Αρχική Ειδήσεις Ανοίγουν τα σχολεία μετά την Καθαρά Δευτέρα σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και...

Ανοίγουν τα σχολεία μετά την Καθαρά Δευτέρα σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο- Η επιστροφή των κατοίκων

0
[375593] ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Στην κανονικότητα φαίνεται να θέλει να επιστρέψει η Σαντορίνη και οι κάτοικοί της, αρκετοί εκ των οποίων φέρεται να παίρνουν ήδη το δρόμο του …επαναπατρισμού, ενώ και η απόφαση των αρχών είναι να ανοίξουν μετά την Καθαρά Δευτέρα τα σχολεία στο νησί, καθώς και σε Αμοργό, Ανάφη και Ίο.

Εκτός απροόπτου την προσεχή Τρίτη, 4 Μαρτίου θα ανοίξουν τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο, όπως εισηγήθηκαν οι αρμόδιες επιτροπές που ασχολούνται με την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου και την παρακολούθηση του ηφαιστειακού τόξου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, εξετάστηκαν τα μέχρι τώρα δεδομένα και οι επιτροπές διατύπωσαν ομόφωνα το ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Άνυδρου παρουσιάζει περαιτέρω ύφεση και διατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες σε χαμηλά επίπεδα.

Τα δημόσια κτίρια με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους έχουν δείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις, οπότε σύμφωνα με όλα αυτά οι επιτροπές εισηγούνται το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Συστήνεται ωστόσο να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για κάποιες σχετικά ισχυρότερες δονήσεις, αν και έχει σημαντικότατα περιοριστεί, δεν έχει παντελώς εκλείψει, τονίζουν οι επιτροπές.

Σαντορίνη: Επιστρέφουν οι κάτοικοι στο νησί

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας, μετά από ενημέρωση της Fraport και του Λιμεναρχείου Θήρας, από 12/02 έως και 26/02 επέστρεψαν στο νησί 5475 κάτοικοι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις 11/02 υπολογίζεται πως οι κάτοικοι που παρέμεναν στο νησί ανέρχονταν στους 7.000.

Σαντορίνη: Επιστρέφουν οι κάτοικοι στο νησί
Μεγάλη υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας στο Αϊδίνιο της Τουρκίας λόγω Σαντορίνης
sharethis sharing buttonΥποχώρησε η στάθμη της θάλασσας στο Αϊδίνιο της Τουρκίας 

Η στάθμη της θάλασσας συνεχίζει να υποχωρεί σ’ ένα από τα σημαντικά αλιευτικά κέντρα του Αϊδινίου της Τουρκίας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας της Σαντορίνης.

Μετά την πτώση της στάθμης, αναφέρθηκε ότι κάποια ψαροκάικα προσάραξαν, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες εικόνες στην παραλία.

Οι ψαράδες είπαν ότι τέτοια παλιρροϊκά γεγονότα συμβαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο, αλλά φέτος το νερό υποχωρεί περισσότερο και διαρκεί περισσότερο.

Αναφέρεται ότι η υποχώρηση του θαλασσινού νερού στην περιοχή προκαλείται από παλιρροϊκά γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή.

Ο Νιχάτ Καγιά, ένας ψαράς της περιοχής, αναφέρει στο habermynet-com, «Όσοι έρχονται από έξω και βλέπουν το νερό της θάλασσας να υποχωρεί για πρώτη φορά, ανησυχούν για την κατάσταση. Ψαρεύουμε σε αυτήν την περιοχή από τα παιδικά μας χρόνια.

Έχουμε συνηθίσει σε αυτήν την κατάσταση. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι οφείλεται στους σεισμούς με επίκεντρο τη γειτονική μας Ελλάδα».

Η υποχώρηση του θαλασσινού νερού μπορεί επίσης να προκάλεσε κάποιες αλλαγές στους οικοτόπους των θαλάσσιων ειδών, αλλά τέτοια φυσικά γεγονότα θεωρούνται φυσιολογικό φαινόμενο στην περιοχή εδώ και χρόνια.

Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι αυτό το περιστατικό είναι παροδικό και σύντομα τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα.
Διαφήμιση