τοπικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας στις ΗΠΑ. Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας παραβρέθηκε στην επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό WABC, παρουσία διακεκριμένων μελών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ