Ο ευρωπαϊκός τουρισμός επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα το τελευταίο τρίμηνο του 2024 παρά τις οικονομικές πιέσεις, τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την εξελισσόμενη συμπεριφορά των καταναλωτών. Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) “European Tourism Trends & Prospects“ για το δ’ τρίμηνο του 2024 δείχνει αύξηση 6,3% στις αφίξεις στο εξωτερικό σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 και αύξηση 6,7% σε σύγκριση με το 2023. Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 5,9% πάνω από το 2019 και 4,8% ετησίως.
Αν και οι ταξιδιωτικές επιδόσεις παρέμειναν ισχυρές, η αναφορά δείχνει ότι οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο προορισμούς με σχέση ποιότητας-τιμής. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο υψηλότερο κόστος ταξιδιού που προκαλείται από τον αυξημένο πληθωρισμό των υπηρεσιών και την αυξημένη ζήτηση για ταξίδια. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση υποδηλώνει ότι το 2024 οι τουρίστες ξόδεψαν 7,8% περισσότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη από ό,τι το 2023, που αντιστοιχεί σε 705 δισ. ευρώ, με σχεδόν τα 3/4 των συνολικών περιφερειακών δαπανών να προέρχονται από τη Δυτική Ευρώπη.
Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της έκθεσης, ο πρόεδρος του ETC Miguel Sanz, δήλωσε: “Καθώς κοιτάμε προς το 2025, ο ευρωπαϊκός τουρισμός θα συνεχίσει να περιηγείται σε ένα όλο και πιο περίπλοκο τοπίο και αυξημένη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Παρά τις προκλήσεις όπως η αύξηση του κόστους ταξιδιού και η αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών, ο τουριστικός τομέας της Ευρώπης έχει δείξει μια θετική τάση. Η αυξανόμενη εστίαση στα ταξίδια εκτός εποχής, που βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή της τουριστικής ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η διατήρηση αυτής της δυναμικής θα απαιτήσει στρατηγικές επενδύσεις σε διαφοροποιημένες προσφορές για να διασφαλιστεί η συνεχής απόδοση και ανταγωνιστικότητα”.
Τουρισμός: Οι ταξιδιώτες αναζητούν τη σχέση ποιότητας/τιμής σε περιόδους off season
Η επέκταση της Νότιας Ευρώπης ψύχεται, ενώ το Βόρειο Σέλας προσελκύει τουρίστες στην Ισλανδία
Μετά από μια έντονη καλοκαιρινή περίοδο, αρκετοί προορισμοί του Νότου και της Μεσογείου είχαν βραδύτερες επιδόσεις το δ’ τρίμηνο, όπως η Πορτογαλία, η Σερβία, η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο. Το Μαυροβούνιο ήταν ο μόνος αναφερόμενος προορισμός με χαμηλότερες αφίξεις από το 2023, με τους τουρίστες να πηγαίνουν πιθανότατα αλλού. Η Σερβία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα παρουσίασαν “αποδυναμωμένη” αύξηση των αφίξεων από το γ’ τρίμηνο, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το 2019, κατά 28,9%, 17,8% και 13,7% αντίστοιχα. Ωστόσο, ορισμένοι νότιοι και μεσογειακοί προορισμοί κατάφεραν να μειώσουν αυτήν την τάση, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 5,9% και τις διανυκτερεύσεις κατά 10% πάνω από τα στοιχεία του 2019.
Τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να επηρεάζουν τα ταξίδια
Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, καταιγίδες και χιονοπτώσεις, επηρέασαν τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε μεγάλους κόμβους, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η επαρχία της Βαλένθια της Ισπανίας επλήγη ιδιαίτερα από σοβαρές πλημμύρες, με την αύξηση των αφίξεων να επιβραδύνεται τον Νοέμβριο (4,2%) και τον Δεκέμβριο (-6,3%) μετά τις ισχυρές επιδόσεις της τον υπόλοιπο χρόνο, όταν η αύξηση των αφίξεων ξεπέρασε την Ισπανία συνολικά.
Τουρισμός: Οι Ασιάτες διστάζουν ακόμη να ταξιδέψουν στην Ευρώπη
Όσον αφορά στο μέλλον, η ανάκαμψη των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων εξακολουθεί να υστερεί με τα τελικά στοιχεία για το 2024 να δείχνουν ότι θα παραμείνει 5% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αργή ανάκαμψη από την Ασία/Ειρηνικό, ιδιαίτερα την Κίνα. Η ζήτηση ταξιδιών από αυτήν την αγορά έχει επικεντρωθεί κυρίως σε περιφερειακά ταξίδια, με λιγότερα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, ειδικά στην Ευρώπη, λόγω περιορισμένων απαιτήσεων συνδεσιμότητας και έκδοσης βίζας. Κατά μέσο όρο, οι αφίξεις από την Κίνα σε ευρωπαϊκούς προορισμούς είναι 39,6% χαμηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα.