Συνεχίζεται για μια ακόμη ημέρα η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να φτάνει στο νησί, συνοδεία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια προκειμένου να ενημερωθούν από τους αρμόδιους για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Σε σύντομες δηλώσεις του, μαζί με τον δήμαρχο Θήρας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «βρισκόμαστε για να επιβλέψουμε την προστασία του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος».
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι πολύ καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε γεγονότα, παρά να τρέχουμε εκ των υστέρων».
Πρώτη στάση για τον Πρωθυπουργό είναι το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» της Πυροσβεστικής.
Υπενθυμίζεται ότι η Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί, κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.




Βασικά ερωτήματα των επιστημόνων, που μελετούν τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα, είναι εάν αναμένεται ένας ακόμη μεγαλύτερος σεισμός που θα θεωρηθεί ως ο κύριος και εάν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπου της Σαντορίνης. Στο μεταξύ συστήνουν προσοχή ειδικά για το φαινόμενο των κατολισθήσεων.
Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί και στην Αμοργό, όπου επίσης έχουν καταφθάσει ενισχύσεις, τόσο πυροσβέστες όσο και ιατρικό προσωπικό, ενώ αναμένεται και Κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών ώστε να κάνει αυτοψία στα κτίρια.

(AP Photo/Petros Giannakouris)
E. Λέκκας: Ελάχιστα πιθανό το σενάριο των 6 Ρίχτερ – Οι πολίτες να δίνουν βάση μόνο στις επιστημονικές ανακοινώσεις
«Nα παίρνουν όλες τις προφυλάξεις» κάλεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τους κατοίκους των νησιών στις Κυκλάδες που δοκιμάζονται από τη σεισμική δραστηριότητα κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανήκουστα πράγματα που ακούγονται αυτές τις ημέρες στο Διαδίκτυο».
«Θα πρέπει να ξέρουν τους χώρους συγκέντρωσης του δήμου όπου κατοικούν» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτιμώντας ότι όλα θα πάνε καλά. Παράλληλα θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας ότι «οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις».
Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας το πρόβλημα με τις κατολισθήσεις είναι σε πέντε σημεία. Αναφορικά με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση και παραμένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα εκδήλωσης σεισμικότητας».
Όσον αφορά τα σχολεία δήλωσε ότι το τι θα γίνει με το άνοιγμά τους μετά την σύσκεψη του Σαββάτου. Σχολιάζοντας τις καταπονήσεις που δέχονται δημόσια και ιδιωτικά κτήρια απάντησε ότι δεν είναι μεγάλες. «Όταν σε ένα κτήριο παρατηρούμε ρωγμές τότε αρχίζουμε να παρατηρούμε μια μεγάλη τρωτότητα», επισήμανε.
«Από την πρώτη στιγμή τα κρίσιμα κτήρια ελέγχονται από μηχανικούς» πρόσθεσε ο καθηγητής λέγοντας μέσα σε 6 μήνες έχουν ελεγχθεί 12.500 κτήρια σε όλη την Ελλάδα και αυτή την στιγμή δίνουμε προτεραιότητα στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το ποιος είναι ο μέγιστος πιθανός σεισμός που μπορεί να δώσει η περιοχή απάντησε ότι είναι 6 Ρίχτερ και κάτω. «Είμαστε σε καλή πορεία για το απίθανο αυτό σενάριο, για το σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες εκδήλωσης με το οποίο αναπτύχθηκε όλη η επιχειρησιακή δραστηριότητα στο νησί».
Ερωτηθείς για το εάν ο πρωινός σεισμός στην Πάτρα συνδέεται με τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «είναι τελείως ανεξάρτητα γεγονότα».