Αρχική Special Topics Η λέπρα δεν είναι πια εδώ αλλά 200.000 νέα περιστατικά εντοπίζονται κάθε...

Η λέπρα δεν είναι πια εδώ αλλά 200.000 νέα περιστατικά εντοπίζονται κάθε χρόνο στον κόσμο (Βίντεο)

0
remoundakis lepra jpg
Ο Επαμεινώνδας Ρεμουντάκης ή Ρεμουνδάκης υπήρξε μια μεγάλη φυσιογνωμία που σφράγισε με τη ζωή και την πολυκύμαντη δράση του, το χανσενικό κίνημα στην Ελλάδα. ©Αρχείο Maurice Born (Φυλάσσεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).
Διαφήμιση

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Λέπρας (ILEP) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τη λέπρα που πλήττει 3 εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο.

Σύνταξη:ecozen.gr

Η λέπρα δεν απασχολεί πλέον την Ελλάδα, αλλά κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 200.000 άνθρωποι και υπάρχουν εκατομμύρια που ζουν με τις βλαβερές συνέπειες της καθυστερημένης θεραπείας της λέπρας.

Η ασθένεια παραμένει κυρίως σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, με την Ινδία και τη Βραζιλία να καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων. Παρότι η λέπρα είναι πλέον σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της λέπρας “είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις ζωές των πασχόντων, να ευαισθητοποιήσουμε για τα σημάδια και τα συμπτώματα της νόσου και να αντιμετωπίσουμε το στίγμα που πολύ συχνά περιβάλλει τη λέπρα”, αναφέρεται σε ανάρτηση του Διεθνούς Οργανισμού leprosymission. Είναι επίσης μια ευκαιρία να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε η γενιά που θα θέσει τέρμα στη μετάδοση της λέπρας. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε από τον Γάλλο ανθρωπιστή, Raoul Follereau, ως φόρος τιμής στη ζωή του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος στήριξε τα άτομα που έπασχαν από λέπρα. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της λέπρας για το 2025 είναι :
Ενωθείτε, δράστε, εξαλείψτε τη λέπρα: μια παγκόσμια επιταγή.

Η εκστρατεία «Unite, Act, Eliminate Leprosy» έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη λέπρα, να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από λέπρα και να εμπνεύσει συνεργατική δράση για την εξάλειψη της ασθένειας. Η εκστρατεία καλεί το κοινό να διαδώσει ότι η λέπρα εξακολουθεί να υπάρχει και ότι είναι ιάσιμη, να συμμετάσχει στον αγώνα για την εξάλειψη του στίγματος και των διακρίσεων και να υποστηρίξει τη δράση για την εξάλειψη της λέπρας.

Πως η Σπιναλόγκα έγινε το νησί των λεπρών

Στην Ελλάδα η λέπρα έχει εξαλειφθεί, αλλά από το 1904 έως το 1957 χιλιάδες άνθρωποι έζησαν απομονωμένοι στην Σπιναλόγκα της Κρήτης, το νησί που έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως!

Για την ακρίβεια στις 30 Μάϊου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών και στις 13 Οκτωβρίου 1904 μεταφέρθηκαν 251 ασθενείς, 148 άνδρες και 103 γυναίκες.

Μετά το 1913 η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα και άρχισαν να μεταφέρονται ακόμα περισσότεροι άρρωστοι στη Σπιναλόγκα, ενώ αργότερα δέχτηκε ασθενείς ακόμα και από άλλες χώρες και χαρακτηρίστηκε σαν Διεθνές Λεπροκομείο. Χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό.

Κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν τολμούσαν να αφήσουν ελεύθερους τους λεπρούς και ήταν αναγκασμένοι να τους τροφοδοτούν οι ίδιοι, δεδομένου ότι το απέναντι χωριό Πλάκα το είχαν εκκενώσει και είχαν διώξει τους κατοίκους σε άλλα χωριά, όλη δε την παράλια περιοχή την είχαν οχυρώσει με πολυβολεία, υπόγειες στοές, ναρκοπέδια γιατί φοβούνταν απόβαση των Άγγλων σ’ εκείνο το μέρος. Ούτε ποτέ μπήκε στο νησάκι Ιταλός ή Γερμανός και γι’ αυτό λειτουργούσαν παράνομα ραδιόφωνα και σύμφωνα με τη Wikipedia ο γιατρός Διευθυντής Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις του Λονδίνου και του Καΐρου και τις μοίραζε ως δελτία ειδήσεων στους κατοίκους.

Τελικά το 1957 έκλεισε αφότου ιάθηκαν οι λεπροί με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Η Λέπρα είναι μια μεταδοτική λοιμώδης πάθηση, γνωστή από την αρχαιότητα με τα ονόματα «λεύκη» και «ελεφαντίαση». Προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο «Mycobacterium leprae», που απομονώθηκε από τον νορβηγό γιατρό Γκέρχαρντ Χάνσεν.

Η Ιορδανία είναι η πρώτη χώρα που έχει επίσημα εξαλείψει τη λέπρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η εξάλειψη σηματοδοτεί ότι δεν υπάρχουν ενεργές περιπτώσεις μετάδοσης, και η νόσος δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα δημόσιας υγείας​

Η λέπρα επηρεάζει ελαφρώς περισσότερους άνδρες από γυναίκες, με την αναλογία να κυμαίνεται περίπου στο 2:1. Ο ακριβής λόγος γι’ αυτή τη διαφορά δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά πιθανολογείται ότι σχετίζεται με βιολογικούς, ανοσολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες

Πώς εμφανίζεται η λέπρα στο σώμα:

Η ασθένεια προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium leprae και επηρεάζει το δέρμα, τα περιφερικά νεύρα, τον ρινικό βλεννογόνο και τα μάτια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αποχρωματισμένα ή κόκκινα μπαλώματα στο δέρμα.
  • Μούδιασμα ή απώλεια αίσθησης σε ορισμένα μέρη του σώματος.
  • Διόγκωση ή πάχυνση νεύρων.
  • Έλκη στα πόδια.
  • Μυϊκή αδυναμία και παραμόρφωση σε σοβαρές περιπτώσεις​
    healthylving.

Προβλήματα που προκαλεί:

Η λέπρα μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Μόνιμες αναπηρίες λόγω βλάβης στα νεύρα και τους ιστούς.
  • Απώλεια αισθητικότητας, με αποτέλεσμα τραυματισμούς που δεν γίνονται αντιληπτοί, όπως εγκαύματα ή πληγές.
  • Παραμορφώσεις στα άκρα.
  • Σοβαρά ψυχολογικά και κοινωνικά ζητήματα, λόγω του στίγματος που συνδέεται με την ασθένεια​

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με κατάλληλο συνδυασμό αντιβιοτικών μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της ασθένειας και να αποτρέψουν τις περισσότερες από τις επιπλοκές.

Πηγές:Wikipedia, ΕΡΤ, sansimera.gr, αρχείο Maurice Born, @g.andrianopoulos

 

Διαφήμιση