Στη μελέτη που έκαναν διεθνείς επιστήμονες και δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature Reviews Earth and Environment, διαπιστώνεται πως έως και το 6% της χερσαίας μάζας της Γης θα είναι πολύ ζεστό για να επιβιώσουν νέοι, υγιείς άνθρωποι.
Σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα επιστημόνων που διεξήγαγε τη μελέτη, το συνεχιζόμενο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη προβλέπεται να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των περιοχών του πλανήτη όπου το ανθρώπινο σώμα δεν θα μπορεί να αντέξει τη ζέστη κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των περιοχών του πλανήτη που θα γίνουν ακατοίκητες θα τριπλασιαστεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, δηλαδή αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά μισό βαθμό.
Έως και το 6% της χερσαίας μάζας της Γης θα ήταν πολύ ζεστό ακόμη και για νέους, υγιείς ανθρώπους (18 έως 60 ετών), που ισοδυναμεί με μια έκταση σχεδόν στο μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επίσης, η έκταση της γης η οποία θα είναι ακατοίκητη εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών για άτομα άνω των 60 ετών, θα αυξηθεί σε περίπου 35%.
Πέρυσι, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ξεπέρασε για πρώτη φορά τον 1,5 °C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίεπδα, και, με τον τρέχοντα ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας, η αύξηση κατά 2 °C θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα ή τα τέλη του αιώνα.
Ο Δρ. Τομ Μάθιους, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος λέκτορας Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας “δείχνουν δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάσει τους 2 °C”.
Υπό τέτοιες συνθήκες, η παρατεταμένη έκθεση στην ύπαιθρο, ακόμη και στη σκιά, θα μπορούσε να προκαλέσει θανατηφόρο θερμοπληξία.
Που φτάνουν τα όρια αντοχής του ανθρώπου στον καύσωνα
Από το 1994 έως το 2023, το όριο στο οποίο το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες θερμοκρασίες και την υγρασία, ξεπεράστηκε στο 2% περίπου της παγκόσμιας επιφάνειας γης για τους ενήλικες κάτω των 60 ετών. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε πάνω από 20% για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις του θερμικού στρες.
Ορισμένες από τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο να υπερβούν τα κρίσιμα όρια είναι οι πληθυσμοί της Σαχάρας και της Νότιας Ασίας.
Σύμφωνα με τον Μάθιους, η πρόβλεψη του μεγέθους των μελλοντικών ακραίων θερμικών φαινομένων και των χειρότερων επιπτώσεών τους είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του κόστους της αποτυχίας μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για τη στόχευση των προσπαθειών προσαρμογής στις κοινότητες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
“Αυτό που δείχνει ξεκάθαρα η μελέτη μας είναι ότι οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στην υγεία μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικές” δήλωσε.
Με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 4°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, η αφόρητη ζέστη θα επηρεάσει περίπου το 40% της επιφάνειας της γης του πλανήτη και μόνο τα υψηλά γεωγραφικά πλάτη και οι ψυχρότερες περιοχές του μέσου γεωγραφικού πλάτους θα παραμείνουν αλώβητες.