Αρχική Special Topics Ζιζέλ Πελικό: Παγκόσμιο σύμβολο για τις κακοποιημένες γυναίκες (Βίντεο)

Ζιζέλ Πελικό: Παγκόσμιο σύμβολο για τις κακοποιημένες γυναίκες (Βίντεο)

0
peliko
Πηγή: Arnold Jerocki/Getty Images
Διαφήμιση

Μαθήματα θάρρους παρέδωσε τους τελευταίους μήνες η Γαλλίδα Ζιζέλ Πελικό, που πλέον αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο, καθώς μετέτρεψε τη δίκη σε βάρος του συζύγου και βιαστή της Ντομινίκ Πελικό, σε ένα απαύγασμα δύναμης, αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης για κάθε επιζώσα!

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Ζιζέλ Πελικό έπεσε θύμα βιασμού και άγριας κακοποίησης από τον ίδιο της τον σύζυγο, ο οποίος τη βίαζε αφού πρώτα τη νάρκωνε -τόσο ο ίδιος όσο και 51 ακόμη άντρες!- και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 χρόνων, την ανώτατη ποινή που προβλέπει το γαλλικό ποινικό σύστημα. Ένοχοι κρίθηκαν και οι 51 συγκατηγορούμενοί του που συμμετείχαν στους βιασμούς υπό την καθοδήγησή του! Σε αυτούς επιβλήθηκαν ποινές από 3 μέχρι 13 χρόνια, μικρότερες από αυτές που είχε ζητήσει στην αγόρευσή της η εισαγγελέας, προκαλώντας αντιδράσεις στο συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το δικαστήριο.

«Είναι μια στιγμή δικαίωσης, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλες τις γυναίκες που υπέφεραν στα χέρια του. Ελπίζω ότι η υπόθεσή μου θα εμπνεύσει και άλλες γυναίκες να μιλήσουν και να διεκδικήσουν τη δικαιοσύνη που αξίζουν», δήλωσε η Ζιζέλ Πελικό δείχνοντας για άλλη μια φορά το δρόμο σε κάθε κακοποιημένη γυναίκα ανά τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι έξω από το Δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί Ισπανίδες που ταξίδεψαν στη Γαλλία προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό της και να εκφράσουν τη στήριξή τους απέναντι στην απόφασή της να σπάσει τη σιωπή!

Εχθές, έπεσε η αυλαία και το δικαστήριο έκρινε ένοχο για όλες τις κατηγορίες τον Ντομινίκ Πελικό, τον βιαστή πρώην σύζυγο της Ζιζελ που τη νάρκωνε και καλούσε άγνωστους άντρες στο σπίτι τους, για να τη βιάσουν. Του επιβλήθηκε ποινή 20 χρόνων, η ανώτατη που προβλέπει το γαλλικό ποινικό σύστημα. Ένοχοι κρίθηκαν και οι 51 συγκατηγορούμενοι του που συμμετείχαν στους βιασμούς. Σε αυτούς επιβλήθηκαν ποινές από 3 μέχρι 13 χρόνια, μικρότερες από αυτές που είχε ζητήσει στην αγόρευσή της η εισαγγελέας, προκαλώντας αντιδράσεις στο συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτούς μόνο οι 15 παραδέχτηκαν τον βιασμό, ενώ οι υπόλοιποι -άνδρες, ηλικίας από 26 έως 74 ετών, με διαφορετικά επαγγελματικά και κοινωνικά προφίλ- υποστήριξαν ότι επρόκειτο για συναινετικές σεξουαλικές πράξεις, παρά τα βίντεο που δείχνουν τη Ζιζέλ αναίσθητη να ροχαλίζει δυνατά. Μάλιστα ένα κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί μόλις έφυγε από το σπίτι: «Όταν διέσχιζα τον κήπο, σκέφτηκα να καταγγείλω το περιστατικό. Αλλά μετά η ζωή συνεχίστηκε κανονικά: Την επόμενη μέρα πήγα στη δουλειά μου πολύ νωρίς και αυτό ήταν όλο».

«Αυτό ήταν όλο» για δεκάδες βιαστές, και πολλούς περισσότερους χρήστες της πλατφόρμας που ψάρευε άντρες ο Ντομινίκ, οι οποίοι γνώριζαν ότι μια γυναίκα βιαζόταν εν αγνοία της και δεν έκαναν τίποτα… «Αυτό είναι όλο» μέσα στην πατριαρχία όταν μια γυναίκα βιάζεται. Αλλά ο φόβος και η ντροπή αλλάζει και θα αλλάξει στρατόπεδο, χάρη στη Ζιζέλ και πολλές πολλές ακόμα γενναίες επιζώσες σεξουαλικής βίας, και όσες και όσους στάθηκαν δίπλα της.

 

Διαφήμιση